Χρηστικά

5 έλεγχοι ακινήτων στις μεταβιβάσεις του 2018!


Γονικές παροχές και αγορές ακινήτων με μετρητά ή από αλλοδαπούς βρίσκονται στο επίκεντρο των ελέγχων μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 2024

Στο στόχαστρο των ελέγχων βρίσκονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΑΑΔΕ οι μεταβιβάσεις ακινήτων του έτους 2018, οι οποίες θα περάσουν από «κόσκινο» μέχρι τον προσεχή Δεκέμβριο.

Σε επιπλέον ελέγχους θα περάσουν οι μεταβιβάσεις εκείνες που έγιναν με μετρητά, στο πλαίσιο της αναζήτησης και μαύρου χρήματος, ενώ σημειώνεται ότι πλέον, έχει απαγορευτεί η χρήση μετρητών κατά την αγορά ακινήτων.

Οι συγκεκριμένες υποθέσεις, του έτους 2018, παραγράφονται στις 31 Δεκεμβρίου 2024 και αν έχουν γίνει παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας δεν θα μπορούν να ελεγχθούν οι υπόχρεοι, από την 1η Ιανουαρίου 2025.

Στο πλαίσιο αυτό, οι έλεγχοι πρέπει να ολοκληρωθούν και να κοινοποιηθούν οι Πράξεις Διοικητικού Προσδιορισμού του Φόρου, έως και την 31η Δεκεμβρίου 2024.

Πρέπει να σημειωθεί, ότι οι μεταβιβάσεις ακινήτων, δεν αποτελούν συμπληρωματικά στοιχεία, καθώς τα συμβόλαια κατατίθενται στις ΔΟΥ και οι φορολογικές αρχές έχουν στη διάθεσή τους τα στοιχεία και δεν μπορούν να επικαλεστούν, ότι ανακάλυψαν νέα στοιχεία, στην πορεία, ώστε να παραταθεί η παραγραφή στη δεκαετία.

Στο πλαίσιο αυτό, οι υποθέσεις φορολογίας και μεταβίβασης ακινήτων παραγράφονται στην πενταετία, ακόμη και αν, εκ των υστέρων, οι φορολογικές αρχές διαπιστώσουν ότι διαπράχθηκε φοροδιαφυγή.

Συγχρόνως, οι έλεγχοι δεν περιορίζονται μόνο στις υπό παραγραφή υποθέσεις. H αύξηση του αφορολόγητου ορίου για γονικές παροχές και δωρεές στις 800.000 ευρώ αλλά και οι αγοραπωλησίες ακινήτων, πολλές εκ των οποίων γίνονται με μετρητά, ενεργοποιούν τον ελεγκτικό μηχανισμό της ΑΑΔΕ που αναζητεί φορολογικές παραβάσεις, αλλά και διακίνηση μαύρου χρήματος.

Μέσα στους ελέγχους, είναι και οι 2.500 υποθέσεις μεταβιβάσεων ακινήτων, γονικών παροχών, δωρεών και κληρονομιών, ενώ ταυτόχρονα θα ελεγχθούν περισσότεροι από 100 συμβολαιογράφοι και υποθηκοφύλακες, για πιθανές παραβάσεις ή συνέργεια σε ύποπτες μεταβιβάσεις ακινήτων ειδικά με την εμπλοκή ξένων αγοραστών.

Τι ελέγχει η ΑΑΔΕ

Από τις υποθέσεις ακινήτων του έτους 2018, που παραγράφονται στις 31 Δεκεμβρίου 2024, οι έλεγχοι εστιάζονται στις ακόλουθες 5 περιπτώσεις:

  1. Υποθέσεις φορολογίας μεταβίβασης ακινήτων με προσωρινή αξία ακινήτου. Οι υποθέσεις αυτές αφορούν ακίνητα σε περιοχές εκτός αντικειμενικών αξιών, δεν έχει γίνει δεκτή από τον φορολογούμενο η προεκτίμηση – προσωρινή αξία της ΔΟΥ και η διαφορά δηλωθείσας αξίας και προεκτίμησης υπερβαίνει το 30% ή η αξία της προεκτίμησης υπερβαίνει τις 100.000 ευρώ. Στις περιπτώσεις αυτές ελέγχονται οι προϋποθέσεις απαλλαγής από τον φόρο μεταβίβασης, το εμβαδόν των ακινήτων καθώς και η αναγραφόμενη στο συμβόλαιο τιμή του ακινήτου.
  2. Υποθέσεις γονικών παροχών πρώτης κατοικίας. Στις υποθέσεις αυτές ελέγχεται εάν το τέκνο δικαιούται απαλλαγή από τον φόρο γονικής παροχής λόγω πρώτης κατοικίας. Οι εφοριακοί θα ερευνήσουν εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις απαλλαγής από το φόρο μεταβίβασης, αναζητώντας τυχόν ακίνητα που πιθανόν έχει το τέκνο, τα οποία καλύπτουν τις στεγαστικές του ανάγκες κ.λπ. Επίσης θα τσεκάρουν, εάν είχε τύχει και στο παρελθόν απαλλαγής από τον φόρο μεταβίβασης ή γονικής παροχής ή κληρονομιάς.
  3. Υποθέσεις μεταβίβασης ακινήτων με μετρητά.
  4. Υποθέσεις μεταβίβασης ακινήτων σε αλλοδαπούς στο πλαίσιο του προγράμματος "Χρυσής Βίζας", αλλά και εκτός αυτού. 
  5. Η ύπαρξη στον φάκελο μεταβίβασης του πιστοποιητικού πληρωμής ή απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ, για τα μεταβιβαζόμενα ακίνητα.
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα