Χρηστικά

Αύξηση αντικειμενικών αξιών και μείωση ασφαλιστικών εισφορών το 2020


Το σκοτσέζικο ντους για τους φορολογούμενους του προσχεδίου του προϋπολογισμού, με αυξομειώσεις φόρων και επιδόματα

Αύξηση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων το 2020, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και αυτόματη περαίωση των υποθέσεων που εκκρεμούν στα δικαστήρια προβλέπει μεταξύ άλλων το προσχέδιο του προϋπολογισμού που υπέβαλε στην Κομισιόν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Το κείμενο αποτελεί και διορθωμένη έκδοση, σε σχέση με εκείνο που υποβλήθηκε στη Βουλή στις 7 Οκτωβρίου και το οποίο όπως είχε γράψει το Σin δεν είχε την έγκριση της Κομισιόν.

Η κυβέρνηση προχώρησε σε αναπροσαρμογές των ποσών και (οριακά) των στόχων, ώστε να επιτευχθεί συμφωνία με τους δανειστές και σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, τα στελέχη της τρόικας ήραν τις επιφυλάξεις τους για την επίτευξη των στόχων του 2020 και θα εγκρίνουν και επίσημα το κείμενο του προϋπολογισμού του 2020.

Πάντως θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις για τα επιμέρους μέτρα και στο επόμενες 50 μέρες, καθώς η τελική έγκριση της οικονομικής πολιτικής του 2020 και το κλείσιμο της 4ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, θα ληφθεί στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου.

Όπως από το ισοζύγιο των θετικών και των αρνητικών μέτρων, το 2020 έρχεται αύξηση των αντικειμενικών των ακινήτων οι οποίες θα πυροδοτήσουν αυξήσεις σε 20 φόρους και τέλη ακινήτων, μεταξύ των οποίων και ο ΕΝΦΙΑ του επόμενου έτους.

Οι αναπροσαρμογές θα είναι μεγάλες, καθώς σημαντικές είναι και οι αυξήσεις των τιμών αγοράς των ακινήτων λόγω του Airbnb.
Πρόσθετα έσοδα προβλέπονται επίσης από το κυνήγι των βραχυχρόνιων μισθώσεων τύπου Airbnb, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι είναι χιλιάδες τα διαμερίσματα που μισθώνονται χωρίς να δηλώνονται στην εφορία.

Μεταξύ των άλλων μέτρων είναι και ο έλεγχος των μετρητών της ΔΕΗ από την εφορία, στα ακίνητα που δηλώνονται ως κλειστά.

Οι μειώσεις της φορολογίας των φυσικών προσώπων, θα ισχύσουν από το 2020, αλλά θα γίνουν αισθητές το 2021 με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων.

Αντίθετα, από φέτος ισχύουν οι μειώσεις της φορολογίας των επιχειρήσεων, τόσο του συντελεστή από το 28% στο 24% όσο και των μερισμάτων του 2019 από το 10%, στο 5%. Παράλληλα δε, εξετάζεται και μείωση της προκαταβολής του φόρου των επιχειρήσεων για το 2020.

Ακόμη, με το προσχέδιο του προϋπολογισμού, αποκαλύπτεται ότι το ΥΠΟΙΚ πάει σε μια ειδικού τύπου περαίωση των φορολογικών υποθέσεων που εκκρεμούν στα δικαστήρια. Σε όσους έχουν προσφύγει και περιμένουν την εκδίκαση της υπόθεσής τους, θα δοθεί κίνητρο να αποσύρουν την προσφυγή πληρώνοντας ένα μέρος του φόρου και των προστίμων που καταλογίστηκαν και να κλείσουν οριστικά την υπόθεση.

Προβλέπεται επίσης μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους υπαλλήλους με πλήρη απασχόληση από το 2020, αν και αυτό είναι συνάρτηση του προϋπολογισμού του ΕΦΚΑ, ο οποίος από φέτος (2019) θα περάσει σε ελλείμματα, μετά τα πλεονάσματα.

Τέλος  προβλέπονται έσοδα από τη φορολόγηση των στοιχηματικών εταιρειών του διαδικτύου, αλλά και εξοικονόμηση δαπανών.

Αναλυτικότερα τα θετικά και τα αρνητικά μέτρα είναι τα ακόλουθα:

Θετικά

 • Χορήγηση επιδόματος 2.000 ευρώ, σε κάθε παιδί που γεννιέται το 2020, από νέα ζευγάρια, που θα κοστίσει . 123 εκατ. ευρώ.
 • Μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στα είδη παιδικής χρήσης και φροντίδας και στα κράνη ασφαλείας που θα κοστίσει 12 εκατ. ευρώ.
 • Αλλαγές στη φορολογική κλίμακα με μείωση του εισαγωγικού συντελεστή φόρου από το 22% στο  9% και αύξηση του αφορολόγητου ποσού για κάθε παιδί, που θα κοστίσουν  281 εκατ. ευρώ.
 • Μείωση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης για υπαλλήλους με πλήρη απασχόληση, η οποία θα κοστίσει 123 εκατ. ευρώ
 • Μείωση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων από το 28% στο 24%, που θα κοστίσει 541 εκατ. ευρώ.
 • Μείωση του φορολογικού συντελεστή των μερισμάτων από 10% σε 5%, με κόστος 75 εκατ. ευρώ
 • Αναστολή του ΦΠΑ επί των νέων κτιρίων επί 3 έτη, με κόστος 26 εκατ. ευρώ.

Τα αρνητικά μέτρα

 • Επανεξέταση των δαπανών του προϋπολογισμού με στόχο την εξοικονόμηση 134 εκατ. ευρώ.
 • Έλεγχος δαπανών για του Οργανισμούς Γενικής Κυβέρνησης για την εξοικονόμηση 50 εκατ. ευρώ.
 • Βελτίωση της αποτελεσματικότητας των οντοτήτων της Γενικής Κυβέρνησης για την εξοικονόμηση 123 εκατ. ευρώ.
 • Μέτρα για την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και την υποχρεωτική συγκέντρωση αποδείξεων με ηλεκτρονικές αγορές στο 30% του εισοδήματος, που θα αποδώσει 557 εκατ. ευρώ, από 642 εκατ. ευρώ, που ήταν στο αρχικό προσχέδιο. Η αύξηση εκτιμάται, ότι, θα προέλθει, εμμέσως, από τις αποδείξεις που θα αναγκαστούν να κόβουν καταστήματα και επιχειρήσεις, λόγω των πληρωμών με «πλαστικό χρήμα».
 • Αυξημένα έσοδα από την Airbnb και συναφείς πλατφόρμες που θα αποδώσουν 60 εκατ. ευρώ.
 • Αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων και επέκταση του αντικειμενικού συστήματος σε περισσότερες από 7.000 περιοχές, με στόχο την είσπραξη 142 εκατ. ευρώ.
 • Επιτάχυνση της επεξεργασίας εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων στα διοικητικά δικαστήρια, με στόχο την είσπραξη 50 εκατ. ευρώ.
 • Αυξημένα έσοδα από τα online στοιχήματα, με στόχο 73 εκατ. ευρώ.
Διαβάστε επίσης