Χρηστικά

Τι ψάχνει η Εφορία σε ΕΦΚΑ, ΕΡΓΑΝΗ και τράπεζες!


Εκτεταμένες διασταυρώσεις φορολογικών στοιχείων μισθωτών, συνταξιούχων ελευθέρων επαγγελματιών, επιχειρήσεων και κατοίκων εξωτερικού

Σε εκτεταμένες διασταυρώσεις των φορολογικών στοιχείων μισθωτών, συνταξιούχων ελευθέρων επαγγελματιών, επιχειρήσεων και κατοίκων εξωτερικού, θα προβεί η ΑΑΔΕ, εντός του έτους.

Τα αρχεία του Taxis θα διασταυρωθούν με τα δεδομένα του ΕΦΚΑ, του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, τραπεζών και χωρών του εξωτερικού, σε αναζήτηση κρυφών εισοδημάτων, κερδών και τόκων καταθέσεων.

Ο λόγος είναι οι πολλές παραβάσεις που εντοπίζονται τα τελευταία χρόνια σε κάθε διασταύρωση που επιχειρούν οι ελεγκτικές αρχές, ένδειξη πώς υπάρχει «μεγάλο απόθεμα φοροδιαφυγής».

Όπως σημειώνει η ΑΑΔΕ, σημαντικό εργαλείο στην προσπάθεια της Αρχής, να επιτύχει την ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης και παράλληλα να εμφυσήσει στους φορολογούμενους το πνεύμα της φορολογικής ηθικής, αποτελούν οι δράσεις των διασταυρώσεων για στοιχεία που λαμβάνονται μέσω των πληροφοριακών συστημάτων της ΑΑΔΕ, από φορείς εκτός της Αρχής αλλά και αξιοποιώντας δεδομένα μέσω πλαισίου της Διεθνούς Διοικητικής Συνεργασίας.

Στο πλαίσιο αυτό και λαμβάνοντας υπόψη κάθε διαθέσιμη πληροφορία που έχει στη διάθεσή της η ΑΑΔΕ και με βάση τα αποτελέσματα των ελέγχων του 2022 οι έλεγχοι, φέτος, θα στοχεύσουν στους ακόλουθους τομείς:

  1. Διασταύρωση των αρχείων του Taxisnet με στοιχεία άλλων για τον εντοπισμό φορολογουμένων που δεν υποβάλουν τις ετήσιες φορολογικές δηλώσεις.
  2. Διασταύρωση για τη συμμόρφωση φορολογουμένων στην υποβολή δηλώσεων φόρου εισοδήματος, για πρόσθετες και για αναδρομικές αποδοχές.
  3. Διασταύρωση για τη συμμόρφωση φορολογουμένων με προσυμπληρωμένους κωδικούς αποδοχών-συντάξεων (σύμφωνα με τις καταστάσεις βεβαιώσεων αποδοχών-συντάξεων.
  4. Διασταύρωση για τον εντοπισμό φορολογούμενων που υπέβαλαν μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ ενώ είχαν δραστηριότητα. Η διασταύρωση γίνεται με το αρχείο που τηρούν ο ΕΦΚΑ και το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.
  5. Διασταύρωση των αρχείων του Taxisnet με τον ΕΦΚΑ για να εντοπιστούν επιχειρήσεις οι οποίες δεν υποβάλουν δηλώσεις και δεν αποδίδουν Φόρο Μισθωτών Υπηρεσιών. Έχει ήδη δίαυλος επικοινωνίας και συνεργασίας με τον ΕΦΚΑ, από τον οποίο λαμβάνονται στοιχεία για τις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ) που υποβάλλονται από τους εργοδότες για το προσωπικό που απασχολούν, τα οποία στη συνέχεια διασταυρώνονται με τα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ.
  6. Διασταύρωση των εισερχομένων πληροφοριών από αλλοδαπές αρχές μέσω της Διεθνούς Διοικητικής Συνεργασίας (DAC1) για μισθούς, συντάξεις, διοικητικές αμοιβές και εισόδημα από ακίνητα, με τις υποβληθείσες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος.
  7. Διασταύρωση των εισερχομένων πληροφοριών από αλλοδαπές αρχές μέσω της Διεθνούς Διοικητικής Συνεργασίας (FATCA) για τόκους και μερίσματα αλλοδαπής με τις υποβληθείσες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος.
  8. Διασταύρωση των εισερχομένων πληροφοριών από αλλοδαπές αρχές μέσω της Διεθνούς Διοικητικής Συνεργασίας (CRS/DAC2) για τόκους φυσικών προσώπων αλλοδαπής με τις υποβληθείσες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος.
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα