Ασφαλιστική Αγορά

Πόκερ Εθνικής με Fairfax/Watsa για την Εθνική Ασφαλιστική


Μετά από δύο ανεπιτυχείς απόπειρες πώλησης, που «σκόνταψαν» κυρίως στην προσπάθεια Αμερικανών και Ευρωπαίων να ανακόψουν την κινεζική οικονομική διείσδυση στην Ελλάδα, η Εθνική Ασφαλιστική γίνεται το κρίσιμο «πιόνι» που θα καθορίσει τους συσχετισμούς δυνάμεων στην υπό αναδιανομή ελληνική αγορά χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

Υπό την πίεση των Βρυξελλών η Εθνική Τράπεζα είναι υποχρεωμένη να «αποχωρισθεί» μέχρι τέλους του έτους την πιο κερδοφόρο θυγατρική της, παραχωρώντας το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών.

Με βάση τους όρους που έχει επιβάλει η ΕΕ, έχει δύο επιλογές:
- Να πουλήσει το 80% σε κάποιο διεθνή μεγαλοεπενδυτή, ή
- Να βάλει την Ασφαλιστική στο χρηματιστήριο, «σκορπίζοντας» στην αγορά το 51% των μετοχών της.

Στη δεύτερη περίπτωση, αν σκορπίσει τις μετοχές στην αγορά και σε επενδυτικά χαρτοφυλάκια κρατώντας το 49%, η τράπεζα θα διατηρήσει ουσιαστικά τον έλεγχο της εταιρείας – όπως ήταν ο διακαής πόθος όλων των διοικήσεων και του στελεχικού δυναμικού της.

Εάν αναγκασθεί τελικά να επιλέξει τη λύση της πώλησης, το πιθανότερο είναι ότι η Εθνική Ασφαλιστική θα περιέλθει  στο γκρουπ Fairfax του δισεκατομμυριούχου Prem Watsa.

Στον Μητσοτάκη για πράσινο φως

Ο Ινδοκαναδός μεγαλοεπενδυτής που ελέγχει την Eurobank και την ασφαλιστική Eurolife (και συμμετέχει επίσης στον όμιλο Μυτιληναίου, στα Praktiker κλπ), εμφανίζεται ως ο επικρατέστερος υποψήφιος αγοραστής. Το ενδιαφέρον του είναι δεδηλωμένο και συναρτάται με τους σχεδιασμούς του για περαιτέρω ενίσχυση της παρουσίας του ομίλου του στην ελληνική αγορά χρηματοοικονομικών και χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, το ιδιοκτησιακό μέλλον της Εθνικής Ασφαλιστική ήταν ένα από τα θέματα που συζήτησε κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο φρόντισε να επισκεφθεί ένα 24ωρο μετά την εγκατάσταση του στο Μαξίμου.

Από έγκυρες πηγές αναφέρεται ότι ο κ. Watsa επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον του και ζήτησε να πληροφορηθεί «από πρώτο χέρι» τις προθέσεις της κυβέρνησης όσον αφορά το ιδιοκτησιακό μέλλον της Εθνικής και τους σχεδιασμούς της σχετικά με το ρόλο των ασφαλιστικών εταιρειών στην επικουρική ασφάλιση.

 Οι υποψήφιοι και οι «κίτρινες κάρτες»

Η διακηρυγμένη πρόθεση του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησης να προωθήσουν ένα σύστημα επικουρικών ασφαλίσεων βασισμένο τουλάχιστον κατά το ήμισυ στον ιδιωτικό τομέα, καθιστά την Εθνική Ασφαλιστική ακόμη πιο ενδιαφέρουσα για διεθνείς ομίλους και για funds που επενδύουν στον κλάδο.
 Εντούτοις, μέχρι στιγμής δεν  υπάρχουν πολλοί υποψήφιοι που να έχουν τα «φόντα» και την οικονομική επιφάνεια για να τη διεκδικήσουν με αξιώσεις. Στις διερευνητικές επαφές που πραγματοποίησαν η Goldman Sachs και η Morgan Stanley ως χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι της Εθνικής Τράπεζας, ως ενδιαφερόμενοι εμφανίστηκαν κυρίως βρετανικά private equity funds όπου συμμετέχουν αντασφαλιστικοί όμιλοι.

