Ενέργεια

Η τελευταία μάχη της ΔΕΗ για τις λιγνιτικές μονάδες


Αναπόφευκτη η πώληση ακόμη και με πολύ χαμηλό τίμημα. Εκστρατεία προσέλκυσης επενδυτών.

Μια κρίσιμη μάχη για να αποφύγει την πώληση λιγνιτικών μονάδων με πολύ χαμηλό ή ακόμη και με συμβολικό τίμημα δίνει η διοίκηση της ΔΕΗ, καθώς η νομοθετική ρύθμιση που επιβλήθηκε από την Κομισιόν δεν αφήνει το παραμικρό περιθώριο να απορριφθούν αυτή την φορά προσφορές των ενδιαφερόμενων επενδυτών λόγω χαμηλού τιμήματος.

Οι μη δεσμευτικές προτάσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος, στο πλαίσιο του νέου διαγωνισμού για την πώληση των δύο θυγατρικών με τις λιγνιτικές μονάδες της Μελίτης και της Μεγαλόπολης θα υποβληθούν την επόμενη Παρασκευή, σύμφωνα με την προκήρυξη που δημοσιεύθηκε χθες. Όμως, η ώρα της αλήθειας θα έλθει στις 22 Απριλίου, όταν οι ενδιαφερόμενοι θα υποβάλουν τις δεσμευτικές οικονομικές προσφορές τους.

Η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν δεν έχει αφήσει περιθώριο στη διοίκηση της ΔΕΗ, αυτή την φορά, να κηρύξει άγονο το διαγωνισμό: εάν υπάρξουν προσφορές για την αγορά των δύο εταιρειών, η συναλλαγή είναι πλέον εκ του νόμου επιβεβλημένο να υλοποιηθεί.

Αν δεν υπάρξουν προσφορές και ο διαγωνισμός κηρυχθεί άγονος, ανοίγει ένας ακόμη πιο επικίνδυνος δρόμος για την ΔΕΗ, αφού θα πρέπει να βρεθεί άλλος τρόπος για να εφαρμοσθεί η απόφαση της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για το σπάσιμο του μονοπωλίου της ΔΕΗ στο λιγνίτη, με ορατό το ενδεχόμενο να τεθεί από τις Βρυξέλλες θέμα πώλησης και υδροηλεκτρικών μονάδων (σενάριο «μικρής ΔΕΗ»).

Η τροπολογία που πέρασε στο νομοσχέδιο για ενεργειακά θέματα και έχει τη «σφραγίδα» της Κομισιόν ανοίγει το δρόμο για πουληθούν οι λιγνιτικές μονάδες με οποιοδήποτε τίμημα, καθώς επιτρέπει την πρόσληψη και δεύτερου εκτιμητή από τη ΔΕΗ, ο οποίος θα εκτιμήσει την αξία των μονάδων με βάση τα δεδομένα αντίστοιχων συναλλαγών που έχουν γίνει στην Ευρώπη, λαμβάνοντας υπόψη και τίμημα που προσφέρθηκε στον πρώτο διαγωνισμό για τη μονάδα της Μελίτης από τον όμιλο Μυτιληναίου (25 εκατ. ευρώ).

Η εισαγωγή στην εξίσωση της παραμέτρου των άλλων συναλλαγών που έχουν γίνει στην Ευρώπη μπορεί να χαμηλώσει πολύ τον πήχη της αποτίμησης των μονάδων. Η τσεχική EPH, που εκδήλωσε ενδιαφέρον και για τις μονάδες της ΔΕΗ, χωρίς τελικά να υποβάλει προσφορά, απέκτησε το 2016 τέσσερα εργοστάσια και πέντε ορυχεία της σουηδικής Vattenfall στην Γερμανία, με συμβολικό τίμημα ενός ευρώ!

Ο νέος νόμος ορίζει, επίσης, ότι και οι μέτοχοι της ΔΕΗ, δηλαδή κυρίως το Δημόσιο, εντάσσονται στους έχοντες την υποχρέωση να εκτελέσουν την απόφαση της Κομισιόν για το σπάσιμο του μονοπωλίου της ΔΕΗ στην παραγωγή ενέργειας με λιγνίτη. Αυτό σημαίνει ότι το Δημόσιο έχει πλέον την υποχρέωση, με την ιδιότητα του βασικού μετόχου, να επιβάλει στη διοίκηση της ΔΕΗ την αποδοχή των προσφορών για τις λιγνιτικές μονάδες.

Με αυτά τα δεδομένα, ο κίνδυνος για τη ΔΕΗ να πουληθούν οι μονάδες σε πολύ χαμηλή τιμή, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου, Μανώλη Παναγιωτάκη, είναι ορατός και άμεσος. Όπως φάνηκε και από το πρόσφατο ταξίδι του επικεφαλής της ΔΕΗ στην Κίνα, κορυφαία προτεραιότητα πλέον είναι να μπουν στο παιχνίδι της διεκδίκησης των μονάδων ισχυροί «παίκτες», ώστε να υπάρξουν σχετικά ικανοποιητικές προσφορές.

Για παράδειγμα, η κοινοπραξία της BEIJING GUOHUA POWER COMPANY και της DAMCO ENERGY (όμιλος Κοπελούζου), που είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον στον πρώτο διαγωνισμό, χωρίς να υποβάλει τελικά προσφορά, επιδιώκεται να φθάσει αυτή την φορά ως το τελικό στάδιο του διαγωνισμού, ενδεχομένως και με τη σύμπραξη άλλης μία κινεζικής εταιρείας.

Ο κ. Παναγιωτάκης είναι αισιόδοξος ότι αυτό θα γίνει, καθώς δόθηκαν από την πλευρά του διαβεβαιώσεις στους Κινέζους ενδιαφερόμενους ότι το πρόβλημα με την τροφοδοσία της Μελίτης από το ορυχείο της Αχλάδας θα διευθετηθεί πλήρως. Γενικότερα, εξάλλου, οι όροι της συναλλαγής έχουν βελτιωθεί αρκετά και η ΔΕΗ εκτιμά ότι δικαιολογείται όχι μόνο να υποβάλλουν προσφορά οι Κινέζοι, αλλά ενδεχομένως και να εισέλθουν νέοι επενδυτές στα σχήματα του αρχικού διαγωνισμού.

Στο νέο διαγωνισμό έχουν προβάδισμα οι εταιρείες ή κοινοπραξίες που είχαν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον στην πρώτη διαδικασία, όπου τελικά μόνο ο όμιλος Μυτιληναίου υπέβαλε προσφορά. Εκτός από την κοινοπραξία Κοπολούζου – Κινέζων, στο διαγωνισμό είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, ENERGETICKÝ Α PRŮMYSLOVÝ HOLDING, Α.S. (EPH) και INDOVERSE COAL INVESTMENTS.

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα
Ετικέτες ΔΕΗ