Αγορές

Παίρνει ανοδική κατεύθυνση το χρηματιστήριο


Σε ανοδική τροχιά κινούνται και σήμερα οι χρηματιστηριακοί δείκτες, μετά τη χθεσινή αντίδραση-ανάκαμψη που πυροδότησε η εκρηκτική άνοδος της μετοχής της Coca-Cola.  Εμφανής η αλλαγή ψυχολογικού κλίματος, που «μεταφράζεται» σε αυξημένο αγοραστικό ενδιαφέρον.

Η εικόνα της αγοράς αναθερμαίνει τις προσδοκίες για ένα νέο ανοδικό κύκλο που θα οδηγήσει τον ΓΔ πάνω από τις κρίσιμες αντιστάσεις, με ορίζοντα τα υψηλά έτους  στις 900 μονάδες – και υψηλότερα.

Όμως η αβεβαιότητα υποβόσκει και το κλίμα ενδέχεται να διαφοροποιηθεί τις επόμενες μέρες. Σημαντικοί παράμετροι οι εξελίξεις στο μέτωπο των κόκκινων δανείων με το σχέδιο «Ηρακλής» και η επίδραση από τις διεθνείς αγορές.

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια επικρατεί σήμερα νευρικότητα και οι δείκτες κινούνται στο κόκκινο, λόγω των ανησυχιών που προκάλεσαν τα τελευταία στοιχεία για τους  ρυθμούς ανάπτυξης σε Ιαπωνία, Κίνα και Γερμανία.

Στο ΧΑ «μετρούν» περισσότερο οι εξελίξεις στο εσωτερικό μέτωπο. Με ενδιαφέρον αναμένεται τώρα η απάντηση από τις Βρυξέλλες για τα εφαρμοστικά του σχεδίου «Ηρακλής», που  θ είναι καθοριστική παράμετρος για την πορεία των τραπεζών.
 Τις επόμενες μέρες το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί στα αποτελέσματα 9μήνου που θα ανακοινώσουν τράπεζες και μεγάλες εισηγμένες επιχειρήσεις του εμποροβιομηχανικού τομέα.

Μετοχές και δείκτες

Συγκρατημένη αισιοδοξία αποτυπώνεται σήμερα στο χρηματιστηριακό ταμπλό. Ολοι οι δείκτες κινούνται με θετικό πρόσημο, με «οδηγό» τις τραπεζικές μετοχές.
Ο Γενικός Δείκτης σημειώνει άνοδο 0,65% στις 876 μονάδες.
Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης κερδίζει 0,70% στις 2.194,5 μονάδες.

Ο τραπεζικός ενισχύεται κατά 1,40%, πραγματοποιώντας ένα ακόμη ανοδικό βήμα μετά το χθεσινό άλμα. Προηγείται η Εθνική με +2,7%. Ακολουθούν Alpha +1,8%, Πειραιώς +1,4%, Attica +0,8%. Αμετάβλητη η Eurobank.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ΔΕΗ και Lamda +1,5% Βιοχάλκο +1,4%, Ελλάκτωρ +1,3%, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Cenergy και Σαράντης +0,9%.
Μόνον 4 μετοχές καταγράφουν  απώλειες. ΟΛΠ και Jumbo -0,8%, Τιτάν και ΟΤΕ -0,3%.

Διαβάστε επίσης