Αδιευκρίνιστες παραμένουν οι προθέσεις των κινεζικών ομίλων (Fosun, Congbao κλπ) που είχαν συμμετάσχει στους δύο άκαρπους διαγωνισμούς για την πώληση  της Εθνικής Ασφαλιστικής, έφθασαν στην τελική φάση, πλειοδότησαν, αλλά  δεν έφθασαν σε deal.  Η πρώτη αποκλείσθηκε με ανοιχτή παρέμβαση της Ουάσιγκτον υπέρ αμερικανικών επιχειρηματικών συμφερόντων (Calamos-Exin), η δεύτερη είδε «κίτρινη κάρτα» από τις Βρυξέλλες, που απέτρεψαν τελικά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού – προς ικανοποίηση και της μητρικής τράπεζας.

Απουσία μεγάλων ευρωπαϊκών ομίλων από τη λίστα των υποψηφίων, ως αδιαμφισβήτητο φαβορί προβάλλει η Fairfax του Prem Watsa. Όχι μόνον επειδή έχει την οικονομική επιφάνεια για να πραγματοποιήσει εύκολα μια τόσο μεγάλη εξαγορά, αλλά και γιατί διαθέτει ήδη μεγάλο χαρτοφυλάκιο συμμετοχών σε ασφαλιστικές εταιρείες ανά τον κόσμο, σε χώρες της Αμερικής, της Ευρώπης και της Ασίας.
Η εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής θα ήταν μια κίνηση επέκτασης, που θα της επέτρεπε να αποκτήσει δεσπόζουσα θέση στην ελληνική αγορά, συγχωνεύοντας το νέο της απόκτημα με την Eurolife.

Η λύση του χρηματιστηρίου

Όλα αυτά υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι  η Εθνική θα προχωρήσει σε διαγωνισμό για την πώληση της θυγατρικής της. Όμως, η διοίκηση της τράπεζας –όπως και οι προκάτοχοι της – προτιμά  να μείνει η ασφαλιστική στον όμιλο. Μετά από επίπονες προσπάθειες εξασφάλισε τη συγκατάθεση της Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της ΕΕ (DG Comp) για να προχωρήσει – αν το επιλέξει τελικά – στην εναλλακτική λύση: Την εισαγωγή της Εθνικής Ασφαλιστικής στο χρηματιστήριο και τη διάθεση του 51% των μετοχών της με δημόσια εγγραφή και placement.

Στην τράπεζα υπολογίζουν ότι η διάθεση αυτού του πακέτου μπορεί να της αποφέρει «ζεστό» χρήμα της τάξεως των 480-550 εκατ. ευρώ, που θα ενισχύσει τη ρευστότητα και θα βελτιώσει τους δείκτες της.

Επειδή το ποσό είναι μεγάλο για τα δεδομένα του ΧΑ, η διάθεση του πακέτου θα μπορούσε να γίνει τμηματικά σε δύο φάσεις, στις αρχές και προς το τέλος του 2020. Είναι ένα σενάριο που θα συζητηθεί με την DG Comp, πριν η Διοίκηση της Εθνικής καταλήξει σε αποφάσεις.

Ως προς την τελική επιλογή – πώληση  του 80% σε διεθνή επενδυτή ή διάθεση του 51% μέσω χρηματιστηρίου – βαρύνουσα γνώμη θα έχει προφανώς και η κυβέρνηση.

 Το χρονοδιάγραμμα

Οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, ώστε η διαδικασία να μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα στις προθεσμίες που ενέκρινε η Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp).

Εάν αποφασισθεί η πώληση, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου πρέπει να έχουν κατατεθεί δεσμευτικές προσφορές και στις 28 Φεβρουαρίου 2020 να έχει υπογραφεί σύμβαση για την πώληση του 80% των μετοχών της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Εάν προκριθεί το σενάριο της διάθεσης μετοχών, μέχρι τις 31η Δεκεμβρίου πρέπει να έχει εγκριθεί το ενημερωτικό δελτίο για την εισαγωγή στο χρηματιστήριο, να ακολουθήσουν  δημόσια εγγραφή και placement και ως τις 28 Φεβρουαρίου να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση της μετοχής.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα