Ενέργεια

Στο κόκκινο η ΔΕΗ, ζημίες στη χρήση 2018, καθυστερεί για τις λιγνιτικές


Αρνητικό οικονομικό αποτέλεσμα θα εμφανίσει η ΔΕΗ στον ισολογισμό της χρήσης 2018, που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα.

Οι ζημίες οφείλονται κυρίως στη μείωση των εσόδων από τις πωλήσεις ηλεκτρικού ρεύματος και στις υψηλές χρηματοοικονομικές δαπάνες.

Οι οικονομικές επιδόσεις της εταιρείας θα δώσουν «όπλα» στα ξένα funds που έχουν «σορτάρει» τη μετοχή της  και συνεχίζουν σποραδικά τις επιθέσεις.

Οι επιθέσεις αυτές οδήγησαν τη  μετοχή της ΔΕΗ σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα στα μέσα Φεβρουαρίου. Εκτοτε έχει ανακάμψει, κερδίζοντας περίπου 40% σε διάστημα δύο μηνών. Όμως τις τελευταίες μέρες εμφανίζει έντονη μεταβλητότητα, καθώς αντιμετωπίζεται με δυσπιστία από πολλούς διαχειριστές χαρτοφυλακίων.

Αιτία οι οικονομικές επιδόσεις της εταιρείας και οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση των σχεδίων περαιτέρω ιδιωτικοποίησης με πώληση λιγνιτικών μονάδων.

 Το κόστος λιγνίτη και η βιωσιμότητα

Μεγάλη δυστοκία παρατηρείται στη διαδικασία πώλησης των λιγνιτικών μονάδων Μελίτης και Μεγαλόπολης. Σήμερα επρόκειτο να συνεδριάσει το ΔΣ για να εγκρίνει το σχέδιο σύμβασης με το λιγνιτορυχείο που τροφοδοτεί την ηλεκτροπαραγωγική μονάδα Μελίτης. Η συνεδρίαση ανεβλήθη, επειδή το τελικό κείμενο δεν έχει καταρτισθεί.

Επισημαίνεται ότι η σύμβαση αυτή είναι εξαιρετικά σημαντική για τους υποψήφιους διεκδικητές των δύο ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων, οι οποίοι θέλουν να ξέρουν με ποιούς όρους και με τι κόστος θα προμηθεύεται λιγνίτη η μονάδα που καλούνται να αγοράσουν.

Κατά πληροφορίες η νέα συμφωνία προβλέπει τιμή 16,5 ευρώ  ανά τόνο λιγνίτη. Με αυτό το κόστος αγοράς καύσιμης ύλης η ηλεκτροπαραγωγική μονάδα είναι είναι βιώσιμη, εάν οι τιμές των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων παραμείνουν κάτω των 25 ευρώ (ανα τόνο του διοξειδίου του άνθρακα).

Διαβάστε επίσης