Τράπεζες

«Έσπασε το κοντέρ» η εθελούσια της Eurobank-Μεταφορά προσωπικού της Alpha Bank στη Cepal


Πολύ μεγαλύτερη από τον στόχο των 500 εργαζομένων ήταν τελικά η συμμετοχή στο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου της Eurobank, ενώ η Alpha Bank ανακοίνωσε σήμερα τη μεταφορά προσωπικού της στην εταιρεία Cepal, που αναλαμβάνει την διαχείριση των NPEs της τράπεζας. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, στο πρόγραμμα οικειοθελούς αποχώρησης της Eurobank που έληξε χθες (27/9) στο βασικό μέρος της, δήλωσαν συμμετοχή κοντά στους 800 τραπεζοϋπάλληλοι (ακριβέστερα υπολογίζονται μεταξύ 750 και 780).

Σημειώνεται, ότι το προσωπικό της Eurobank στο τέλος του 2019 ανερχόταν σε 8.556 άτομα, ενώ στις αρχές του 2020 περί τους 500 εργαζομένους μετακινήθηκαν στην εταιρία διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων FPS. Άρα στο τέλος του τρέχοντος έτους το προσωπικό της τράπεζας θα έχει περιοριστεί κατά περίπου 1.300 άτομα (γύρω στο 15%)

Προγράμματα εθελούσιας εξόδου εργαζομένων αναμένονται τις επόμενες εβδομάδες και σε Εθνική και Πειραιώς. 

Η Alpha Bank 

Εξάλλου, σήμερα (28/9) η Alpha Bank ανακοίνωσε τη δρομολόγηση της διαδικασίας μεταβίβασης (carve-out) της δραστηριότητας διαχείρισης NPEs (Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα) της τράπεζας προς την εταιρεία Cepal.

Στο πλαίσιο μεταβίβασης, θα μεταφερθεί προσωπικό της τράπεζας (σ.σ. υπολογίζεται σε 600 άτομα) στην Cepal. Στην ανακοίνωση της τράπεζας αναφέρεται σχετικά:   

«Η μεταφορά στην Cepal του προσωπικού της τράπεζας, που εντάσσεται στη δραστηριότητα διαχείρισης NPEs, θα πραγματοποιηθεί με όλες τις πρόνοιες της κείμενης νομοθεσίας (Π.Δ. 178) και με πλήρη σεβασμό των μισθολογικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, καθώς και των λοιπών παροχών που σήμερα απολαμβάνουν.

Επιβεβαιώνοντας τη διαχρονική της στήριξη προς τους εργαζομένους στον Όμιλο και την αποφασιστικότητά της για την υλοποίηση του Project Galaxy με όρους ασφάλειας και προοπτικής για το προσωπικό που θα στηρίξει την ανάπτυξη της Cepal, η διοίκηση της Alpha Bank εκφράζει την ικανοποίησή της για την επιτυχή ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων με τους εκπροσώπους του Συλλόγου των Εργαζομένων στην τράπεζα. Η μεταβίβαση της δραστηριότητας διαχείρισης NPEs αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του Νοεμβρίου 2020»

O Σύλλογος Εργαζομένων της Alpha Bank σε ανακοίνωσή του για τη συμφωνία με τη διοίκηση όσον αφορά τη μεταφορά προσωπικού της τράπεζας στη Cepal, παραθέτει τους ακόλουθους όρους:

 1. Πλήρης αναγνώριση των ετών προϋπηρεσίας από τη Cepal, όλων των εργαζομένων.
 2. Ουδεμία μισθολογική μεταβολή στις αποδοχές του εργαζόμενου με ενσωμάτωση όλων των επιδομάτων που λαμβάνει.
 3. Διατηρούνται όλες οι οικειοθελείς παροχές (όπως π.χ. έξοδα κίνησης, αυτοκίνητο, κινητό τηλέφωνο και κλπ).
 4. Διατηρείται το βρεφονηπιακό επίδομα με τους ίδιους ακριβώς όρους που ισχύουν στην Τράπεζα.
 5. Διατηρείται το ομαδικό νοσοκομειακό πρόγραμμα με τους υφιστάμενους όρους.
 6. Διατηρείται το εξωνοσοκομειακό πρόγραμμα με τους υφιστάμενους όρους.
 7. Διατηρείται το υφιστάμενο αποταμιευτικό πρόγραμμα της ΑΧΑ, δίνοντας το πλεονέκτημα της καταβολής συνολικού ποσού (100%) του ατομικού λογαριασμού που προέρχεται από τις εισφορές του εργαζόμενου αλλά και του εργοδότη, με δέσμευση της Cepal συνέχισης καταβολής εισφοράς σε αντίστοιχο πρόγραμμα.
 8. Διατηρείται η ίδια τιμολογιακή πολιτική, με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις στα υφιστάμενα εξυπηρετούμενα δάνεια και κάρτες.
 9. Οι δικαιούχοι του λογαριασμού αρωγής τέκνων θα λάβουν, όλως εξαιρετικώς, το 100% των εισφορών εργαζόμενου και εργοδότη.
 10. Οι εργαζόμενοι-ασφαλισμένοι στο ΤΑΠΙΛΤΑΤ βάσει του νόμου 4680/2020 έχουν το δικαίωμα να διατηρήσουν την επικουρική τους ασφάλιση.
 11. Οι εργαζόμενοι-ασφαλισμένοι στο ΤΑΥΤΕΚΩ, βάσει του Νόμου 4680/2020 θα επανεγγραφούν στο Ταμείο διατηρώντας τις υφιστάμενες παροχές.
 12. Οι εργαζόμενοι που προέρχονται από την πρώην Πίστεως και πρώην Εμπορική διατηρούν το προσυνταξιοδοτικό δικαίωμα βάσει των Νόμων 4387/2016 και 4680/2020 εφόσον έχουν πρωτοασφαλισθεί πριν την 1/1/93. Η μεταφορά δεν επηρεάζει το εν λόγω δικαίωμα το οποίο συνεχίζει να ισχύει και μπορεί να το ασκήσει όποτε επιθυμεί ο ασφαλισμένος.
 13. Οι εργαζόμενοι ασφαλισμένοι της πρ. Ιονικής και πρ. Εμπορικής που καταβάλλουν εισφορές στον Κλάδο Πρόνοιας του ΤΑΥΤΕΚΩ, στα πλαίσια καθολικής διαδοχής, θα εξακολουθήσουν να καταβάλλουν εισφορές με την προϋπόθεση (που ήδη έχουμε ζητήσει) σχετικής υπουργικής απόφασης.
 14. Το ομαδικό πρόγραμμα ζωής θα μεταφερθεί στο ομαδικό πρόγραμμα της Cepal.
 15. Θα ισχύει για όλους τους εργαζόμενους το προβλεπόμενο από τη νομοθεσία ωράριο και το δικαίωμα κανονικής άδειας ισχύει λαμβανομένης υπόψη της προϋπηρεσίας.
 16. Οι εργαζόμενοι, προερχόμενοι από την πρ. Πίστεως θα λάβουν στο ακέραιο το συνολικό ποσό του εφάπαξ που έχει παρακρατηθεί από την Τράπεζα.
 17. Οι εργαζόμενοι που μεταφέρονται στην CEPAL θα λάβουν χρηματική παροχή 10 μικτών μηνιαίων αποδοχών με κατώτατο πλαφόν που ανέρχεται στο ποσό των 25.000 ευρώ και ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση που προέρχεται από τη λύση σύμβασης εργασίας δηλ. μηδέν φόρος έως 60.000 ευρώ.

ΚΥΡ
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης