Οικονομία

Τσακαλώτος: Αύξηση του ακατάσχετου πάνω από τα 1.200 ευρώ


"Τώρα που είμαστε εκτός μνημονίου μπορούμε να κάνουμε το δικό μας πρόγραμμα και να ενημερώνουμε τους θεσμούς", υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός ΟικονομικώνΕυκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στον Ant1, σχετικά με τα θετικά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι «δεν είναι προεκλογικά τα μέτρα. Αυτό είναι το σχέδιο μας: να βγούμε από το μνημόνιο και να κάνουμε σιγά-σιγά τα μέτρα των παροχών. Αν δείτε το πακέτο που έχουμε για τον Αύγουστο και την ΔΕΘ, μαζί με αυτά που ανακοινώσαμε χθες και εκείνα για το 2020, είναι ένα πακέτο».

Ο κ. Τσακαλώτος τόνισε για τη μείωση συντελεστών του ΦΠΑ πως «θα υπάρχουν τροπολογίες για μείωση στο 13% του ΦΠΑ για τον καφέ και άλλα ροφήματα που πωλούνται στα ράφια των σούπερ μάρκετ», όχι όμως και για τα σερβιριζόμενα ροφήματα σε καταστήματα εστίασης.

Για το αφορολόγητο, ανέφερε ότι πέρσι τέτοια εποχή έλεγε ότι δεν πρόκειται να μειωθούν οι συντάξεις και μερικούς μήνες αργότερα ελήφθη η σχετική απόφαση, καλώντας όλους να μην βιάζονται και ουσιαστικά προεξοφλώντας ότι το ίδιο θα γίνει και με την μείωση του αφορολόγητου, μεταθέτοντας τις «ανακοινώσεις» για τα μέσα Σεπτεμβρίου, οπότε πρέπει η Ελλάδα να καταθέσει το προσχέδιο του Προϋπολογισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σχετικά με τους συνεπείς φορολογούμενους, επεσήμανε ότι θα επανέλθει η επιβράβευση για όσους εξοφλούν εφάπαξ τους φόρους και τις υποχρεώσεις τους, λέγοντας ότι εξετάζεται εάν η έκπτωση που θα χορηγείται θα ανέρχεται στο 2% του ποσού.

Παράλληλα, ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ γνωστοποίησε ότι με τροπολογία θα υπάρξει αύξηση του ορίου ακατάσχετου για λογαριασμούς άνω των 1.200 ευρώ.

Για τον ΕΝΦΙΑ είπε ότι «τον μειώσαμε φέτος και θα τον μειώσουμε και του χρόνου», λέγοντας ότι δεν συμφωνεί με την πρόταση της Ν.Δ για οριζόντια μείωση κατά 30%.

Αναφορικά με το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, είπε ότι «επί τέσσερα χρόνια ήμασταν υπό σκληρή επιτήρηση και πίεση των δανειστών και παρά ταύτα κατορθώσαμε να αυξήσουμε τα όρια προστασίας, ενώ οι δανειστές ήθελαν η κάλυψη του «νόμου Σταθάκη» να αφορά μόνο όσους παίρνουν το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, δηλαδή τους φτωχότερους των φτωχών».

Εν συνεχεία, δήλωσε για τη Ν.Δ. ότι «καταθέτουν τροπολογίες για να είναι ακόμη πιο γενναιόδωροι, αλλά δεν μας λένε πόσο είναι το κόστος τους. Ο Γιώργος Χουλιαράκης κοστολόγησε το πρόγραμμα της Ν.Δ στα 5 δισ. ευρώ για φέτος και 9 δισ. έως το 2022. Η Ν.Δ δεν μας απάντησε. Είναι τόσο το κόστος;»

Όσον αφορά την Ευρώπη υπογράμμισε ότι τώρα οι Σοσιαλδημοκράτες θέλουν να μιλούν με τον ΣΥΡΙΖΑ «και να μαθαίνουν από εμάς γιατί δείξαμε ότι μπορούμε να επηρεάσουμε και να αλλάξουμε τα πράγματα, κάτι που είναι αναγκαίο ειδικά τώρα με την άνοδο της ακροδεξιάς».

Κλείνοντας, αναφέρθηκε στις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι μπορεί να μιλήσει με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, αλλά όχι με τον Αλέξη Τσίπρα πολιτικά και ιδεολογικά, απάντησε ότι «δεν τσιμπάει» από αυτά τα πράγματα.