Χρηστικά

Αλλάζουν όλοι οι φόροι ακινήτων!


Ανατροπές σε κλίμακες φόρων μεταβίβασης, κληρονομιών, γονικών παροχών, δωρεών, ΕΝΦΙΑ, δημοτικών τελών, με στόχο την είσπραξη 142 εκατ. ευρώ

Ανατροπές και στη φορολογία των ακινήτων δρομολογεί η κυβέρνηση, σε συνδυασμό με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών.

Οι αλλαγές θα αφορούν στους φόρους κατοχής και μεταβίβασης ακινήτων και το ισοζύγιο για τους φορολογούμενους θα είναι αρνητικό, αφού τα έσοδα του δημοσίου, θα αυξηθούν κατά 142 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με το δεύτερο προσχέδιο του προϋπολογισμού που υποβλήθηκε στην Κομισιόν.

Στο πλαίσιο της αναζήτησης νέων φορολογικών εσόδων προκειμένου να κλείσει το δημοσιονομικό κενό, το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη αποφασίσει την αύξηση των αντικειμενικών των ακινήτων, αλλά και την ένταξη στο αντικειμενικό σύστημα περισσότερων από 7.000 περιοχών, οι οποίες σήμερα είναι εκτός.  Ατό θα έχει ως αποτέλεσμα να αυξηθεί σημαντικά η φορολογία των συγκεκριμένων ακινήτων τα οποία εκτός των άλλων επωφελούνται από χαμηλό ΕΝΦΙΑ αλλά και από χαμηλούς φόρους μεταβίβασης και τέλη.

Ακόμη η Εφορία, θα… ξαναμετρήσει τα τετραγωνικά των κατοικιών και των οικοπέδων, για να εντοπίσει όσους πλήρωναν φόρους και τέλη για χαμηλότερα εμβαδά και θα έρθουν αναδρομικά φόροι και τέλη μιας πενταετίας.

Οι αλλαγές στους φόρους ακινήτων

Το ΥΠΟΙΚ δεν περιορίζεται μόνο στις αλλαγές των αντικειμενικών αξιών αλλά ετοιμάζει και σημαντικές αλλαγές σε περίπου 20 φόρους και τέλη που βαρύνουν σήμερα τα ακίνητα.

Όπως αναγράφεται στο δεύτερο προσχέδιο «οι αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο προσδιορισμού της φορολογητέας αξίας των ακινήτων θα επιτρέψουν τον καθορισμό δικαιότερων συντελεστών φορολογίας ακινήτων και κατωτάτων ορίων επιβολής φόρων».

Αυτό, και σε συνδυασμό με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, σημαίνει αλλαγές σε όλες τις κλίμακες φορολογίας των ακινήτων. Το ΥΠΟΙΚ υποστηρίζει ότι οι αναπροσαρμογές των φορολογικών κλιμάκων θα γίνουν προκειμένου να αντισταθμιστούν οι επιπτώσεις από  τις αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών, αλλά ο «λογαριασμός» για τους ιδιοκτήτες ακινήτων θα είναι σε βάρος των φορολογουμένων, κατά ποσό περισσότερο από 140 εκατ. ευρώ.

Οι βασικοί φόροι των ακινήτων που θα αλλάξουν είναι:

  • Η κλίμακα υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ που επιβάλλεται σε όλα τα κτίσματα και τις εδαφικές εκτάσεις.
  • Ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ που επιβάλλεται κλιμακωτά με συντελεστές από 0,15% έως 1,15%, στο άθροισμα των αντικειμενικών φορολογητέων αξιών όλων των κτισμάτων και των εδαφικών εκτάσεων εντός σχεδίων πόλεων ή οικισμών που κατέχει κάθε φυσικό πρόσωπο, εφόσον το άθροισμα αυτό υπερβαίνει τις 250.000 ευρώ. 
  • Ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων που επιβάλλεται συντελεστή 3% επί της αντικειμενικής αξίας κάθε πωλούμενου ακινήτου. Από τον ΦΜΑ απαλλάσσεται η αγορά πρώτης κατοικίας αντικειμενικής αξίας έως 200.000 ευρώ για τον άγαμο, έως 250.000 ευρώ για τον έγγαμο. Τα ποσά προσαυξάνονται για κάθε εξαρτώμενο τέκνο μέχρι τα δύο κατά 25.000 ευρώ και για κάθε επιπλέον τέκνο πέραν του δευτέρου τα όρια προσαυξάνονται περαιτέρω κατά 30.000 ευρώ.
  • Ο φόρος γονικών παροχών, που υπολογίζεται με αφορολόγητο όριο 150.000 ευρώ και συντελεστές 1%-10% για δωρεές προς συζύγους ή εγγόνια, με αφορολόγητο όριο 30.000 ευρώ και συντελεστές 5%-20% για δωρεές προς λοιπούς συγγενείς δευτέρου βαθμού και με αφορολόγητο όριο 6.000 ευρώ και συντελεστές 20% έως 40% για δωρεές προς λοιπούς συγγενείς και μη συγγενείς. Σε περίπτωση δωρεάς σε πρόσωπο που δικαιούται απαλλαγή πρώτης κατοικίας, ισχύουν τα ανωτέρω αφορολόγητα όρια, που εφαρμόζονται κατά την αγορά.
  • Ο φόρος δωρεάς ακινήτων που υπολογίζεται με το ίδιο πλαίσιο και τους συντελεστές, που ισχύουν και για τις γονικές παροχές.
  • Ο φόρος κληρονομιών ακινήτων, που υπολογίζεται επίσης με τους ίδιους συντελεστές και το πλαίσιο, που ισχύει για τις γονικές παροχές.

Όλοι οι φόροι των ακινήτων που επηρεάζονται από τις αντικειμενικές αξίες

20 foroi akinhton

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα