Χρηστικά

Περίμεναν περισσότερες δόσεις και άφησαν απλήρωτη την 1η δόση του φόρου!


Η φημολογία για την αύξηση των 12 δόσεων της πάγιας ρύθμισης σε 24 και οι αλλαγές στις 120 δόσεις αύξησαν τους οφειλέτες του δημοσίου κατά 270.000 άτομα

Καίριο πλήγμα δέχτηκαν τα κρατικά έσοδα τον περασμένο Ιούλιο καθώς  σχεδόν 270.000 φορολογούμενοι που έλαβαν τα εκκαθαριστικά του φόρου εισοδήματος, δεν πλήρωσαν την 1η δόση.

Συνέπεια ήταν, ο αριθμός των οφειλετών του δημοσίου να ξεπεράσει ξανά τα 4 εκατομμύρια ΑΦΜ, μετά από πέντε μήνες, ενώ μετά από τρείς μήνες, τα συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη επανήλθαν σε ανοδική τάση, καθώς είχαν αρχίσει να μειώνονται από τον Μάιο.

Τα επίσημα στοιχεία της ΑΑΔΕ επιβεβαιώνουν πλήρως το σχετικό ρεπορτάζ του Σin της 5ης Αυγούστου, που είχε παρουσιάσει τις πληροφορίες που υπήρχαν μέσα από το υπουργείο Οικονομικών για, την «αποχή» των φορολογουμένων από την πληρωμή του φόρου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, ο αριθμός των οφειλετών του δημοσίου στο τέλος του Ιουλίου ανήλθε σε 4.019.350 άτομα, έναντι 3.750.195 που ήταν στο τέλος του Ιουνίου, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 269.155 οφειλέτες.

Επίσης, το συνολικό ύψος των οφειλών ιδιωτών προς το δημόσιο ανήλθε τον Ιούλιο σε 104,43 δισ. ευρώ, από 104,11 δισ. ευρώ, τον Ιούνιο. Ιδιαίτερη σημασία έχει η διαπίστωση ότι τον Ιούλιο ο συνολικός φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων που βεβαιώθηκε ήταν 1,04 δισ. ευρώ, εκ των οποίων εισπράχθηκε το 69,79% ή 726,44 εκ. ευρώ. Ανείσπρακτο έμεινε ποσό ύψους 313,6 εκατ. ευρώ ή περίπου το 30%.

Έτσι, το συνολικό νέο ληξιπρόθεσμο χρέος ανήλθε στο επτάμηνο Ιουνίου - Ιουλίου στα 3,93 δισ. ευρώ, από 3,61 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος του περασμένου Ιουνίου.

Οι αιτίες που φούσκωσαν τα χρέη

Οι αιτίες που διόγκωσαν τα ληξιπρόθεσμα χρέη ήταν οι ακόλουθες:

  1. Η εξαγγελία από τις αρχές Ιουλίου (αλλά και προεκλογικά) περί επικείμενης βελτίωσης της ρύθμισης των 120 δόσεων, για τα παλαιά χρέη, μέχρι και 31 Δεκεμβρίου 2018. Στο πλαίσιο αυτό, όσοι έχουν χρέη από πέρυσι και ενδεχομένως ήταν σε ρυθμίσεις και δεν είχαν ενταχθεί στις 120 δόσεις από τον Μάιο που άνοιξε η εφαρμογή, λογικό, ήταν να περιμένουν την νέα ρύθμιση. Σημειώνεται ότι οι βελτιώσεις ψηφίστηκαν στις αρχές Αυγούστου και  η πλατφόρμα με τις αλλαγές άνοιξε μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, για τις νέες αιτήσεις, ενώ μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα θα ανοίξει η εφαρμογή και για όσους έχουν ήδη ενταχθεί αλλά θέλουν βελτίωση των όρων. Είναι σαφές ότι χάθηκε πολύτιμος δημοσιονομικός  χρόνος περίπου δύο μηνών.
  2. Η φημολογία προερχόμενη από κυβερνητικά στελέχη, περί επικείμενης βελτίωσης της πάγια ρύθμισης των 12/24 δόσεων.  Σήμερα οι δόσεις αποπληρωμής των τακτικών φόρων (εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ κ.λπ.) είναι 12 δόσεις, ενώ 24 δόσεις προβλέπονται για την αποπληρωμή έκτακτων φόρων (π.χ. κληρονομιάς). Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που είχε διαρρεύσει εντός του Ιουλίου, προέβλεπε ότι οι δόσεις θα γίνουν 24 για τους τακτικούς φόρους και 36 για τους έκτακτους. Στο πλαίσιο αυτό, οι φορολογούμενοι που έλαβαν φέτος χρεωστικά εκκαθαριστικά φόρου προτίμησαν να μην πληρώσουν την 1η δόση του φόρου μέχρι και την 31η Ιουλίου, ούτε να ενταχθούν στη ρύθμιση των 12 δόσεων, αλλά να περιμένουν την αύξηση των δόσεων σε 24 δόσεις.

Ωστόσο, η αύξηση των δόσεων δεν έγινε ποτέ και εκείνο που αυξήθηκε είναι τα χρέη τους προς την Εφορία.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα