Χρηστικά

Τέλος η έκπτωση 25% στις πληρωμές φόρων και η μείωση των ενοικίων!


Ανώτερο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ, «άδειασε» τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος χθες εξήγγειλε παράταση των μειωμένων ενοικίων μέχρι τον Δεκέμβριο

Τελείωσε τον Απρίλιο η έκπτωση κατά 25% για την έγκαιρη πληρωμή των φόρων, ενώ από τον Ιούνιο τελειώνει και η έκπτωση των ενοικίων κατά 40%, όπως ανακοίνωσε το πρωί της Παρασκευής ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

Μάλιστα, σε ότι αφορά τα ενοίκια, το ανώτερο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ, «άδειασε» τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος χθες στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών είπε ότι η έκπτωση των ενοικίων θα παραταθεί μέχρι το τέλος του 2020!

Αιτία είναι η κατάρρευση των εσόδων του προϋπολογισμού τον Απρίλιο και συνολικά στο πρώτο τετράμηνο του έτους. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ίδιος, τον Απρίλιο εισπράχθηκαν λιγότερα έσοδα κατά 600 εκατ. ευρώ, καθώς ανήλθαν σε 2,8 δις. ευρώ, έναντι στόχου για είσπραξη 3,4 δισ. ευρώ.

Στο πρώτο τετράμηνο του 2020 καταγράφηκε υστέρηση των κρατικών εσόδων κατά 1,3 δισ. ευρώ, ενώ ανησυχία επικρατεί για τους επόμενους μήνες, οι οποίοι θα είναι εξαιρετικά δύσκολοι.

Ωστόσο η ενημέρωση για τις εξελίξεις στα δημοσιονομικά μεγέθη, έβγαλε και αρνητικές ειδήσεις για τους πληττόμενους επιχειρηματίες και εργαζόμενους. Όπως είπε, τελειώνουν τόσο η έκπτωση του 25% επί των φόρων που πληρώνονται εμπρόθεσμα, όσο και η έκπτωση στα ενοίκια που πληρώνουν επιχειρήσεις και εργαζόμενοι.

Οι εξαγγελίες αυτές σηματοδοτούν την επιστροφή σε μια δύσκολη κανονικότητα, καθώς επιχειρήσεις και εργαζόμενοι θα κληθούν με λιγότερη κρατική βοήθεια να ανταπεξέλθουν, στην κρίση που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού, αλλά και οι επιλογές της κυβέρνησης, σχετικά με τις προτεραιότητες των πακέτων στήριξης που έχει εξαγγείλει.

Από τα μέτρα στήριξης, θα απομείνει μόνο η επιστρεπτέα προκαταβολή και η λήψη δανείων, μέσω των ειδικών προγραμμάτων, τα οποία όμως χορηγούνται με αυστηρούς όρους και αποκλείονται οι περισσότεροι πληττόμενοι επιχειρηματίες.

Τι τελειώνει και πότε

Ειδικότερα, το ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών είπε συγκεκριμένα ότι «οι εκπτώσεις φόρου τελείωσαν τον Απρίλιο», προσθέτοντας ότι «έχουμε πλέον εργαλεία πολύ πιο ακριβή και στόχος τώρα είναι να βοηθήσουμε ανά κλάδο και επιχείρηση, όπου υπάρχει ανάγκη. Ένα τέτοιο εργαλείο στοχευμένων ενισχύσεων είναι η επιστρεπτέα προκαταβολή, όπου τελικά οι δικαιούχοι της πρώτης φάσης θα είναι λιγότεροι».

Υπενθυμίζεται ότι παρασχέθηκε η δυνατότητα σε πληττόμενες επιχειρήσεις (βάσει ΚΑΔ) και σε πληττόμενους εργαζόμενους τους, για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο να πληρώσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις με έκπτωση 25% ή εναλλακτικά να τις μεταθέσουν για τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με το στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, η έκπτωση του 25% δεν θα ισχύσει για τις πληρωμές φόρων του μηνός Μαΐου, οι οποίες θα πρέπει να πληρωθούν κανονικά εκτός και αν δοθεί αναστολή για την πληρωμή τους το φθινόπωρο.

«Άδειασε» τον Α. Γεωργιάδη για τα ενοίκια!

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι τελειώνει και η έκπτωση του 40% επί των ενοικίων. Οι πληττόμενες επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι που τέθηκαν σε αναστολή σύμβασης, είχαν τη δυνατότητα για τους μήνες, Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο να πληρώνουν το 60% του ενοικίου τους. Όμως η ευκολία αυτή, ισχύει μέχρι και τον Μάιο και από τον Ιούνιο δεν θα ισχύσει σε γενικευμένη μορφή.

Όπως είπε το στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, «δεν θα συνεχίσουμε σε γενικευμένα μέτρα ενοικίων και θα κάνουμε κάποια αποκατάσταση για τους ιδιοκτήτες. Θα πρέπει να αφήσουμε να προσαρμοστεί η αγορά, να συζητήσουν οι ενοικιαστές με τους ιδιοκτήτες για το μέγεθος της προσαρμογής με βάση τα πραγματικά δεδομένα της αγοράς».

Η φράση αυτή έρχεται σε αντίθεση με την εξαγγελία του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος, χθες στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης που διοργάνωσε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών είπε ότι η έκπτωση των ενοικίων θα παραταθεί μέχρι το τέλος του 2020!

Ειδικότερα ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι, «θα υπάρξει ρύθμιση για τα ενοίκια μέχρι το τέλος του χρόνου. Αυτό θα αποφασιστεί και θα ανακοινωθεί θεσμικά από το υπουργείο Οικονομικών, έτσι ώστε να υπάρχει ταυτόχρονα και το κομμάτι το φορολογικό, που πρέπει να αφορά τους ιδιοκτήτες των ακινήτων, για να μπορεί να είναι δίκαιο. Θα υπάρχει, δηλαδή, ένας επιμερισμός της ζημιάς μεταξύ όλων μας».

Το πρωί της Παρασκευής το ανώτερο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ τον «άδειασε» λέγοντας ότι έκπτωση των ενοικίων κατά 40%, τελειώνει από τον Ιούνιο και ότι πλέον, «να τα βρουν οι ενοικιαστές με τους ιδιοκτήτες».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα