Ασφαλιστική Αγορά

Στο Μαξίμου για Εθνική Ασφαλιστική- Mr Fairfax εναντίον Κινέζων


Μετά από δύο ανεπιτυχείς απόπειρες πώλησης, που «σκόνταψαν» κυρίως στην προσπάθεια Αμερικανών και Ευρωπαίων να ανακόψουν την κινεζική οικονομική διείσδυση στην Ελλάδα, η Εθνική Ασφαλιστική γίνεται το κρίσιμο «πιόνι» που θα καθορίσει τους συσχετισμούς δυνάμεων στην υπό αναδιανομή ελληνική αγορά χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

Υπό την πίεση των Βρυξελλών η Εθνική Τράπεζα έχει κινήσει τις διαδικασίες για την πώληση πλειοψηφικού  πακέτου της πιο κερδοφόρας θυγατρικής της και αναμένει σήμερα μη δεσμευτικές προσφορές από υποψήφιους αγοραστές. Στο προσκήνιο έχουν επανεμφανισθεί οι Κινέζοι, αλλά υπάρχουν  και πολλοί άλλοι ενδιαφερόμενοι.

Είναι ο λόγος που φέρνει στην Αθήνα τον Prem Watsa, μεγαλομέτοχο-ιδιοκτήτη του ομίλου Fairfax, ο οποίος θα συναντηθεί διαδοχικά με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα και με τις διοικήσεις της Eurobank και της ασφαλιστικής Eurolife.

Το γκρουπ του Ινδοκαναδού μεγαλοεπενδυτή ενδιαφέρεται να αποκτήσει τον έλεγχο της μεγαλύτερης ελληνικής ασφαλιστικής εταιρείας  και να την συγχωνεύσει με την Eurolife, δημιουργώντας έναν «εθνικό πρωταθλητή» στον κλάδο ασφαλειών και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Η κίνηση αυτή θα απέφερε μακροπρόθεσμα οφέλη και στην Eurobank, η οποία ελέγχεται μετοχικά από την Faifax.

Η τράπεζα και οι συμμετοχές

Στην ατζέντα του κ. Watsa υπάρχουν ακόμη τα θέματα των κόκκινων δανείων και της αναδιάρθρωσης της Eurobank, η οποία «τρέχει» τώρα τα σχέδια πώλησης μεγάλων χαρτοφυλακίων NPLs και της θυγατρικής της εταιρείας διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων απαιτήσεων.

Η κυβέρνηση επιχειρεί να αξιοποιήσει επικοινωνιακά την επίσκεψη του ιδιοκτήτη της Fairfax, η οποία αποτελεί αναμφισβήτητα ένδειξη αυξανόμενου ενδιαφέροντος για τις εξελίξεις στην Ελλάδα και μία έμμεση ψήφος εμπιστοσύνης  στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Επισημαίνεται ότι ο Prem Watsa ήταν ο πρώτος  ξένος – επιχειρηματίας ή πολιτικός - που επισκέφθηκε το Μέγαρο Μαξίμου, λίγες ώρες μετά την ορκωμοσία του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη.

Ο Ινδοκαναδός μεγαλοεπενδυτής που ελέγχει την Eurobank και την ασφαλιστική Eurolife, έχει αποκτήσει επίσης συμμετοχές στον όμιλο Μυτιληναίου και σε άλλες μεγάλες επιχειρήσεις, εξαγόρασε τα Praktiker και τοποθέτησε  σημαντικά κεφάλαια και μετοχές εισηγμένων εταιρειών. Συνολικά έχει επενδύσει στην Ελλάδα πάνω από 1 δισ. Ευρώ, ποντάροντας στην προοπτική ανάκαμψης.

Το ενδιαφέρον του για την Εθνική Ασφαλιστική συναρτάται με τους σχεδιασμούς του για περαιτέρω ενίσχυση της παρουσίας του ομίλου του στην ελληνική αγορά χρηματοοικονομικών και χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.

Η πίτα των επικουρικών συντάξεων

Η διακηρυγμένη πρόθεση της κυβέρνησης  Μητσοτάκη να προωθήσει ένα σύστημα επικουρικών ασφαλίσεων βασισμένο τουλάχιστον κατά το ήμισυ στον ιδιωτικό τομέα, καθιστά την Εθνική Ασφαλιστική ακόμη πιο ενδιαφέρουσα για διεθνείς ομίλους και για funds που επενδύουν στον κλάδο.

Εντούτοις, μέχρι στιγμής δεν  υπάρχουν πολλοί υποψήφιοι που να έχουν τα «φόντα» και την οικονομική επιφάνεια για να τη διεκδικήσουν με αξιώσεις.

Απουσία μεγάλων ευρωπαϊκών ομίλων από τη λίστα των υποψηφίων, ως αδιαμφισβήτητο φαβορί προβάλλει η Fairfax του Prem Watsa. Όχι μόνον επειδή έχει την οικονομική επιφάνεια για να πραγματοποιήσει εύκολα μια τόσο μεγάλη εξαγορά, αλλά και γιατί διαθέτει ήδη μεγάλο χαρτοφυλάκιο συμμετοχών σε ασφαλιστικές εταιρείες ανά τον κόσμο, σε χώρες της Αμερικής, της Ευρώπης και της Ασίας.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα