Χρηστικά

Εκτός 120 δόσεων 4 στους 10 οφειλέτες- Η διαδικασία ένταξης


Μόνον τρεις εβδομάδες συν μία μέρα έχουν στη διάθεση τους  όποιοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στην Εφορία και θέλουν να τις τακτοποιήσουν μπαίνοντας στη ρύθμιση των 120 δόσεων. Μπορεί να είναι η τελευταία ευκαιρία – έτσι τουλάχιστον  λένε  κυβερνητικοί παράγοντες, στελέχη του ΥΠΟΙΚ και φοροτεχνικοί που ενημερώνονται «από πρώτο χέρι» για τους σχεδιασμούς των φορολογικών υπηρεσιών.

Το βασικό ζήτημα για τους «κόκκινους» οφειλέτες – φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που μπορούν να επωφεληθούν, δεν είναι βέβαια  τα στενά χρονικά περιθώρια.  Χρόνο μπορούν να βρούν και να προλάβουν τις διαδικασίες. Το θέμα είναι αν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τις δύο πρώτες δόσεις – που είναι προϋπόθεση για να μπουν στη ρύθμιση – και εν συνεχεία να πληρώνουν κάθε μήνα για να μην  τη χάσουν.

Γι αυτό στο υπουργείο Οικονομικών και στην ΑΑΔΕ κρατούν «μικρό καλάθι» προσδοκιών, εκτιμώντας ότι αίτηση ένταξης  στις 120 δόσεις θα υποβάλουν περίπου οι μισοί οφειλέτες. Υπολογίζεται ότι στην καλύτερη περίπτωση οι 4 στους 10 (ποσοστό 40%) δεν θα σπεύσουν να αξιοποιήσουν την «τελευταία ευκαιρία».

Μέσω Taxis,  με ευκολία

Η διαδικασία είναι απλή. Όμως, δεκάδες χιλιάδες οφειλέτες δεν θα αποτολμήσουν καν να την ξεκινήσουν, καθώς αδυνατούν να καταβάλουν το απαιτούμενο εφάπαξ ποσό (προκαταβολή) που αντιστοιχεί σε δύο δόσεις, ή γνωρίζουν ότι δεν θα είναι εν συνεχεία να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, πληρώνοντας την μηνιαία δόση.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων άνοιξε την Πέμπτη και θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου
Οι οφειλέτες μπορούν να ξεκινήσουν τη διαδικασία μέσω του  λογαριασμό τους στο Taxisnet. Πατώντας την επιλογή για «ρυθμίσεις οφειλών», θα μπουν στην πλατφόρμα.

Εκεί μπορούν να υποβάλλουν αίτηση ένταξης των ληξιπρόθεσμων στις ρυθμίσεις των νόμων 4152/2013 και του Ν.4611/2019.
Ενταξη στη νέα ευνοϊκότερη ρύθμιση των 120 δόσεων μπορούν να ζητήσουν και όσοι είχαν ήδη ενταχθεί στην παλαιά.
Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να γνωρίζουν ότι

•    Εντάσσονται πλέον και επιχειρήσεις χωρίς κριτήρια εισοδήματος.

•    Επιχειρήσεις κι νομικά πρόσωπα που έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση έως 36 δόσεων,  μπορούν να ζητήσουν να υπαχθούν στις νέες ευνοϊκότερες διατάξεις, αυξάνοντας τον αριθμό δόσεων, ώστε να μειωθεί το ποσό που πληρώνουν κάθε μήνα.

•    Εντάσσονται και νέες κατηγορίες οφειλών παρελθόντων ετών, εξαιρουμένου του φόρου εισοδήματος 2018.

•    Μέσω προπληρωμής, εντάσσονται προαιρετικά και όσοι τυχόν αποκλείονται λόγω ύψους οφειλής.

•    Για τη ρυθμιζόμενη οφειλή το ετήσιο επιτόκιο επιβάρυνσης θα είναι 3% (από 5% μέχρι τώρα).

 Δεσμευμένα χρήματα και κατασχέσεις

Μετά την υποβολή αίτησης, την ένταξη και την πληρωμή της προκαταβολής (δύο δόσεων) σταματούν αυτόματα οι κατασχέσεις.
Οι οφειλέτες που μπαίνουν σε ρύθμιση μπορούν επίσης να ζητήσουν  αποδέσμευση των κατασχεμένων στα χέρια τρίτου χρημάτων τους  ή μελλοντικών απαιτήσεων τους, συμπερλαμβανομένων ποσών που μπάινουν σε τραπεζικούς λογαριαμούς.

Ο οφειλέτης εισέρχεται με τη χρήση των προσωπικών του κωδικών σε ειδική εφαρμογή του TAXISnet στο δικτυακό τόπο www.aade.gr και εκτυπώνει «βεβαίωση αποδέσμευσης» την οποία γνωστοποιεί στην τράπεζα ή στον τρίτο  όπου παραμένουν δεσμευμένα τα χρήματα του.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα