Αγορές

Η Coca-Cola… «αφρίζει» στο ΧΑ και ανεβάζει τους δείκτες


Το εντυπωσιακό άλμα της μετοχής της Coca-Cola που ανακοίνωσε σήμερα θετικά αποτελέσματα εννεαμήνου, δίνει ώθηση στους χρηματιστηριακούς δείκτες, αντισταθμίζοντας  τις απώλειες τραπεζικών και άλλων blue chips.
 Η Coca-Cola έχει τη μεγαλύτερη στάθμιση στους δύο βασικούς δείκτες (πάνω από 10% στο ΓΔ και τον FTASE25) και οποιαδήποτε μεταβολή της τιμής της τους επηρεάζει εμφανώς.
Δεδομένου μάλιστα ότι αποτελεί πρώτη σταθερή επιλογή όλων των «συντηρητικών» funds που επενδύουν στο ΧΑ, η πορεία της  επιδρά άμεσα στη διαμόρφωση κλίματος και προσδοκιών.
Σήμερα η αγορά άνοιξε στο κόκκινο, με τους βασικούς δείκτες να καταγράφουν μικρές απώλειες, με πτωτική διάθεση.
Ακολούθησε η εκρηκτική άνοδος της Coca-Cola (6%), που έδωσε ώθηση στους δείκτες και άλλαξε το κλίμα στο ΧΑ. Ιδιαίτερα θετικές ενδείξεις η έντονη συναλλακτική κίνηση και ο αυξημένος τζίρος (15 εκατ. ευρώ σε μιάμιση ώρα).

Οι τραπεζικές μετοχές παραμένουν στο κόκκινο, αλλά οι απώλειες τους έχουν περιορισθεί.

Προβληματίζει ο «Ηρακλής»

Αντικείμενο προβληματισμού στο ΧΑ αποτελεί η υλοποίηση του σχεδίου «Ηρακλής», μέσω του οποίου θα επιδιωχθεί δραστική μείωση των κόκκινων δανείων προς εξυγίανση των δανειακών χαρτοφυλακίων των τραπεζών.

Με ενδιαφέρον αναμένεται η δημοσιοποίηση των οικονομικών αποτελεσμάτων 9μήνου, που θα δώσουν μια πρώτη εικόνα για το τι μπορεί να περιμένει η αγορά στους ετήσιους ισολογισμούς.

Προς το παρόν, κι ενώ υπάρχει επιφυλακτικότητα όσον αφορά τις εξελίξεις στο εσωτερικό μέτωπο, αρνητική είναι η επίδραση από τις διεθνείς αγορές. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινούνται σήμερα πτωτικά, εν μέσω αναζωπυρούμενων ανησυχιών για τους εμπορικούς πολέμους, τις εξελίξεις στη Συρία και τις επιδόσεις της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Μετοχές και δείκτες

Στο ΧΑ επικρατεί νευρικότητα. Μετά τη γρήγορη ανοδική αντίδραση με μοχλό την Coca-Cola οι βασικοί δείκτες διολισθαίνουν πάλι, χάνοντας σταδιακά έδαφος.
.
Ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,30% στις 864 μονάδες, έχοντας κινηθεί από -0,54% μέχρι +0,9%.
Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο 0,40% στις 2.163 μονάδες.

Ο τραπεζικός χάνει περίπου 1%, ενώ νωρίτερα είχε ανακάμψει στο -0,42% από χαμηλό ημέρας -1,44%. Eurobank, Πειραιώς και Attica -1,8%, Alpha και Εθνική -0,6%.
Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips εκτός από την Coca-Cola (+6%)  με θετικό πρόσημο κινούνται μόνον η Lamda (+0,5%) και η ΕΧΑΕ (+0,2%).

Τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Ελλάκτωρ -1,4%,  ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και Jumbo -1,2%,  Βιοχάλκο, ΕΛΠΕ και ΔΕΗ -1,1%,  Motor Oil, Μυτιληναίος και Φουρλής -0,9%.