Τράπεζες

Πειραιώς: Σε βαρύ κλίμα αποφασίζουν οι εργαζόμενοι του RBU


Εκπνέει σήμερα (5/8) η προθεσμία που τέθηκε από τη διοίκηση της Πειραιώς στους 1300 εργαζόμενους της διεύθυνσης διαχείρισης απαιτήσεων δανείων (RBU), προκειμένου να απαντήσουν αν δέχονται την πρόταση μετακίνησή τους στην υπό σύσταση εταιρεία με την Intrum ή αν θα παραμείνουν στην τράπεζα. 

Σύμφωνα με επιστολή που τους εστάλη πριν μία εβδομάδα όποιοι αποφασίσουν να μην μετακινηθούν έχουν περιθώριο να το δηλώσουν μέχρι σήμερα, ώστε το Ανθρώπινο Δυναμικό να κρίνει που θα τους χρησιμοποιήσει.

Το κλίμα τις προηγούμενες μέρες σκιάστηκε από τις καταγγελίες, για άσκηση έντονων πιέσεων σε εργαζόμενους του RBU, προκειμένου να εξωθηθούν στην μετακίνηση. 

Με βάση αυτές τις καταγγελίες η πλειοψηφία των συλλόγων εργαζομένων στην τράπεζα Πειραιώς προχώρησε σε σκληρές ανακοινώσεις, με κεντρικό στοιχείο την αθέτηση της συμφωνίας διοίκησης και ΟΤΟΕ, περί του εθελοντικού χαρακτήρα της μετάβασης του προσωπικού στη νέα εταιρεία.

Επίσης, την Παρασκευή (2/8) ο σύλλογος Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς (ΣΕΥΤΠΕ) απέστειλε εξώδικο στη διοίκηση για τις πιέσεις στους εργαζόμενους του RBU, ενώ την ίδια μέρα εκπρόσωποί του μετέβησαν στο κτίριο της λεωφόρου Μεσογείων, όπου και κάλεσαν ανοιχτά τους υπαλλήλους να παραμείνουν στην τράπεζα

Υπό αυτές τις συνθήκες οι μέχρι τώρα εκτιμήσεις και πληροφορίες συγκλίνουν στην περιορισμένη απήχηση της πρότασης μετάβασης του προσωπικού στη νέα εταιρεία με την Intrum. 

Κι αυτό παρά την πρόβλεψη οικονομικού κινήτρου για όσους δεχθούν τη μεταφορά στη νέα εταιρεία. Το κίνητρο αφορά την καταβολή 4 μικτών μηνιαίων μισθών. Οι δύο πρώτοι θα καταβληθούν τον Δεκέμβριο του 2019 και οι άλλοι δύο τον Οκτώβριο του 2020 ( σ.σ. με την προϋπόθεση ότι ο υπάλληλος θα εργάζεται τότε στην εταιρεία).

Ταυτόχρονα, εξαιρετικά χαμηλή είναι η συμμετοχή εργαζομένων τόσο του RBU, όσο και όλης της Πειραιώς, στο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου, που είναι σε ισχύ μέχρι τις 16 Αυγούστου, καθώς κρίνεται ασύμφορο (γίνεται λόγος για μικρότερα οικονομικά κίνητρα έως και 50% σε σχέση με το προηγούμενο πρόγραμμα).

Αν επιβεβαιωθούν οι προαναφερθείσες εκτιμήσεις θα προκύψουν δύο ζέοντα ερωτήματα: Πρώτο, αν και πόσο η περιορισμένη συμμετοχή των εργαζομένων του RBU θα επηρεάσει το project με την Intrum. Και δεύτερο, πως η διοίκηση με βάση τα νέα δεδομένα θα καταφέρει να πιάσει τον υψηλό στόχο μείωσης προσωπικού(πάνω από 1000 άτομα).

ΚΥΡ 

Διαβάστε επίσης
Ετικέτες ΠΕΙΡ