Χρηστικά

Τι φέρνει τα πάνω- κάτω στον φετινό ΕΝΦΙΑ


Ποιοι πληρώνουν περισσότερο και ποιοι λιγότερο ΕΝΦΙΑ με βάση τις μεταβολές που δηλώθηκαν στην ειδική εφαρμογή του Taxisnet

Τα πάνω κάτω έρχονται στον φετινό  ΕΝΦΙΑ για εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, των οποίων μεταβλήθηκε η αξία της ακίνητης περιουσίας τους, οι αποδοχές τους, η οικογενειακή τους κατάσταση ή διόρθωσαν λάθη του παρελθόντος στο Ε9.

Η ΑΑΔΕ, βάζει στο φουλ τις μηχανές για την έκδοση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ τα οποία θα φτάσουν σε 7.100.000 ιδιοκτήτες ακινήτων μέχρι τις αρχές Απριλίου και από τέλος του επόμενου μήνα μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2025, θα πρέπει να πληρωθεί ο φετινός φόρος κατοχής ακινήτων.

Από το βράδυ της Παρασκευής, 8 Μαρτίου, που έκλεισε η εφαρμογή για τις διορθώσεις στο Ε9 στοTaxisnet, ξεκίνησε η διαδικασία υπολογισμού και έκδοσης των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ για το 2024.

Σημειώνεται ότι, από τα  7.100.000 φυσικά πρόσωπα και περίπου 75.000 νομικά πρόσωπα που κατέχουν ακίνητα συνολικής αξίας 770 δισ. ευρώ, ΕΝΦΙΑ θα πληρώσουν περίπου 6.100.000 ιδιοκτήτες, ενώ οι υπόλοιποι απαλλάσσονται για διαφόρους λόγους.

Ποιοι θα πληρώσουν περισσότερο ΕΝΦΙΑ

Οι φορολογούμενοι που θα πληρώσουν περισσότερο ΕΝΦΙΑ φέτος είναι όσοι στη διάρκεια του 2023 όσοι:

  1. Απέκτησαν ακίνητο για πρώτη φορά και επιβαρύνονται με τον φόρο κατοχής ακινήτων που αναλογεί.
  2. Απέκτησαν επιπλέον ακίνητο.
  3. Διόρθωσαν την εικόνα της περιουσιακής τους κατάστασης στο Ε9, στην εφαρμογή της ΑΑΔΕ, που ήταν ανοιχτή μέχρι τις 8 Μαρτίου και προέκυψε αύξηση της αντικειμενικής αξίας της ακίνητης περιουσίας τους, λόγω δήλωσης αυθαιρέτων κατασκευών που νομιμοποιήθηκαν ή ευθυγράμμισαν τα δηλωθέντα στο Ε9 με τα στοιχεία που δήλωσαν στο Κτηματολόγιο και τα οποία εμφανίζουν αυξημένη επιφάνεια των ακινήτων.
  4. Αυξήθηκαν τα εισοδήματά τους με αποτέλεσμα να χάνουν την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ κατά 50% ή κατά 100%. Τις σχετικές εκπτώσεις έχασαν περίπου 220.000 νοικοκυριά την τελευταία πενταετία.
  5. Μεταβλήθηκε η οικογενειακή τους κατάσταση και εκ του λόγου αυτού χάνουν τη μερική ή την ολική  απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ.

Ποιοι θα πληρώσουν λιγότερο ΕΝΦΙΑ

Αντίστροφα, λιγότερο ΕΝΦΙΑ σε σχέση με πέρυσι, θα πληρώσουν:

  1. Εκείνοι των οποίων η αξία της ακίνητης περιουσίας τους ήταν μικρότερη το 2023, σε σχέση με εκείνη του 2022, λόγω πώλησης ή γενικά μεταβίβασης ακινήτου.
  2. Όσοι ασφάλισαν το ακίνητό της, για πυρκαγιά, σεισμό και πλημμύρα, θα έχουν έκπτωση 10%. Ωστόσο η έκπτωση ισχύει μόνο για όσους ασφάλισαν το 2023, το ακίνητό τους και για τις τρεις φυσικές καταστροφές. Ακόμη και διαμερίσματα που βρίσκονται στο 5ο όροφο, θα πρέπει να έχουν ασφαλίσει το ακίνητό τους και για πλημμύρα(!), διαφορετικά κόβονται.
  3. Όσοι έχουν χαμηλά εισοδήματα και επίσης είναι σε χαμηλά επίπεδα η αξία της ακίνητης περιουσίας τους, εξασφαλίζουν μείωση κατά 50% ή και 100% από τον ΕΝΦΙΑ.
  4. Όσοι διόρθωσαν την εικόνα του Ε9 που είχαν υποβάλει στην ΑΑΔΕ και με τις αλλαγές, η αξία της ακίνητης περιουσίας προέκυψε μικρότερη από εκείνη που είχαν το 2022.
  5. Όσων αυξήθηκαν τα προστατευόμενα μέλη και έχουν παράλληλα, χαμηλά εισοδήματα και μικρής αξίας ακίνητη περιουσία.

Διευκρινίζεται ότι ο ΕΝΦΙΑ του 2024 θα υπολογιστεί με τα νέα στοιχεία που δηλώθηκαν στο Ε9, έως τις 8 Μαρτίου, αλλά εάν έγιναν διορθώσεις και στα προηγούμενα έτη, τότε θα γίνει και επανυπολογισμός για τον φόρο κατοχής των προηγούμενων ετών και θα σταλούν νέα εκκαθαριστικά σημειώματα, ο οποίος θα είναι είτε υψηλότερος είτε χαμηλότερος, ανάλογα με τις μεταβολές.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα