Χρηστικά

Αμνηστία για τα «κλεμμένα» τ.μ. των ακινήτων!


Χαρίζονται τα πρόστιμα και οι αναδρομικές χρεώσεις στους ιδιοκτήτες των ακινήτων οι οποίοι απέκρυπταν τα κανονικά εμβαδά των ακινήτων τους

Χαρίζονται τα πρόστιμα και οι αναδρομικές χρεώσεις στους ιδιοκτήτες των ακινήτων οι οποίοι απέκρυπταν τα κανονικά εμβαδά των ακινήτων τους.

Με διάταξη που προστέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας(!), δίνεται προθεσμία έως και την 31η Μαρτίου 2020, στους ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι έχουν προχωρήσει στην τακτοποίηση ημιυπαίθριων ή αυθαίρετων χώρων και δεν έχουν δηλώσει τις αλλαγές αυτές στους Δήμους.

Συνεχίζουν δηλαδή να πληρώνουν δημοτικά τέλη και ΤΑΠ, με βάση τα λιγότερα τ.μ. που είχαν δηλώσει αρχικά χωρίς να τα αναπροσαρμόσουν όπως όφειλαν μετά τη νομιμοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων ή αυθαίρετων κατασκευών.

Το αρχικό, πλάνο των διασταυρώσεων του υπουργείου Οικονομικών προέβλεπε ότι για τα ακίνητα που βρεθούν με «λειψά» τετραγωνικά μέτρα, θα καταλογίζονταν πρόστιμα, αλλά και τα τέλη που αναλογούν στη διαφορών των εμβαδών, στην τελευταία πενταετία.

Όμως με τη νέα διάταξη του νομοσχεδίου, χαρίζονται τα πρόστιμα και τα τέλη που δεν καταβλήθηκαν, εφόσον οι ιδιοκτήτες των ακινήτων δηλώσουν μέχρι τις 31 Μαρτίου 2020, το πραγματικό εμβαδόν των ακινήτων τους.

Συγκεκριμένα η νέα ρύθμιση παρέχει τη δυνατότητα σε κάθε ιδιοκτήτη ακινήτου που έχει δηλωμένο στον οικείο ΟΤΑ το ακίνητό του με  μικρότερο εμβαδόν από το πραγματικό, να το διορθώσει χωρίς την επιβολή προστίμων για την τελευταία πενταετία και χωρίς τις ανάλογες αναδρομικές χρεώσεις για το διάστημα αυτό, όπως άλλωστε προβλέπει η νομοθεσία για τις τακτοποιήσεις αυθαιρέτων.

Σημειώνεται πως η ρύθμιση αυτή αφορά τέλη και εισφορές προς τους Δήμους της χώρας, ήτοι τέλη καθαριότητας και φωτισμού, ΤΑΠ και δημοτικό φόρο, και αφορά κάθε είδους ακίνητα, ήτοι κατοικίες, καταστήματα, γραφεία, αποθήκες, βοηθητικούς και κοινόχρηστους χώρους κτιρίων και πολυκατοικιών, βιοτεχνικούς και βιομηχανικούς και ακάλυπτους χώρους, νόμιμα ή τακτοποιημένα αυθαίρετα.

Ειδικότερα η νέα διάταξη προβλέπει τα ακόλουθα:
«Οι υπόχρεοι σε υποβολή δήλωσης  για τον καθορισμό της επιφάνειας ή και της χρήσης ακινήτου περί του υπολογισμού φόρων, τελών και εισφορών προς τους ΟΤΑ α΄βαθμού, μπορούν να υποβάλουν δήλωση με τα ορθά στοιχεία μέχρι 31.3.2020 χωρίς επιβολή προστίμων για την μη υποβολή  ή την υποβολή ανακριβούς δήλωσης.  Διαφορές στους αναλογούντες φόρους, τέλη και εισφορές εκ των δηλώσεων του προηγουμένου εδαφίου υπολογίζονται και οφείλονται μόνον από την 1.1.2020.».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα