Τράπεζες

Έρχονται εθελούσιες σε Εθνική και Πειραιώς- Που μπαίνει ο πήχης 


Μετά την εθελούσια της Eurobank που έκλεισε προ ημερών, προγράμματα οικειοθελούς αποχώρησης εργαζομένων πρόκειται να ανακοινώσουν τις επόμενες εβδομάδες Εθνική και Πειραιώς, με στόχο την περαιτέρω μείωση του προσωπικού τους. 

Πιθανότερος χρόνος έναρξης και των δύο προγραμμάτων είναι τα τέλη Οκτωβρίου, αρχές Νοεμβρίου. Ο στόχος συμμετοχής για μεν την Εθνική είναι οι 500 εργαζόμενοι για δε την Πειραιώς οι 1.000

Η εθελούσια της Πειραιώς θεωρείται σαφώς δυσκολότερη υπόθεση, καθώς ο πήχης έχει τεθεί ψηλότερα, αφού η τράπεζα έχει τον μεγαλύτερο αριθμό εργαζομένων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα (10.734 στα τέλη 2019 σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών). Επιπλέον, ο μέσος όρος ηλικίας του προσωπικού είναι χαμηλός, 43 χρόνια, δυσκολεύοντας περισσότερο, την οικειοθελή έξοδο, καθώς δεν είναι πολλοί οι ευρισκόμενοι κοντά στην συνταξιοδότηση

Βεβαίως, καθοριστικός παράγοντας για την απήχηση της εθελούσιας είναι τα οικονομικά κίνητρα, όπως αποδείχθηκε και με το πρόγραμμα της Eurobank, η συμμετοχή στο οποίο έφθασε τα 800 άτομα ξεπερνώντας κατά πολύ τον στόχο. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν δοθεί διαβεβαιώσεις από τη διοίκηση της Πειραιώς, ότι τα κίνητρα του προγράμματος εθελουσίας θα πλησιάζουν εκείνα του αντίστοιχου της Eurobank. Άλλωστε, υπάρχει και η εμπειρία από την περυσινή εθελούσια, που δεν κρίθηκε ελκυστική, με αποτέλεσμα η συμμετοχή να είναι απογοητευτική. 

Αν οι στόχοι των προγραμμάτων Εθνικής και Πειραιώς επιτευχθούν, τότε το προσωπικό των 4 συστημικών τραπεζών θα έχει μειωθεί συνολικά στα τέλη του 2020 κατά 3.400 άτομα, συμπεριλαμβανομένων των μετακινήσεων από Eurobank και Alpha Bank στις εταιρείες διαχείρισης «κόκκινων» δανείων FPS και Cepal.

ΚΥΡ
 

Διαβάστε επίσης