Χρηστικά

Στα ύψη οι φόροι των κατοικιών το 2020!


Ο καλπασμός των αγοραίων τιμών λόγω ξένων αγοραστών και του Airbnb οδηγούν ψηλά τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων

Στα ύψη θα εκτιναχθεί η φορολογία των ακινήτων το 2020, καθώς καλπάζουν οι τιμές αγοράς των ακινήτων, στις οποίες θα προσαρμοστούν και οι αντικειμενικές τιμές της Εφορίας, παρασύροντας ανοδικά τον ΕΝΦΙΑ και επιπλέον 19 φόρους και τέλη.

Η ομάδα των εμπειρογνωμόνων που θα συσταθεί στις αρχές του 2020, για να μελετήσει και να προτείνει τις νέες τιμές των ακινήτων, θα αναγκαστεί να εισηγηθεί σημαντικές αυξήσεις στις φορολογικές τιμές των ακινήτων, οι οποίες θα επιβαρύνουν εκατομμύρια νοικοκυριά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, στο γ΄ τρίμηνο του 2019, οι τιμές των κατοικιών (διαμερίσματα ή μονοκατοικίες) αυξήθηκαν κατά 11,9% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018.

Οι νέες αντικειμενικές αξίες, οι οποίες θα καταρτιστούν μέχρι τον Απρίλιο του 2020, θα προκύψουν με βάση τις τιμές αγοράς των ακινήτων που θα διαμορφωθούν στο πρώτο τρίμηνο του 2020

Οι τωρινές αντικειμενικές αξίες καθορίστηκαν με βάση τις τιμές αγοράς του πρώτου τριμήνου του 2018. Στη διετία που θα μεσολαβήσει, μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2020, η αύξηση των τιμών αναμένεται να διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στο 15%.
Επίσης, κατά το γ’ τρίμηνο του 2019 σε σύγκριση με το α τρίμηνο του 2018 καταγράφηκε αύξηση των αγοραίων τιμών των κατοικιών κατά 10,8%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της τράπεζας της Ελλάδος ο δείκτης τιμών των ακινήτων, από τις 56,5 μονάδες που ήταν στο πρώτο τρίμηνο του 2018, έφτασε ήδη στις 65,2 μονάδες, καταγράφοντας αύξηση 10,8%, μέσα σε ενάμισι χρόνο.

Εξάλλου με βάση τις εκτιμήσεις των εταιρειών real estate, ο ρυθμός ανόδου των τιμών αγοράς των ακινήτων, θα συνεχιστεί με αμείωτη ένταση και στο επόμενο διάστημα.

Η ζήτηση κατοικιών τροφοδοτείται βασικά από δύο πηγές. Η πρώτη είναι οι αγορές ακινήτων από ξένους και η δεύτερη είναι η φρενίτιδα των βραχυχρόνιων μισθώσεων τύπου Airbnb. Εφόσον, δε, ανοίξει και η αγορά των στεγαστικών δανείων, αναμένεται άλμα στις τιμές των κατοικιών.

Η οποιαδήποτε μεταβολή των αντικειμενικών αξιών θα έχει αντίκτυπο και στη φορολογική επιβάρυνση των ιδιοκτητών ακινήτων, αφού επί των νέων τιμών θα υπολογίζονται οι 20 φόροι και τα τέλη που βαρύνουν τα ακίνητα.

Παράδειγμα ο ΕΝΦΙΑ του 2020, ο οποίος θα υπολογιστεί, με τις νέες φορολογικές τιμές των ακινήτων, που θα είναι υψλότερες.

Οι τιμές έχουν περιθώρια ανόδου

Οι τιμές των ακινήτων έχουν ακόμη σημαντικά περιθώρια ανόδου, καθώς παρά τις αυξήσεις που καταγράφονται στις αγοραίες τιμές των κατοικιών από το πρώτο τρίμηνο του 2018, υπολείπονται σημαντικά σε σχέση με το σε σύγκριση με το ιστορικό υψηλό, που καταγράφηκε το 2007.

Ειδικότερα το έτος 2007 αποτελεί και το έτος βάσης του δείκτη που καταρτίζει η Τράπεζα της Ελλάδος, ο οποίος τότε ήταν στις 100 μονάδες. Σήμερα ο δείκτης των τιμών των ακινήτων είναι στις 65,2 μονάδες, που σημαίνει ότι οι τιμές των ακινήτων είναι μειωμένες σε σχέση με το 2007 κατά 34,8%.

foroi akiniton

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα