Χρηστικά

Αποχή φορολογουμένων από την πληρωμή φόρου εισοδήματος!


Ελάχιστοι πλήρωσαν την 1η δόση του φόρου εισοδήματος στις 31 Ιουλίου, περιμένοντας την αύξηση των δόσεων από 12 σε 24 - «Τρύπα» στον προϋπολογισμό

Ανησυχητικά είναι τα πρώτα μηνύματα για τις εμπρόθεσμες πληρωμές της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος, καθώς ελάχιστοι ήταν οι φορολογούμενοι, που πλήρωσαν, ενώ οι περισσότεροι περιμένουν τη νέα ρύθμιση για την αύξηση των δόσεων της πάγιας ρύθμισης.

Οι διαρροές από το υπουργείο Οικονομικών για νέα «πάγια» ρύθμιση, η οποία θα αυξάνει τον αριθμό των δόσεων από τις 12 που είναι σήμερα στις 24, άνοιξε «τρύπα» στον προϋπολογισμό του μηνός Ιουλίου η οποία μάλιστα δεν πρόκειται να κλείσει μέχρι το τέλος του έτους.

Σημειώνεται πως ο φόρος εισοδήματος που καταλογίστηκε με τα φετινά εκκαθαριστικά, δεν μπορεί να ενταχθεί στη μεγάλη ρύθμιση των 120 δόσεων, καθώς σε αυτή εντάσσονται οφειλές που έχουν βεβαιωθεί μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2018.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της ΑΑΔΕ, οι φορολογούμενοι που πλήρωσαν εμπρόθεσμα την 1η δόση του φόρου εισοδήματος ή εξόφλησαν τον φόρο εισοδήματος εντός της προθεσμίας της 31η Ιουλίου, ήταν ελάχιστοι, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Επίσης, ακόμα λιγότεροι είναι εκείνοι που ρύθμισαν τον φόρο εισοδήματος του 2019, σε 12 δόσεις. Αιτία είναι η προσμονή που δημιούργησαν οι πληροφορίες, προερχόμενες από το υπουργείο Οικονομικών, περί επικείμενης νέας ρύθμισης και αύξησης του αριθμού των δόσεων.

Σήμερα οι δόσεις αποπληρωμής των τακτικών φόρων (εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ κ..λπ.) είναι 12 δόσεις, ενώ 24 δόσεις προβλέπονται γι τα πληρωμές έκτακτων φόρων (π.χ. κληρονομιάς). Το σχέδιο του ΥΠΟΙΚ προβλέπει, ότι οι δόσεις θα γίνουν 24 για τους τακτικούς φόρους και 36 για τους έκτακτους.

Στο πλαίσιο αυτό, οι φορολογούμενοι που έλαβαν φέτος χρεωστικά εκκαθαριστικά φόρου προτίμησαν να μην πληρώσουν την 1η δόσης μέχρι την περασμένη Τετάρτη, 31 Ιουλίου και να περιμένουν τις 24 δόσεις.

Σημειώνεται ότι εμπρόθεσμα εξοφλήθηκαν είτε στο σύνολό τους είτε πληρώθηκε η πρώτη δόση, ποσά φόρων που ήταν σχετικά χαμηλά, 100 -300 ευρώ. Για τα μεγαλύτερα ποσά, οι φορολογούμενοι τηρούν στάση αναμονής.

Η «τρύπα» στον προϋπολογισμό

Η αποχή των φορολογουμένων από τις πληρωμές ανοίγει «τρύπα» στον προϋπολογισμό. Τα στοιχεία του Ιουλίου αναμένεται να καταγράψουν υστέρηση των εσόδων, έναντι των στόχων του υπουργείου Οικονομικών.

Επίσης, εφόσον ενεργοποιηθεί η νέα ρύθμιση, η «ζημιά» θα καλύψει ολόκληρο το 2019. Αυτό θα συμβεί γιατί, οι οφειλές που δεν πληρώθηκαν, θα μπορούν να ρυθμιστούν μέχρι και σε 24 δόσεις δηλαδή για δύο χρόνια, αντί των 12 μηνών που προβλέπει η ισχύουσα «πάγια ρύθμιση».

Δηλαδή, οι εντασσόμενοι στη ρύθμιση, θα πληρώνουν λιγότερα κάθε μήνα, που σημαίνει ότι μέχρι το τέλος του 2019, θα έχουν πληρώσει μικρότερο ποσό, σε σχέση με εκείνο που θα πλήρωναν με την ισχύουσα ρύθμιση των 12 δόσεων.

Επίσης το γεγονός ότι έχουν παγώσει και οι πληρωμές φόρων από όσους είχαν ενταχθεί στη ρύθμιση των 120 δόσεων ή δεν είχαν ακόμη ενταχθεί, οι οποίοι περιμένουν το άνοιγμα της νέας πλατφόρμας.

Διαβάστε επίσης