Διεθνή

Συρία: Άρχισαν κοινές περιπολίες ρωσικών και τουρκικών δυνάμεων


Τουρκικές και ρωσικές δυνάμεις άρχισαν σήμερα (1/11) να κάνουν τις πρώτες κοινές περιπολίες στα εδάφη που κατείχαν οι Κούρδοι.

Την ίδια ώρα ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ δηλώνει ότι απώτερος στόχος της κυβέρνησής του είναι να αποκαταστήσει τον κρατικό έλεγχο στις κουρδικές περιοχές της βορειοανατολικής Συρίας, μετά την αιφνιδιαστική απόσυρση από την περιοχή των αμερικανικών στρατευμάτων.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στο συριακό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ο Άσαντ επεσήμανε ότι η συμφωνία μεταξύ του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για την απομάκρυνση της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) από μια ζώνη βάθους 30 χιλιομέτρων κατά μήκος των συροτουρκικών συνόρων είναι ένα «θετικό» βήμα το οποίο θα βοηθήσει τη Δαμασκό να πετύχει τον στόχο της.

«Ίσως να μην πετύχει τα πάντα (…) ανοίγει τον δρόμο για την απελευθέρωση της περιοχής αυτής στο άμεσο μέλλον, ελπίζουμε», εξήγησε ο Άσαντ.

«Πρέπει να φροντίσουμε να μην μετατρέψουμε την Τουρκία σε εχθρό», υπογράμμισε ο Σύρος πρόεδρος. «Αυτό τον ρόλο έχουν αναλάβει οι φίλες χώρες», όπως το Ιράν και η Ρωσία, εξήγησε.

Μία ημέρα πριν τη συνέντευξη του Άσαντ, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωνε ότι οι περιπολίες με τους Ρώσους θα γίνονται σε βάθος 7 χιλιομέτρων στο συριακό έδαφος.

Οι τελευταίες εξελίξεις έρχονται ως αποτέλεσμα της εισβολής της Τουρκίας (9 Οκτωβρίου) στα συριακά εδάφη με στόχο να εκδιώξει τους Κούρδους μαχητές, τους οποίους θεωρεί τρομοκράτες, και να δημιουργήσει εκεί μία «ζώνη ασφαλείας».

Η YPG, μετά την έναρξη της επιχείρησης της Τουρκίας και την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από την περιοχή, στράφηκαν στη Δαμασκό για υποστήριξη απέναντι στις τουρκικές δυνάμεις.

Ο Άσαντ δήλωσε πως ο Τραμπ είναι «ο καλύτερος Αμερικανός πρόεδρος» εξαιτίας της «απόλυτης διαφάνειάς του» σχετικά με τη πρόθεσή του να διατηρήσει τον έλεγχο των πετρελαιοπηγών στην επαρχία Ντέιρ αλ Ζορ.

Διαβάστε επίσης