Τράπεζες

Πειραιώς: Καταγγελίες για πιέσεις σε εργαζόμενους του RBU – Παρεμβάσεις συλλόγων


Ενώ την ερχόμενη Δευτέρα (5/8) εκπνέει η προθεσμία που έχουν οι 1.300 εργαζόμενοι της υπό απόσχιση διεύθυνσης διαχείρισης απαιτήσεων δανείων (RBU) της τράπεζας Πειραιώς προκειμένου να αποφασίσουν αν θα μετακινηθούν ή όχι στη νέα εταιρεία με την Intrum, προέκυψαν καταγγελίες για έντονες πιέσεις σε υπαλλήλους, ώστε να ενδώσουν στην μεταφορά τους.

Εκφράζοντας το ασφυκτικό κλίμα, που διαμορφώνεται τις τελευταίες ώρες για τους εργαζόμενους του RBU o Σύλλογος Εργαζομένων Τράπεζας Αγροτικής  Πειραιώς (ΣΕΤΑΠ) σε ανακοίνωση κάνει λόγο για «επιθετική επιχείρηση» που βρίσκεται σε πλήρη αντιδιαστολή με τη συμφωνία για μετακίνηση του προσωπικού σε εθελοντική βάση.

Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι: «Ήδη από τη Δευτέρα 29 Ιουλίου, πλήθος συναδέλφων βρέθηκαν αντιμέτωποι με κάθε είδους πιέσεις, άμεσους και έμμεσους εκβιασμούς, παραινέσεις, υπονοούμενα και άλλες ευφάνταστές μεθοδεύσεις, ώστε να εξαναγκαστούν ουσιαστικά να συνηγορήσουν και να συμμετέχουν στην νέα εταιρεία».

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις ο Σύλλογος Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς (ΣΕΥΤΠΕ) απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση στους εκπροσώπους των συλλόγων της τράπεζας Πειραιώς να βρεθούν αύριο (2/8) στους χώρους δουλειάς του RBU, για να στηρίξουν τους εργαζόμενους.

Συγκεκριμένα, αναφέρει: «Είναι ηλίου φαεινότερο ότι η απόφαση των συναδέλφων του RBU να παραμείνουν στην Τράπεζα τους έχει θορυβήσει. Κάνουν την απέλπιδα προσπάθεια με απειλές και τρομοκρατία να τους ωθήσουν να αλλάξουν την απόφαση τους.

Υπενθυμίζουμε ότι οι ισχυρές έγγραφες διασφαλίσεις που έχουμε, τους δεσμεύουν!!!

Είναι κοινός τόπος όλων των Συλλόγων ότι με τις διαβεβαιώσεις που έχουν δοθεί για το RBU διασφαλίζονται:
•ο εθελοντικός χαρακτήρας σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή των εργαζομένων στο νέο εταιρικό σχήμα,
•η αξιοποίηση των εργαζομένων  που θα παραμείνουν στην Τράπεζα, στο πλαίσιο όσων ορίζονται στον Οργανισμό Προσωπικού.
Για το λόγο αυτό απευθύνουμε ανοιχτή πρόσκληση σε όλους τους εκπρόσωπους των Συλλόγων να είναι αύριο στους χώρους του RBU για να στηρίξουμε τους συναδέλφους μας».

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του ΣΕΤΑΠ για τις πιέσεις σε εργαζόμενους του RBU έχει ως εξής:

«Οι ατομικές συναντήσεις του προσωπικού, που εργάζονται στην Δ/νσή Διαχείρισης Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (RBU) της Τράπεζας Πειραιώς, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, ως συνέχεια της από 25.07.2019 συμφωνίας με την ΟΤΟΕ.

Μια συμφωνία που έχει ως αφετηρία την εθελοντική συμμετοχή των εργαζόμενων στη νέα εταιρεία και την πρόβλεψη για όσους επιλέξουν να παραμείνουν να αξιοποιηθούν για κάλυψη των αναγκών της Τράπεζας και πάντοτε στα πλαίσια του Οργανισμό Προσωπικού.

Σε πλήρη αντιδιαστολή ωστόσο με τα όσα ορίζει η συμφωνία, πριν καλά προλάβει να στεγνώσει το μελάνι, η πλευρά της Διοίκησης, σπεύδει ταχέως να υλοποιήσει το σχέδιο μετάβασης στην Intrum με ακραία “επαγγελματικό” και “τεχνοκρατικό” τρόπο.

Ήδη από τη Δευτέρα 29 Ιουλίου, πλήθος συναδέλφων βρέθηκαν αντιμέτωποι με κάθε είδους πιέσεις, άμεσους και έμμεσους εκβιασμούς, παραινέσεις, υπονοούμενα και άλλες ευφάνταστές μεθοδεύσεις, ώστε να εξαναγκαστούν ουσιαστικά να συνηγορήσουν και να συμμετέχουν στην νέα εταιρεία.

Πρόκειται αναμφίβολα για μια απροκάλυπτα “επιθετική” επιχείρηση. Μια επιχείρηση, ενάντια στους μέχρι πρότινος “πολύτιμους συνεργάτες”, το προσωπικό της τράπεζας. Ταυτόχρονα, αποτελεί και μια αποκαλυπτική μεθοδολογία για τα όσα προαλείφονται συνολικότερα στον κλάδο μας.

Παράλληλα, για να εντείνουν το κλίμα ψυχολογικού εκβιασμού και τρομοκρατίας, διέταξαν τούτες τις μέρες πλήθος δυσμενών μεταθέσεων στο Δίκτυο, προκειμένου οι εν λόγω συνάδελφοι και όχι μόνο, να ενδώσουν στις πιέσεις και να αποχωρήσουν “εθελοντικά”.

Συνάδελφοι,
Απευθυνόμαστε στη Διοίκηση της Τράπεζας και απαιτούμε άμεσα:
1. Να σεβαστεί απόλυτα το πλαίσιο της συμφωνίας με την ΟΤΟΕ στις 25.07.2019 και να τηρήσει τις δεσμεύσεις που ή ίδια υπέγραψε.
2. Να σταματήσει η βίαιη μεθόδευση καθώς και κάθε είδους παρενόχληση προς τους εργαζόμενους της τράπεζας.
3. Την ανάκληση των δυσμενών μεταθέσεων.

Σας ζητάμε να μας καταγγείλετε κάθε παραβατική προς το πλαίσιο συμφωνίας συμπεριφορά της Διοίκησης της Τράπεζας.
Ο ΣΕΤΑΠ ήταν και θα παραμείνει εγγυητής των θέσεων εργασίας και των εργασιακών μας δικαιωμάτων».

ΚΥΡ

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα
Ετικέτες ΠΕΙΡ