Τράπεζες

Stand by για Attica Bank οι "εφοπλιστές" - Ερωτηματικό η Ellington


Αισιοδοξία επικρατεί στην Attica Bank και στην ΤτΕ όσον αφορά την έκβαση του νέου εγχειρήματος κεφαλαιακής ενίσχυσης της τράπεζας με 490 εκατ. ευρώ, που θα αποτελέσει και σημαντικό βήμα προς την αποκρατικοποίηση της.

Η Ellington μπορεί τελικά να μη συμμετάσχει στην ΑΜΚ, αν και κατέθεσε επιστολή δέσμευσης. Ομως η κάλυψη της ΑΜΚ θεωρείται περίπου προεξασφαλισμένη – με ή χωρίς το αμερικανικό fund – καθώς υπάρχουν άλλοι υποψήφιοι επενδυτές: Το επενδυτικό σχήμα των εφοπλιστών Καϋμενάκη-Μπάκου και Αλ. Εξάρχου είναι stand by, περιμένοντας να επωφεληθεί και να καλύψει το κενό που θα δημιουργηθεί.

Οπως αναφέρεται – χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί επίσημα, οι τρείς μεγαλομέτοχοι (ΤΧΣ, ΤΜΕΔΕ και Ellington) κατέθεσαν κοινή επιστολή δέσμευσης ότι θα καλύψουν την ΑΜΚ των 473,3 εκατ. ευρώ και θα αγοράσουν επιπλέον τα warrants 16,7 εκατ. ευρώ που θα εκδώσει η τράπεζα στο πλαίσιο του νόμου για την αναβαλλόμενη φορολογία.

Το σκέλος της επιστολής που αφορά την Ellington αξιολογείται από την ΤτΕ, η οποία θεωρεί ότι περιαμβάνει ασαφείς όρους και “κρυφές αιρέσεις”. Επιπλέον, η εποπτεύουσα κεντρική τράπεζα ζητά περαιτέρω διευκρινίσεις και στοιχεία για το fit & proper (αξιοπιστία, φερεγγυότητα και επαγγελματική γνώση-εμπειρία) των βασικών μετόχων της Ellington.

 Η εκκρεμότητα και τα προβλήματα της Ellington

 Ομως, ακόμη κι αν η ΤτΕ δώσει το πράσινο φώς, υπάρχουν ακόμη μια εκκρεμότητα που πρέπει να αντιμετωπιστεί και ένα πρόβλημα που ενδέχεται να ανακύψει την τελευταία στιγμή:

  • Οι τρεις μέτοχοι πρέπει να συμφωνήσουν ως προς την κατανομή των πρόσθετων προβλέψεων 300 εκατ. ευρώ από από τα έσοδα της ΑΜΚ - πώς δηλαδή θα καλυφθεί ενδεχόμενη περαιτέρω ζημιά από την τιτλοποίηση Omega. Με βάση τη συμφωνία μετόχων, η Ellington αναλαμβάνει την υποχρέωση να καλύψει τυχόν πρόσθετη μελλοντική ζημιά, αν δεν επαρκέσουν οι πρόσθετες προβλέψεις. Εχει λοιπόν κάθε λόγω να διατεθεί εκεί μεγάλο μέρος του ποσού των 300 εκατ. ευρώ, ώστε  η ίδια να έχει να καλύψει λιγότερη ζημία. ΤΧΣ και ΤΣΜΕΔΕ έχουν το αντίθετο συμφέρον
  • Πρόβλημα μπορεί να ανακύψει λόγω των δυσκολιών που αντιμετωπίζει το αμερικανικό fund. Σύμφωνα με δημοσιεύματα σε εξειδικευμένα αμερικανικά media, η Ellington βρίσκεται τον τελευταίο καιρό σε δυσχερή οικονομική θέση με πρόβλημα ρευστότητας και αναγκάστηκε να ρευστοποιήσει μεγάλο μέρος του χαρτοφυλακίου της.

Εάν τελικά μπλοκαριστεί από την ΤτΕ ή δεν μπορέσει να συμμετάσχει λόγω δικών της προβλημάτων, τη θέση της στην ΑΜΚ θα επιδιώξει να πάρει η Thrivest Holding των Γιάννη Καϋμενάκη, Δημήτρη Μπάκου και Αλέξανδρου Εξάρχου, οι οποίοι με αφετηρία την Παγκρήτια επιδιώκουν να δημιουργήσουν έναν νέο ισχυρό πόλο στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Πάντως την Παρασκευή πηγές του ομίλου διαβεβαίωναν ότι μετά την επιστολή δέσμευσης των τριών μεγαλομετόχων της Attica Bank, η Thrivest Holding δεν έχει λόγο να ασχοληθεί περαιτέρω. Προφανώς θα επανεξετάσει τη τάση της, αν δεν προχωρήσει η υλοποίηση της συμφωνίας ΤΧΣ-ΤΜΕΔΕ-Ellington.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα