Αγορές

Οι τράπεζες οδηγούν σε ανάκαμψη το χρηματιστήριο


Αναθερμαίνονται οι προσδοκίες στο χρηματιστήριο, μετά τη σημερινή ανοδική αντίδραση που βελτιώνει το ψυχολογικό κλίμα, περιορίζοντας τον κίνδυνο βαθύτερης διόρθωσης.
 
Μετά από 6 πτωτικές συνεδριάσεις οι χρηματιστηριακοί δείκτες πήραν σήμερα ανοδική κατεύθυνση, τερματίζοντας στα υψηλά ημέρας. Η συναλλακτική κίνηση ήταν αυξημένη στο δεύτερο ήμισυ της συνεδρίασης, στοιχείο που υποδηλώνει αναθέρμανση του αγοραστικού ενδιαφέροντος.

 H πτώση των τελευταίων ημερών δημιούργησε ευκαιρίες, τις οποίες έσπευσαν να εκμεταλλευθούν traders και βραχυχρόνιοι επενδυτές.
 Στο επίκεντρο της προσοχής και κινητήριος μοχλός οι τραπεζικές μετοχές, που έδωσαν κατεύθυνση και συνέβαλαν στη διαμόρφωση κλίματος.

Τίποτε όμως δεν προδικάζει τη συνέχεια, καθώς η αγορά δεν έχει αποκτήσει δυναμική και οι ισορροπίες παραμένουν εύθραυστες.
 Σημαντική παράμετρος για την περαιτέρω πορεία του ΧΑ θα είναι η στάση των διεθνών funds, που κλείνουν βιβλία στο τέλος Νοεμβρίου και θα αποφύγουν προφανώς να επωμισθούν πρόσθετο βραχυχρόνιο ρίσκο με νέες τοποθετήσεις.

Μετοχές και δείκτες

Οι βασικοί δείκτες ξεκίνησαν με οριακά αρνητικό πρόσημο και πήραν αμέσως ανοδική κατεύθυνση. Με μια μικρή «κοιλιά» στο μέσον της συνεδρίασης τερμάτισαν σε υψηλά ημέρας.
Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε άνοδο 1,23% και έκλεισε στις 866,48 μονάδες, στο απόλυτο υψηλό.
Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης κέρδισε 1,39% στις 2.154,19 μονάδες.

Εντυπωσιακό άλμα +3,49% πραγματοποίησε ο τραπεζικός δείκτης, που πήγε ενδοσυνεδριακά μέχρι +4,35%  Πρώτη σε απόδοση η Attica με +5,4%. Ακολούθησε Eurobank με +4,5%. Εθνική και Πειραιώς +3,4%, Alpha +2,6% .

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ΑΔΜΗΕ +2,9% (λόγω κινεζικού ενδιαφέροντος), Ελλάκτωρ +2,3%,  ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +2%, Jumbo +1,7%, ΔΕΗ +1,6%, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και Μυτιληναίος +1%.

Στο κόκκινο μόνον Φουρλής (-1,5%), Τιτάν (-0,4%) και Motor Oil -0,3%.

 Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση εντυπωσίασε η MLS, που ξεκίνησε με -22%, γύρισε στο +20% και τερμάτισε με κέρση 14,9%

Διαβάστε επίσης