Τράπεζες

Attica Bank: Μπαίνει στην ΑΜΚ η Ellington - Το "αγκάθι" που απομένει


 Προχωρά στο επόμενο στάδιο η διαδικασία κεφαλαιακής ενίσχυσης, εξυγίανσης και περαιτέρω ιδιωτικοποίησης της Attica Bank: Στην εκπνοή της προθεσμίας που είχε θέσει η ΤτΕ, η Ellington κατέθεσε επιστολή δέσμευσης ότι θα συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου των 473,3 εκατ. ευρώ  και θα καταβάλει επιπλέον περίπου 17 εκατ. ευρώ για να αγοράσει τα warrants που θα εκδώσει η τράπεζα.

Ετσι διασφαλίζεται η επιτυχία της ΑΜΚ και η συγκέντρωση των 490 εκατ. ευρώ που απαιτούνται για την κάλυψη ζημιών από τιτλοποιήσεις και για τη βελτίωση κεφαλαιακών δεικτών της Attica Bank. Περίπου 330 εκατ. ευρώ θα εισφέρει το ΤΧΣ, που κατέχει το 69,5% και δεσμεύεται να ασκήσει εν συνόλω τα δικαιώματα του. Το ποσό που του αναλογεί θα καλύψει επίσης το ΤΜΕΔΕ.

Ομως η συμμετοχή της Ellington στην ΑΜΚ τελεί υπό την αίρεση  ότι οι μέτοχοι θα συμφωνήσουν για τον τρόπο κάλυψης ζημιών. Προϋποθέσει ακόμη έγκριση από την ΤτΕ, που θα εξετάσει και τη νομική πτυχή.

Ανοιχτό θέμα-αγκάθι παραμένει η κατανομή των πρόσθετων προβλέψεων -  ποιές ζημίες τιτλοποίησης και σε ποιό βαθμό θα καλυφθούν από τα έσοδα της ΑΜΚ και της έκδοσης warrants.

Με βάση τη συμφωνία μετόχων, το ΤΧΣ δεσμεύεται να αναλάβει την πρώτη ζημιά. Η Ellington αναλαμβάνει την υποχρέωση να καλύψει τυχόν πρόσθετη μελλοντική ζημιά από την τιτλοποίηση Omega, αν δεν επαρκέσουν οι πρόσθετες προβλέψεις 300 εκατ. ευρώ από την ΑΜΚ 

Το θέμα θα συζητηθεί σε νέα συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Attica Bank στις 21 Δεκεμβρίου, όπου θα οριστικοποιηθεί η στρατηγική μείωσης των NPEs και θα διαμορφωθεί το τελικό business plan της τράπεζας.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα