Διεθνή

Συρία: Εφαρμόζεται η ρωτοτουρκική συμφωνία για κοινές περιπολίες


 Ρωσικές και τουρκικές δυνάμεις κινούνται στην βόρεια συνοριακή μεθόριο της Συρίας, υλοποιώντας το σχέδιο που έχει συμφωνηθεί μεταξύ των δύο πλευρών για κοινές περιπολίες στην περιοχή της ζώνης ασφαλείας από όπου αποχώρησαν οι ένοπλες κουρδικές οργανώσεις.

Τουρκικά και ρωσικά οχήματα ξεκίνησαν την πορεία τους  από την πόλη Κομπάνι, από την οποία βάσει συμφωνίας αποχώρησαν τα κουρδικά στρατεύματα.

Η Ρωσία και η Τουρκία δημιούργησαν μία ζώνη βάθους 30 χιλιομέτρων νότια των τούρκικων συνόρων  βάσει της συμφωνίας τους μετά την εκκένωση αυτών  από τα κουρδικά στρατεύματα και ξεκίνησαν κοινές περιπολίες ως μέρος της εγγύησης οτι οι συμφωνίες τηρούνται.

Η σημερινή περιπολία άρχισε 7 χιλιόμετρα ανατολικά του Κομπάνι, μια συριακή πόλη που βρίσκεται κοντά στα ρωσοτουρκικά σύνορα.

Το Κομπάνι είναι πόλη -ορόσημο, καθώς εκεί το 2014 τα κουρδικά στρατευματα πέτυχαν μία σημαντική νίκη κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Τεθωρακισμένα οχήματα πέρασαν μέσω ενός κενού στον μεθοριακό τοίχο στη συριακή πλευρά και κατευθύνθηκαν ανατολικά. Οι υπηρεσιες ασφαλείας επισήμαναν ότι η περιπολία θα καλύψει έκταση 72 χιλιομέτρων και θα πραγματοποιηθεί σε απόσταση 5 χιλιομέτρων από τα σύνορα.

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανάρτησε στο Twitter φωτογραφίες στις οποίες φαίνονται Τούρκοι και Ρώσοι στρατιώτες να συναντώνται στα σύνορα και να εξετάζουν χάρτες προτού ξεκινήσουν την περιπολία τους.

Γνωστοποίησε ότι στην επιχείρηση συμμετέχουν και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Η ρωσική στρατονομία εγκαταστάθηκε στο Κομπάνι στις 23 Οκτωβρίου βάσει της συμφωνίας. 

Διαβάστε επίσης