Αγορές

Ράλι τραπεζών (+6%) στο χρηματιστήριο


Με μια εντυπωσιακή κίνηση ανοδικής εκτόνωσης που έφερε τον τραπεζικό δείκτη στο +6,27%, φαίνεται ότι τελειώνει η παρατεταμένη φάση συσσώρευσης  και ανοίγει ένας νέος ανοδικός κύκλος στο χρηματιστήριο.

Το ψυχολογικό κλίμα βελτιώνεται και ο πήχυς των προσδοκιών ανεβαίνει, εν αναμονή θετικών εξελίξεων  για τις τράπεζες στο μέτωπο των κόκκινων δανείων και ικανοποιητικών αποτελεσμάτων 9μήνου από μεγάλες εισηγμένες εταιρείες.

Ενδειξη αυξανόμενου αγοραστικού ενδιαφέροντος αποτελεί  η  αυξητική τάση του ημερήσιου τζίρου, ο οποίος  ήταν σήμερα 89 εκατ. ευρώ, συν 6 εκατ. ευρώ σε μεταβιβάσεις πακέτων).
 Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές  εκτιμούν ότι η αγορά αποκτά επιτέλους δυναμική, μετά από 4 εβδομάδες παλινδρόμησης σε στενό εύρος τιμών. Το κλείσιμο των μηνιαίων συμβολαίων Παραγώγων μπορεί να αυξήσει αύριο τη μεταβλητότητα, καθώς μάλιστα οι δείκτες προσεγγίζουν τα υψηλά έτους.
Σημαντική παράμετρος στη συνέχεια θα είναι και το κλίμα που θα διαμορφωθεί στις διεθνείς αγορές. Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και στη Wall Streetεπικρατεί σήμερα νευρικότητα και οι δείκτες κινούνται στο κόκκινο, λόγω των ανησυχιών που προκάλεσαν τα τελευταία στοιχεία για τους  ρυθμούς ανάπτυξης σε Ιαπωνία, Κίνα και Γερμανία.
Στο ΧΑ «μετρούν» περισσότερο οι εξελίξεις στο εσωτερικό μέτωπο. Με ενδιαφέρον αναμένεται τώρα η απάντηση από τις Βρυξέλλες για τα εφαρμοστικά του σχεδίου «Ηρακλής», που  θα είναι καθοριστική παράμετρος για την πορεία των τραπεζών.
 Τις επόμενες μέρες το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί στα αποτελέσματα 9μήνου που θα ανακοινώσουν τράπεζες και μεγάλες εισηγμένες επιχειρήσεις του εμποροβιομηχανικού τομέα.
Μετοχές και δείκτες
Οι τραπεζικές μετοχές παραμένουν στο επίκεντρο της προσοχής και συνεχίζουν να δίνουν κατεύθυνση στην αγορά.
 Σήμερα ο κλαδικός τους δείκτης πήγε +6,27% και τερμάτισε πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας με +6,05%.
Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε άνοδο 2,17% κλείνοντας στις 889,84 μονάδες.

Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 2,93%, στις 2.242,99 μονάδες,.
Στο τραπεζικό ταμπλό  επικεφαλής της κούρσας έμειναν η Εθνική και η Alpha με επίδοση +6,7%.  Eurobank +6%, Attica +4,3%, Πειραιώς 3,3%.

Διαβάστε επίσης