Οικονομία

Απαλλαγή από κατασχέσεις για όσους ενταχθούν στις 120 δόσεις


Την "απαλλαγή από κατασχέσεις και λοιπά αναγκαστικά μέτρα" προανήγγειλε για "όσους ενταχθούν στη νέα ρύθμιση των οφειλών έως 120 δόσεις" ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος, με δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό 24/7, ενώ υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, πως "δημιουργούμε, στην πράξη, τον ακατάσχετο λογαριασμό για τους ελεύθερους επαγγελματίες".

Ο κ. Πετρόπουλος, υπογράμμισε σχετικά με τη νέα ρύθμιση:

  • Για τις οφειλές των μη μισθωτών, προβλέπεται "κούρεμα" 54% στην κύρια οφειλή και 85% στις προσαυξήσεις.
  • Για τις οφειλές των αγροτών, προβλέπεται μείωση κατά 100% στις προσαυξήσεις.
  • Στους εργοδότες παρέχεται έκπτωση 100% στις προσαυξήσεις και στα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί, εφόσον καταβάλουν εφάπαξ την οφειλή και έκπτωση 50%, αν επιλέξουν την τμηματική καταβολή σε έως 120 δόσεις.
  • Η ελάχιστη μηνιαία δόση θα είναι 50 ευρώ για όλους και 30 ευρώ για τους αγρότες.

Εν συνεχεία, ανέφερε παραδείγματα, με χαρακτηριστικότερο τη συνολική οφειλή ελεύθερου επαγγελματία, ύψους 24.000 ευρώ, η οποία θα μειωθεί στα 8.000 ευρώ (-66,6%) και οφειλή των 68.000 ευρώ θα πέσει στα 21.000 ευρώ (-69%).

Ο υφυπουργός δήλωσε ότι η νέα ρύθμιση θα απεγκλωβίσει περίπου 80.000 οφειλέτες που σήμερα αδυνατούν να συνταξιοδοτηθούν, λόγω υψηλών οφειλών, ενώ συμπλήρωσε πως «ρυθμίζοντας τις οφειλές τους, θα μπορούν να λάβουν σύνταξη, από την οποία θα παρακρατείται το υπόλοιπο της οφειλής σε έως 120 δόσεις».

Παράλληλα, μίλησε και για δύο ευνοϊκές διατάξεις, πέραν της ρύθμισης των οφειλών, που εμπεριέχονται στο πολυνομοσχέδιο:

  1. Καταργείται το ηλικιακό όριο στις συντάξεις χηρείας. Αυξάνεται στο 70% από 50% το ποσοστό αναπλήρωσης. Προβλέπεται η καταβολή της σύνταξης χηρείας στα τέκνα θανόντων έως την ηλικία των 24 ετών, ανεξαρτήτως αν σπουδάζουν ή όχι και παρέχεται πλήρης "κάλυψη" για παροχές ασθενείας έως την ηλικία των 35 ετών, αν δεν απασχολούνται.
  2. Αυξάνεται στα 17 χρόνια από τα 13 χρόνια το χρονικό διάστημα εντός του οποίου θα μπορεί ο ασφαλισμένος να συμπληρώνει τις 1.000 ελάχιστες απαιτούμενες ημέρες ασφάλισης σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, μέχρι τη συμπλήρωση του κατά περίπτωση οριζόμενου ορίου ηλικίας ή μέχρι την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης.