Χρηστικά

Πώς θα απελευθερώνονται οι τραπεζικές καταθέσεις οφειλετών της Εφορίας (παραδείγματα)


Επιβραβεύονται όσοι είναι συνεπείς και πληρώνουν τις δόσεις των ρυθμίσεων

Απελευθερώνονται οι δεσμευμένοι τραπεζικοί λογαριασμοί φυσικών προσώπων και επαγγελματιών με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και ενσωματώθηκε στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις και τη 13η σύνταξη.

Αυτό σημαίνει πως οι φορολογούμενοι που έχουν οφειλές προς την εφορία και τους έχουν δεσμεύσει ους τραπεζικούς λογαριασμούς ακόμη και όταν είναι συνεπείς στην αποπληρωμή των δόσεων, θα μπορούν ξανά να χρησιμοποιούν τους λογαριασμούς τους, όσο είναι συνεπείς και  υπό προϋποθέσεις.

Ειδικότερα προβλέπεται η μερική αποδέσμευση. Δηλαδή όσο ο οφειλέτης πληρώνει θα του αποδεσμεύεται ένα μεγαλύτερο ποσό από τον τραπεζικό λογαριασμό του. Δεν θα αποδεσμευτεί ολόκληρος ο λογαριασμός, προκειμένου να αποτραπεί ο το ενδεχόμενο να πάρει όλα τα χρήματα από τον λογαριασμό και να σταματήσει να αποπληρώνει και τις οφειλές του.

Με τη εφαρμογή της διάταξης, το ακατάσχετο όριο των 1.250 ευρώ, θα αυξάνεται σταδιακά και όσο ο οφειλέτης θα είναι συνεπείς, ανάλογα με το ποσό που αποπληρώνει με δόσεις. Όσοι προχωρεί η ρύθμιση, το επιπλέον ποσό που θα απελευθερώνεται θα είναι το τριπλάσιο των δόσεων που καταβάλλονται και θα αυξάνεται μέχρι και 4,5 φορές.  

Πρόκειται για ένα σχέδιο το οποίο είχε εξαγγείλει ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής από τον Απρίλιο του 2018 και  θα εφαρμοστεί άμεσα με την ψήφιση του νομοσχεδίου και την έκδοση των σχετικών υπουργικών αποφάσεων και εγκυκλίων.

Πώς θα λειτουργεί

Το σχέδιο που είχε εκπονήσει η ΑΑΔΕ προβλέπει ότι για τους συγκεκριμένους φορολογούμενους, θα επιτρέπεται η μερική αποδέσμευση των λογαριασμών όσο τηρείται η ρύθμιση. Για κάθε δόση της ρύθμισης που θα πληρώνει ο φορολογούμενος – οφειλέτης θα αποδεσμεύεται από τον λογαριασμό του πολλαπλάσιο ποσό, επί 2, επί 3 ή και περισσότερες φορές από το ύψος της μηνιαίας δόσης.
Αρχικά  η αποδέσμευση θα είναι στο διπλάσιο, και θα αυξάνεται ανάλογα με την πρόοδο αποπληρωμής. Όσο ο οφειλέτης είναι συνεπής στην ρύθμιση κάθε μήνα, θα αυξάνει και το ποσό που θα απελευθερώνεται από τον τραπεζικό του λογαριασμό μέχρι να αρθούν πλήρως τα αναγκαστικά μέτρα.

Παραδείγματα

  1. Αν η οφειλή είναι 3.600 ευρώ και έχει ρυθμιστεί σε 12 δόσεις, των 100 ευρώ έκαστη, εφόσον καταβάλει κανονικά τις δόσεις, με την ενεργοποίηση της ρύθμισης, και την πληρωμή μιας δόσης των 100 ευρώ, η ΑΑΔΕ θα του αποδεσμεύσει ποσό ύψους 300 ευρώ αρχικά και αργότερα μέχρι και 450 ευρώ.
  2. Φορολογούμενος χρωστά 10.000 ευρώ και έχει προχωρήσει σε τακτοποίηση της οφειλής στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων καταβάλλοντας 832 ευρώ τον μήνα, ενώ η εφορία έχει δεσμεύσει τους τραπεζικούς του λογαριασμούς. Με τη νέα ρύθμιση, η τράπεζα θα έχει τη δυνατότητα να απελευθερώνει από τον δεσμευμένο λογαριασμό μέχρι και το διπλάσιο ή το τριπλάσιο ποσό της μηνιαίας δόσης δηλαδή μέχρι το ποσό των 1.664 ή 2.496 ευρώ. Όσο ο φορολογούμενος είναι συνεπής στην ρύθμιση κάθε μήνα θα αυξάνει και το ποσό που θα απελευθερώνεται από τον τραπεζικό του λογαριασμό μέχρι να αρθούν πλήρως τα αναγκαστικά μέτρα.
  3. Φορολογούμενος που οφείλει στο Δημόσιο 18.000 ευρώ και του έχουν δεσμευτεί οι τραπεζικοί λογαριασμοί έχει προχωρήσει σε τακτοποίηση της οφειλής του με την «πάγια ρύθμιση» των 12 μηνιαίων δόσεων, συμφωνώντας να πληρώνει κάθε μήνα 1.500 ευρώ. Εφόσον πληρώσει εμπρόθεσμα την 1η δόση των 1.500 ευρώ, η ΑΑΔΕ θα του αποδεσμεύσει από τους λογαριασμούς του το ποσό των 3.000 ευρώ (το διπλάσιο των 1.500 ευρώ). Εφόσον πληρώσει εμπρόθεσμα και την επόμενη δόση των 1.500 ευρώ, θα αποδεσμευτούν από τους λογαριασμούς του άλλα 4.500 ευρώ (το τριπλάσιο των 1.500 ευρώ). Το ποσό της αποδέσμευσης θα μεγαλώνει με γεωμετρική πρόοδο όσο θα συνεχίζει ο φορολογούμενος να αποπληρώνει εμπρόθεσμα τις μηνιαίες δόσεις της ρύθμισης.

Τι ισχύει σήμερα

Σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο της ΑΑΔΕ, «είναι δυνατή η άρση επιβληθεισών κατασχέσεων στα χέρια τρίτων», εφόσον:
1. Εξοφληθεί το ποσόν για το οποίο εκδόθηκε το κατασχετήριο στα χέρια τρίτου.
2. Έχει υπαχθεί σε πρόγραμμα ρύθμισης τμηματικής καταβολής οφειλών του άρθρου 51 του ν. 4305/2014, το οποίο τηρείται και συντρέχουν σωρευτικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:
α) Έχει εξοφληθεί ποσοστό 50% της αρχικής βασικής ρυθμιζόμενης οφειλής,
β) έχει υποβληθεί σχετική αίτηση από τον οφειλέτη,
γ) έχει εξεταστεί κατά περίπτωση η συνδρομή των προϋποθέσεων υπαγωγής στη ρύθμιση και μη απώλειας αυτής, όπως ορίζονται στις διατάξεις του άρθρου 51 του ν. 4305/2014,
δ) η επιβληθείσα κατάσχεση αφορά αποκλειστικά σε χρέη που έχουν υπαχθεί και εξοφληθεί στο πλαίσιο των διατάξεων της ρύθμισης του ν. 4305/2014 και δεν περιλαμβάνει άλλα χρέη που δεν έχουν εξοφληθεί.
3. Έχει υπαχθεί σε πρόγραμμα ρύθμισης βάσει των διατάξεων των άρθρων 1-17 του ν. 4321/2015 «Ρυθμίσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας» και συντρέχουν σωρευτικά οι παρακάτω προϋποθέσεις:
α) Έχει εξοφληθεί ποσοστό 25% της αρχικής βασικής ρυθμιζόμενης οφειλής πριν από οποιαδήποτε απαλλαγή, στο οποίο δεν συμπεριλαμβάνεται το ποσόν της προκαταβολής του άρθρου 15 του ν. 4321/2015,
β) έχει υποβληθεί σχετική αίτηση από τον οφειλέτη,
γ) έχει εξεταστεί κατά περίπτωση η συνδρομή των προϋποθέσεων υπαγωγής στη ρύθμιση και μη απώλειας αυτής, όπως αναφέρονται στα σχετικά κεφάλαια της αριθ. ΠΟΛ.1080/2015 (Β’628, ΑΔΑ: Β5Ν0Η-ΖΥΠ) απόφασης του υπουργού Οικονομικών «Ειδικά θέματα και λεπτομέρειες εφαρμογής της ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών στη φορολογική διοίκηση του ν. 4321/2015 (Α’ 32)»,
δ) η επιβληθείσα κατάσχεση αφορά αποκλειστικά σε χρέη που έχουν υπαχθεί και εξοφληθεί στο πλαίσιο των διατάξεων του ν. 4321/2015 και δεν περιλαμβάνει άλλα χρέη που δεν έχουν εξοφληθεί. Λοιπές επιβληθείσες κατασχέσεις στα χέρια τρίτων για τις οποίες δεν συντρέχουν οι ανωτέρω προϋποθέσεις δεν αίρονται.

Ολόκληρη η τροπολογία

Το πλήρες κείμενο της τροπολογίας που κατέθεσαν οι βουλευτές Γεράσιμος Μπαλαούρας και Χρήστος Μαντάς είναι το ακόλουθο:

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΣΘΗΚΗ
Στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με τίτλο «Ρύθμιση οφειλών προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, τη Φορολογική Διοίκηση και τους ΟΤΑ α' βαθμού, Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις Δημοσίου και λοιπές ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές διατάξεις, Ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων και άλλες διατάξεις »
ΘΕΜΑ: «Προοδευτική αποδέσμευση κατασχεθέντος λογαριασμού»

Α. ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
Με τις προτεινόμενες διατάξεις παρέχεται πρόσθετο κίνητρο σε οφειλέτες, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, για την  τακτοποίηση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών τους προς τη Φορολογική Διοίκηση μέσω της προοδευτικής σε μηνιαία βάση αποδέσμευσης κατασχεθέντος λογαριασμού τραπεζικού ή πληρωμών. Σκοπός είναι η επιβράβευση της συνέπειας των οφειλετών ως προς την εκπλήρωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους, καθώς η προοδευτική αποδέσμευση χορηγείται σε όσους έχουν ρυθμίσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους και τηρούν τους όρους της ρύθμισης. Η επιβράβευση έχει τη μορφή εξασφάλισης μεγαλύτερης ρευστότητας, προκειμένου οι οφειλέτες να εξυπηρετήσουν καλύτερα τις ανάγκες λειτουργίας της επιχείρησής τους καθώς και τις ανάγκες διαβίωσης του νοικοκυριού τους.
Β. ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ -  ΠΡΟΣΘΗΚΗ
«Άρθρο….
1.Κατάσχεση που έχει επιβληθεί από τη Φορολογική Διοίκηση στα χέρια  τρίτων κατά τις διατάξεις των  άρθρων 30Α και 30Β του ν.δ. 356/1974 (Α΄ 90) σε καταθέσεις τραπεζικού λογαριασμού ή τοποθετήσεις λογαριασμών πληρωμών, κοινών ή ατομικών, περιορίζεται  για έναν μοναδικό λογαριασμό, εφόσον:
α) έχουν τακτοποιηθεί στο σύνολό τους με ρύθμιση ή με αναστολή πληρωμής οι ατομικές ληξιπρόθεσμες οφειλές του καθ’ού η κατάσχεση προς τη Φορολογική Διοίκηση καθώς και αυτές για τις οποίες έχει ευθύνη καταβολής και τηρούνται οι όροι των ρυθμίσεων αυτών,
β) έχει εξοφληθεί εμπρόθεσμα η δόση της ρύθμισης του δεύτερου ημερολογιακού μήνα που προηγείται του μήνα χορήγησης του περιορισμού της κατάσχεσης και
γ) προκειμένου για φυσικά πρόσωπα, έχει υποβληθεί η ηλεκτρονική δήλωση της παρ. 2 του άρθρου 31 του ν.δ. 356/1974 για τη δήλωση μοναδικού ακατάσχετου λογαριασμού.
Σε περίπτωση απώλειας ρύθμισης για την οποία έχει χορηγηθεί ο περιορισμός του παρόντος άρθρου, ο περιορισμός παύει οριστικά να ισχύει και δεν χορηγείται εκ νέου σε περίπτωση υπαγωγής των ίδιων οφειλών σε νέα ρύθμιση. Για τους σκοπούς του παρόντος άρθρου, δεν θεωρείται απώλεια ρύθμισης η υπαγωγή στη ρύθμιση του Μέρους Β του παρόντος νόμου οφειλών που είχαν ρυθμιστεί με άλλες διατάξεις και επιτρέπεται να υπαχθούν στη ρυθμιση του Μέρους Β του παρόντος νόμου . 
2. Για τον περιορισμό της κατάσχεσης σύμφωνα με την παρ. 1 υποβάλλεται από τον καθ’ ού η κατάσχεση ηλεκτρονικά αίτηση περιορισμού αυτής, στην οποία αναγράφεται ο αριθμός λογαριασμού για τον οποίο ζητείται περιορισμός της κατάσχεσης. Ειδικά για τα φυσικά πρόσωπα, ο περιορισμός της κατάσχεσης χορηγείται αποκλειστικά στο δηλωθέντα μοναδικό ακατάσχετο λογαριασμό της παρ. 2 του άρθρου 31 ν.δ. 356/1974.
3. Ο περιορισμός  της κατάσχεσης χορηγείται για τις απαιτήσεις εις χείρας του τρίτου, στον οποίο κοινοποιείται η κατάσχεση, που γεννώνται μετά τη γνωστοποίηση σε αυτόν του περιορισμού της κατάσχεσης  από τη Φορολογική  Διοίκηση, ισχύει για ένα μήνα από την ημερομηνία χορήγησής του και ανανεώνεται μηνιαίως, εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις της παρ. 1.
4. Το ποσό του περιορισμού της κατάσχεσης υπολογίζεται από το άθροισμα των γινομένων των  ποσών των τελευταίων μηνιαίων δόσεων των ρυθμίσεων, που εξοφλήθηκαν εντός του δεύτερου ημερολογιακού μήνα που προηγείται του μήνα χορήγησης του περιορισμού, εξαιρουμένων των ρυθμίσεων κατά  τα άρθρα 1 έως 17 του ν. 3869/2010 (Α’ 130), τα άρθρα 1 έως 16 του ν. 4469/2017 (Α’ 62), το άρθρο 62Α του ν.δ. 356/1974, καθώς και με συμφωνία που έχει επικυρωθεί δικαστικά σύμφωνα με τα άρθρα 99 και επόμενα του ν. 3588/2007 (Α’ 153) ή με άλλη διάταξη νόμου, και αναλογούν στον οφειλέτη (πολλαπλασιαστής) επί συντελεστή (πολλαπλασιαστέος) που μπορεί να κλιμακώνεται ανά δόση και είδος ρύθμισης και δεν μπορεί να είναι μικρότερος από τρία (3) και μεγαλύτερος από τεσσεράμισι (4,5). Σε περίπτωση που έχει επιβληθεί κατάσχεση σε δηλωθέντα κατά τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 31 του ν.δ. 356/1974 τραπεζικό λογαριασμό ή λογαριασμό πληρωμών, το  ποσό περιορισμού που προκύπτει προστίθεται στο όριο του ακατάσχετου των χιλίων διακοσίων πενήντα (1.250) ευρώ αποκλειστικά κατά το μέρος που υπερβαίνει το όριο αυτό και αποκλείεται ο σωρευτικός υπολογισμός αυτού σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του μήνα.
5. Οι έλεγχοι για την εγκυρότητα του λογαριασμού που δηλώνεται και των προϋποθέσεων χορήγησης του ευεργετήματος, ο υπολογισμός του ποσού του περιορισμού καθώς και η ηλεκτρονική γνωστοποίηση από τη Φορολογική Διοίκηση του ποσού αυτού προς τον τρίτο διενεργούνται με ηλεκτρονικά μέσα.
6. Με κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων δύνανται να ορίζονται περαιτέρω προϋποθέσεις, ο συντελεστής και τα κριτήρια προσδιορισμού του ποσού του περιορισμού, η διαδικασία ανάκλησης αυτού, η διαδικασία υποβολής της αίτησης, ο τρόπος ελέγχου του λογαριασμού, υποβολής της γνωστοποίησης στον τρίτο και πιστοποίησης του χρόνου της παραλαβής, τα στοιχεία των υποβαλλόμενων γνωστοποιήσεων, οι υποχρεώσεις των τρίτων του άρθρου 30Β του νδ. 356/1974 και ο τρόπος ενημέρωσης τους από τη Φορολογική Διοίκηση για την υποβαλλόμενη δήλωση και κάθε άλλο ειδικότερο θέμα για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου.
7. Οι διατάξεις του άρθρου αυτού εφαρμόζονται και για τις κατασχέσεις που έχουν επιβληθεί για την είσπραξη οφειλών που έχουν ήδη υπαχθεί σε πρόγραμμα ρύθμισης οφειλών μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος νόμου.

Αθήνα, 15 Μαΐου 2019
Οι προτείνοντες βουλευτές
Μπαλαούρας Γεράσιμος

Μαντάς Χρήστος

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα