Χρηστικά

Το μήνυμα της ΑΑΔΕ για την έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ


Υποχρεωτική η υποβολή αίτησης, όπως και η ασφάλιση και για... κατακλυσμό των διαμερισμάτων σε υψηλούς ορόφους

Δεν είναι αυτόματη η έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ, ακόμα και για όσους ασφάλισαν το σπίτι τους για όλες τις φυσικές καταστροφές, όπως προκύπτει από τα ειδοποιητήρια που στέλνει η ΑΑΔΕ στους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Εκτός από τον παραλογισμό της ασφάλισης και για... πλημμύρα των κατοικιών που βρίσκονται σε ορόφους προφανώς ενόψει… βιβλικού κατακλυσμού, όλοι οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να μπουν στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ και να υποβάλουν σχετική αίτηση.

Εάν μάλιστα, στο ακίνητο υπάρχει και συνιδιοκτήτης, θα πρέπει να μπει στον ιστότοπο της ΑΑΔΕ και αυτός, για να υποβάλει αίτηση.

Εισερχόμενοι στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, οι φορολογούμενοι θα διαπιστώσουν, εάν το ακίνητό τους είναι πλήρως ασφαλισμένο έναντι των φυσικών καταστροφών, οπότε και δικαιούνται την έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ του 2024 ή δεν είναι πλήρως ασφαλισμένο, οπότε το σύστημα δεν τους αφήνει να υποβάλουν αίτημα.

Τεράστιος πρόβλημα υπάρχει στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπου υπάρχουν πολυκατοικίες με πολυώροφα ακίνητα, οι ιδιοκτήτες των οποίων για να λάβουν τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, θα πρέπει να έχουν ασφαλίσει το ακίνητό τους και για πλημμύρα!

Και είναι άξιον απορίας, πως ο ιδιοκτήτης διαμερίσματος σε δεύτερο, τρίτο, πέμπτο και υψηλότερο όροφο, θα έχει προνοήσει να ασφαλίσει το διαμέρισμά του για πλημμύρα, προβλέποντας προφανώς τον… κατακλυσμό του Δευκαλίωνα.

Αντίστοιχο πρόβλημα υπάρχει και σε κατοικίες που είναι σε υψώματα, όπου η πιθανότητα πλημμύρας είναι μηδαμινή και δεν το προτείνουν ούτε οι ασφαλιστικές εταιρείες.

Το ζήτημα είναι, πως τα συγκεκριμένα ακίνητα, που δεν ασφαλιστεί και για πλημμύρα, εκτός από σεισμό και πυρκαγιά, χάνουν την έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ, για λόγο που φαίνεται εντελώς παράλογος.

Ακόμη, στους «κόφτες» της έκπτωσης του ΕΝΦΙΑ είναι και οι ακόλουθες παράμετροι:

  • Το όριο ασφαλιστέας αξίας των 900 ευρώ ανά τ.μ., κάτω από το οποίο δεν χορηγείται η έκπτωση. Αν είναι μικρότερο το όριο, η αίτηση δεν μπορεί αν υποβληθεί. Το πρόβλημα εντοπίζεται βασικά σε ακίνητα που έχουν ασφαλιστεί από παλαιά, όταν οι αξίες ήταν χαμηλότερες και δεν αναπροσαρμόστηκαν στη συνέχεια.
  • Η συμπερίληψη και των βοηθητικών χώρων στον υπολογισμό της ασφαλιστέας αξίας χωρίς ξεχωριστό χαμηλότερο όριο.
  • Η υποβολή αίτησης για τη λήψη της έκπτωσης, μέσω της πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου, από όλους τους συνιδιοκτήτες του ακινήτου.

Το μήνυμα της ΑΑΔΕ

Τις τελευταίες ημέρες, η ΑΑΔΕ απέστειλε μηνύματα σε όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων, για τους οποίους οι ασφαλιστικές εταιρείες απέστειλαν στοιχεία στο Taxisnet, σχετικά με το είδος της ασφάλισης των ακινήτων τους.

Κατόπιν, η ΑΑΔΕ ζητεί από τους ιδιοκτήτες των ακινήτων να μπουν στην πλατφόρμα, να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία και, αν πληρούν τις προϋποθέσεις να υποβάλουν αίτηση για την έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ του 2024. Το μήνυμα της ΑΑΔΕ είναι το ακόλουθο:

Αγαπητή κυρία / Αγαπητέ κύριε,

Σας ενημερώνουμε ότι σύμφωνα με τα δεδομένα που απέστειλαν στην ΑΑΔΕ οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις και αφορούν στη μείωση ΕΝΦΙΑ 2024, εμφανίζεστε ως λήπτης ασφαλιστηρίου συμβολαίου κατοικίας (Κοινή Απόφαση Α. 1014/2024).

Για να σας χορηγηθεί μείωση ΕΝΦΙΑ έτους 2024 εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις, χρειάζεται να υποβάλετε αίτηση ψηφιακά, έως τις 22/02/2024, μέσω της πλατφόρμας myPROPERTY στην ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr), ακολουθώντας τη διαδρομή:

Εφαρμογές / Δημοφιλείς Εφαρμογές / myPROPERTY / Μείωση ΕΝΦΙΑ ασφαλισμένων κατοικιών , αφού συνδεθείτε με τους προσωπικούς σας κωδικούς TAXISnet.

Σε περίπτωση που στην ασφαλισμένη κατοικία έχει δικαίωμα (και) άλλο φυσικό πρόσωπο, χρειάζεται να καταχωρήσετε στην εφαρμογή τον ΑΦΜ του, προκειμένου να ενημερωθεί από την ΑΑΔΕ και να υποβάλει και ο ίδιος αίτηση, με τους προσωπικούς του κωδικούς TAXISnet.

Για οποιοδήποτε ερώτημα σχετικά με το παρόν μήνυμα μπορείτε να απευθυνθείτε στο Κέντρο Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων της ΑΑΔΕ, στο τηλέφωνο +30 213 162 1000, τις εργάσιμες ημέρες και ώρες 07:30 - 17:00.
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα