Χρηστικά

Συνεχίζονται οι έλεγχοι στις δηλώσεις ενοικίων – Στα τέλη Απριλίου οι αποζημιώσεις


Για τα ενοίκια του Μαρτίου η αποζημίωση θα καταβληθεί αυτόματα, χωρίς αίτηση και με βάση τις δηλώσεις του Φεβρουαρίου

Στο επόμενο δεκαήμερο ολοκληρώνονται οι έλεγχοι στις δηλώσεις COVID για τα «κουρεμένα» ενοίκια κατά 40% ή 100% και κατόπιν θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις σε όσους ιδιοκτήτες των εκμισθούμενων ακινήτων πληρούν τα κριτήρια.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ, μέχρι το τέλος Απριλίου θα καταβληθούν σε εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων οι αποζημιώσεις για τα «κουρεμένα» ενοίκια, αφού προηγουμένως ολοκληρωθούν οι έλεγχοι και οι διασταυρώσεις που πραγματοποιούνται.

Οι πληρωμές αφορούν όχι μόνο τα ενοίκια του πρώτου τριμήνου του 2021, αλλά και εκείνα που εκκρεμούν για διαφόρους λόγους, ακόμη και από τον Μάρτιο του 2020.

Οι πληρωμές των αποζημιώσεων έχουν εξελιχθεί σε μεγάλο πονοκέφαλο για την ΑΑΔΕ, είτε λόγω τεχνικών προβλημάτων, που αφορούσαν στα ποσοστά των μειώσεων και στις συνιδιοκτησίες, αλλά και στις προσπάθειες ορισμένων να εισπράξουν αποζημιώσεις για ακίνητα που ήταν ξενοίκιαστα.

Πρόκειται για την τελική προσπάθεια εκκαθάρισης των αιτήσεων ιδιοκτητών ακινήτων, οι οποίοι έχουν συγκεκριμένες προθεσμίες να υποβάλουν είτε αρχικές είτε τροποιητικές δηλώσεις.

Οι πληρωμές ή οι συμψηφισμοί με χρέη που εκκρεμούν και θα γίνουν λίγο πριν το Πάσχα και κατά πιθανότητα μέσα στη Μ. Εβδομάδα είναι οι ακόλουθες:

  • Για τις μειώσεις των ενοικίων κατά 40% που έγιναν στο διάστημα από τον Μάρτιο έως και τον Οκτώβριο του 2020, δεν θα καταβληθεί άμεση χρηματική αποζημίωση, αλλά θα γίνει συμψηφισμός της αποζημίωσης με μελλοντικές φορολογικές οφειλές. Το ύψος του αντισταθμιστικού ανέρχεται στο 12%, επί των συμφωνηθέντων μηνιαίων ενοικίων. Οι συγκεκριμένοι ιδιοκτήτες έχουν την ευχέρεια να υποβάλουν αρχικές ή τροποποιητικές δηλώσεις έως τη 19η Απριλίου.
  • Για τις μειώσεις των ενοικίων κατά 40% στο δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου, δεν έχει καταβληθεί η αποζημίωση σε χιλιάδες ιδιοκτήτες, παρότι είχαν υποβάλει εμπρόθεσμα τις αρχικές δηλώσεις COVID, Η καθυστέρηση οφείλεται σε λάθη ή τεχνικά προβλήματα. Οι αποζημιώσεις που αναμένουν ανέρχονται στο 20% των συμφωνηθέντων ενοικίων για το δίμηνο Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου 2020.
  • Για τα ενοίκια του Ιανουαρίου, που μειώθηκαν κατά 100%, υπάρχουν εκκρεμότητες για τους ιδιοκτήτες που είχαν εκμισθώσει ακίνητα για επαγγελματική στέγη σε επιχειρήσεις οι οποίες παρέμειναν κλειστές τον Ιανουάριο του 2021, όπως επίσης και όσους έχουν εκμισθώσει ακίνητα για επαγγελματική στέγη σε επιχειρήσεις οι οποίες και τον Ιανουάριο του 2021 υπέστησαν σημαντικού ύψους οικονομικές ζημίες λόγω των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν για την αποτροπή της διασποράς του COVID. Το ποσό της αποζημίωσης που δικαιούνται ανέρχεται στο 80% του ονομαστικού ύψους του ενοικίου και θα την εισπράξουν μόλις ολοκληρωθεί η εκκαθάριση των δηλώσεών τους.
  • Για τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο, για τους οποίους η μείωση των ενοικίων ήταν 100% εκκρεμεί η εκκαθάριση των δηλώσεων για την καταβολή της αποζημίωσης, που ανέρχεται στο 80% του ονομαστικού ενοικίου.

Σε ότι αφορά στα ενοίκια του Μαρτίου, η αποζημίωση θα καταβληθεί αυτόματα, χωρίς αίτηση και με βάση τις δηλώσεις του Φεβρουαρίου, εφόσον πληρούνται κάποιοι συγκεκριμένοι όροι.

Δηλαδή η ΑΑΔΕ θα χορηγήσει προκαταβολικά την αποζημίωση, στις ακόλουθες περιπτώσεις:

  • Οι μισθώσεις να φαίνονται ενεργές στο σύστημα Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης της ΑΑΔΕ. 
  • Ο εκμισθωτής-νομικό πρόσωπο να μην έχει δηλώσει διακοπή εργασιών στην ΑΑΔΕ.
  • Ο μισθωτής-επιχείρηση να μην έχει δηλώσει διακοπή εργασιών στην ΑΑΔΕ.
  • Ο μισθωτής-εργαζόμενος να τελεί σε αναστολή σύμβασης εργασίας για τον Μάρτιο.
  • Να έχει υποβληθεί, για τις μισθώσεις αυτές, δήλωση COVID τον Φεβρουάριο.
  • Να πληρούνται οι λοιπές νόμιμες προϋποθέσεις.
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα