Χρηστικά

Προσυμπλήρωση και έλεγχοι στα ποσά των ενοικίων από το Taxisnet


Στις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν φέτος, στα ηλεκτρονικά έντυπα, η Εφορία θα έχει ήδη αναγράψει τα ποσά των ενοικίων που δηλώθηκαν ότι εισπράχθηκαν το 2020

Οριστικά από φέτος θα ισχύσει η προσυμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων από το Taxisnet των ποσών των ενοικίων που εισπράττουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων.

Έτσι στις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν φέτος, στα ηλεκτρονικά έντυπα, η Εφορία θα έχει ήδη αναγράψει τα ποσά των ενοικίων που δηλώθηκαν ότι εισπράχθηκαν το έτος 2020.

Όμως, με την ολοκλήρωση της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, η ΑΑΔΕ, θα προβεί στη διασταύρωση των φορολογικών δηλώσεων των ιδιοκτητών, με τις δηλώσεις Covid που υπέβαλαν για τη λήψη των αποζημιώσεων των ενοικίων. Στόχος είναι να εντοπιστούν όσοι δήλωσαν άλλα στις δηλώσεις Covid, από τα στοιχεία που προκύπτουν από το αρχείο του Taxisnet.

Δηλαδή, τα ποσά των ενοικίων που πραγματικά εισπράχθηκαν από τους ιδιοκτήτες κατά τη διάρκεια του 2020 θα εμφανίζονται προσυμπληρωμένα στους πίνακες και στους κωδικούς των φορολογητέων εισοδημάτων από ακίνητα που περιλαμβάνονται στα έντυπα Ε2 και Ε1 των φετινών φορολογικών δηλώσεων.

Αντίστοιχα τα ποσά που δεν εισπράχθηκαν κατά τη διάρκεια του 2020, λόγω των αναγκαστικών μειώσεων κατά 40% ή τουλάχιστον κατά 30%, δεν θα συμπεριληφθούν στα φορολογητέα ποσά και οι ιδιοκτήτες θα απαλλαγούν γι’ αυτά από τη φορολογία εισοδήματος, όπως ήδη προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία.

Παράδειγμα, όταν το ενοίκιο είναι 1.000 ευρώ και μειώθηκε π.χ. για 6 μήνες κατά 40%, τα ποσά που θα προσυμπληρωθούν θα είναι 600 ευρώ, για κάθε μήνα.

Εφόσον διαπιστωθούν ασυμφωνίες, οι ιδιοκτήτες θα κληθούν για εξηγήσεις και εάν δεν πείσουν τον εφοριακό υπάλληλο, θα υποχρεωθούν είτε να επιστρέψουν με πρόστιμα και προσαυξήσεις τυχόν αποζημίωση που έλαβαν είτε να τους επιβληθεί πρόστιμο για απόκρυψη εισοδήματος ή και τα δύο.

Σημειώνεται ότι από τις διασταυρώσεις των ελεγκτικών υπηρεσιών της ΑΑΔΕ, καθώς και από την εφαρμογή διαφόρων μέτρων ενίσχυσης χαμηλών εισοδημάτων ή πληττόμενων φορολογουμένων, αποκαλύφθηκε ότι αρκετοί ιδιοκτήτες δεν δήλωσαν τα ενοίκια που εισέπρατταν στο σύνολό τους.

Ενδεικτικά παραδείγματα αποτελούν το επίδομα στέγασης, το οποίο με την καθιέρωσή του στις αρχές του 2019, αποκάλυψε ότι περίπου 90.000 αιτήσεις απορρίφθηκαν  με κυριότερο λόγο, τη μη ύπαρξη μισθωτηρίου συμβολαίου! Οι ενοικιαστές υπέβαλαν αίτηση επιδότησης του ενοικίου, αλλά στην εφορία, δεν ήταν δηλωμένη η μίσθωση.

Επίσης, η έκπτωση του ενοικίου κατά 40% στους πληττόμενους από την πανδημία και τα αντισταθμιστικά φορολογικά οφέλη για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, αποκάλυψε και άλλες χιλιάδες περιπτώσεις ακινήτων, με αδήλωτα ενοίκια. Η διασταύρωση των αιτήσεων των πληττόμενων και των ιδιοκτητών αποκάλυψε περιπτώσεις, που ζητήθηκε η ένταξη στα αντισταθμιστικά φορολογικά μέτρα, για ακίνητα τα οποία ήταν ξενοίκιαστα!

Όπως αποκάλυψε το Σin, η αυτόματη συμπλήρωση των κωδικών των φορολογικών δηλώσεων, με τα ποσά των ενοικίων, όπως αυτά έχουν δηλωθεί στην ειδική εφαρμογή που δηλώνονται τα μισθώματα, εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ για το 2021, αλλά δεν ήταν βέβαιο ότι θα λειτουργήσει εντός του 2021.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι τεχνικές δυσκολίες ξεπεράστηκαν και στα νέα ηλεκτρονικά έντυπα των δηλώσεων φόρου εισοδήματος, θα είναι προσυμπληρωμένα τα ποσά των ενοικίων.
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα