Τράπεζες

Πειραιώς: Συμφωνία μετ' επιφυλάξεων για το προσωπικό του RBU


Σε συμφωνία κατέληξαν χθες (25 Ιουλίου) μετά από διαπραγματεύσεις η διοίκηση της τράπεζας Πειραιώς με την ΟΤΟΕ και τον αντιπροσωπευτικό σύλλογο εργαζομένων σχετικά με το προσωπικό της προς απόσχιση διεύθυνσης διαχείρισης απαιτήσεων δανείων (RBU).

Σύμφωνα με την ΟΤΟΕ βασικά σημεία της συμφωνίας είναι η διασφάλιση του εθελοντικού χαρακτήρα της μεταφοράς στη νέα εταιρία, η διατήρηση της τραπεζοϋπαλληλικής ιδιότητας όσων επιλέξουν τη μετακίνηση και η υποχρέωση της Πειραιώς να τους επαναπροσλάβει αν λυθεί ή  λήξει η συνεργασία της τράπεζας με την Intrum.

H OTOE ανακοίνωσε με πανηγυρικούς τόνους την εξέλιξη χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία σταθμό, καθώς, όπως υποστηρίζει: διασφαλίζονται η απασχόληση και τα δικαιώματα των εργαζομένων στο RBU της Πειραιώς (1300 άτομα).

Από την άλλη πλευρά διατυπώνονται σοβαρές επιφυλάξεις, για το αν και κατά πόσο η συμφωνία διασφαλίζει τα εργασιακά δικαιώματα και το μέλλον όσων επιλέξουν τη μετάβαση στη νέα εταιρία.

Είναι χαρακτηριστική η σημερινή ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς (ΣΕΥΤΠΕ) με την οποία τίθεται σειρά ερωτημάτων για τη συμφωνία.

ΟΤΟΕ: Διασφαλίζονται τα δικαιώματα

Τα κυριότερα σημεία της ανακοίνωσης της ΟΤΟΕ για τη συμφωνία σχετικά με το προσωπικό του RBU είναι τα ακόλουθα:

«Πρόκειται για μια πρωτόγνωρη συμφωνία, που θέτει ως αφετηρία την εθελοντική συμμετοχή των εργαζομένων σε μία επιχειρηματική επιλογή (μεταβίβαση της διαχείρισης των κόκκινων δανείων σε νέα εταιρεία) και στη συνέχεια διασφαλίζει απόλυτα τα δικαιώματα ΟΛΩΝ των εργαζομένων, σήμερα και στο μέλλον (όπως θα ισχύουν στις εκάστοτε κλαδικές ΣΣΕ)».

«Κορυφαία σημασία στην παραπάνω συμφωνία έχει η προστασία της απασχόλησης των εργαζομένων, που θα μεταφερθούν εθελοντικά στη νέα εταιρεία, δεδομένου ότι η Τράπεζα αναλαμβάνει την υποχρέωση της επαναπρόσληψής τους στην τράπεζα Πειραιώς κατά προτεραιότητα για την κάλυψη των αναγκών της, εάν και εφόσον μείνουν χωρίς εργασία στο μέλλον σε περίπτωση λύσης ή λήξης της συνεργασίας της Τράπεζας Πειραιώς με την Intrum.

Έτσι, η συμφωνία που επιτυγχάνεται από κοινού με τον αντιπροσωπευτικό Σύλλογο των εργαζομένων και τη Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, είναι «το διαβατήριο» της ασφαλούς εθελοντικής μετάβασης των εργαζομένων με απόλυτη προστασία των δικαιωμάτων τους – σήμερα αλλά και στο μέλλον – και με διατήρηση της τραπεζοϋπαλληλικής τους ιδιότητας, γεγονός που επιβεβαιώνει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι οι συνάδελφοι που θα επιλέξουν να μεταφερθούν στη νέα εταιρεία δεν θα χάσουν κανένα από τα δικαιώματα που είχαν ως εργαζόμενοι στην Τράπεζα».

«Στο σημείο αυτό θέλουμε να επισημάνουμε ιδιαίτερα ότι οι συνάδελφοι που θα επιλέξουν να μεταφερθούν στη νέα εταιρεία διαχείρισης των κόκκινων δανείων, θα εξακολουθήσουν να έχουν την ιδιότητα του τραπεζοϋπαλλήλου και δεν θα γίνουν ποτέ «ξένο σώμα» για τον κλάδο μας.

Όσοι, επιλέξουν να παραμείνουν στην τράπεζα, θα αξιοποιηθούν σε άλλες θέσεις εργασίας για την κάλυψη αναγκών, στο πλαίσιο όσων ορίζονται στον Οργανισμό Προσωπικού».

ΣΕΥΤΠΕ: Παραμένουμε στην τράπεζα

Ο ΣΕΥΤΠΕ με ανακοίνωσή του θέτει τα παρακάτω ερωτήματα για τη συμφωνία, σχετικά με την τύχη προσωπικό του RBU, καλώντας το να παραμείνει στην τράπεζα Περαιώς, ενώ επισημαίνει ότι «Πρόκειται για μία συμφωνία μεταξύ Τράπεζας Πειραιώς - ΟΤΟΕ - ΣΕΤΠ που ευαγγελίζεται και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων εκείνων που θα μεταφερθούν στη νέα εταιρεία διαχείρισης, από την οποία όμως απουσιάζει η υπογραφή του αγνώστου Χ. Της Intrum»:

§  Οι εργαζόμενοι που θα θελήσουν να μεταφερθούν στη νέα εταιρεία δεν θα χάσουν κανένα από τα δικαιώματα που είχαν ως εργαζόμενοι στην Τράπεζα;

Το ερώτημα αυτό είναι το πλέον ουσιαστικό και καθοριστικό για εκείνους που εξετάζουν το ενδεχόμενο μετακίνησής τους στο νέο σχήμα. Και τούτο γιατί σύμφωνα με τη σύμβαση οι όροι που περιλαμβάνονται σε αυτήν θα αποτελούν όρους των ατομικών συμβάσεων εργασίας, για εκείνους που θα επιλέξουν να μεταφερθούν στο νέο σχήμα, και όχι κανονιστικούς όρους που απορρέουν από τις Κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις της ΟΤΟΕ και τις Επιχειρησιακές Συμβάσεις στην Τράπεζα Πειραιώς.

Θα πρόκειται δηλαδή για όρους με ενοχική ισχύ, που θα μπορούν ακόμη και να τροποποιηθούν επί τα χείρω, με μόνη προϋπόθεση τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων, η οποία θα μπορούσε να υφαρπαγεί στο πλαίσιο άσκησης μελλοντικών πιέσεων από πλευράς του νέου εργοδότη.

§  Από ποιον Οργανισμό Προσωπικού θα καλύπτονται;

Οι εργαζόμενοι που θα επιλέξουν να μεταβούν στο νέο σχήμα καλύπτονται αρχικά από τους Οργανισμούς / Κανονισμούς Προσωπικού, στους οποίους είναι ήδη ενταγμένοι (αν και σε κάποιες περιπτώσεις το ζήτημα αυτό παραμένει ακόμη διεκδικούμενο, όπως στην περίπτωση των εργαζομένων της πρ. Αγροτικής, για τους οποίους εκκρεμεί δικαστική απόφαση).

Ωστόσο, και στο πλαίσιο της ομογενοποίησης των εργασιακών σχέσεων στη νέα εταιρεία είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι οι εργαζόμενοι θα ενταχθούν σε νέο Οργανισμό / Κανονισμό Προσωπικού.

§  Ποιος ο τόπος παροχής εργασίας;

Σύμφωνα με το κείμενο της σύμβασης οι εργαζόμενοι και μετά τη μεταβίβαση θα παρέχουν την εργασία τους στον ίδιο χώρο εργασίας, στον ίδιο νομό και υπό τους ίδιους όρους παροχής αυτής. Η διατύπωση, ωστόσο, «λαμβανομένων υπόψη των υπηρεσιακών αναγκών», σχετικοποιεί σε σημαντικό βαθμό τη διατήρηση των παραπάνω προϋποθέσεων, αφήνοντας έκθετους τους εργαζόμενους σε κάθε είδους βλαπτική μεταβολή.

 §  Τι συμβαίνει με τη διατύπωση περί επαναπρόσληψης από την Τράπεζα;

Σε έναν κλάδο, στον οποίο η περαιτέρω απομείωση του προσωπικού αποτελεί διακαή πόθο των Διοικήσεων των Τραπεζών και, βεβαίως, οι επιπτώσεις από τον ψηφιακό μετασχηματισμό των τραπεζικών συναλλαγών αγγίζουν όλους μας, διατυπώσεις περί δήθεν επαναπρόσληψης (και μόνο στην περίπτωση λύσης ή λήξης της συνεργασίας μεταξύ Τράπεζας Πειραιώς και Intrum και εφόσον οι εργαζόμενοι δεν έχουν αποχωρήσει οικειοθελώς και δεν ελέγχονται για κάποιο πειθαρχικό παράπτωμα) με βάση τις υπηρεσιακές ανάγκες, είναι ουτοπικό να πιστεύουμε ότι παρέχουν έστω και την παραμικρή ελπίδα επαναπρόσληψης.

Δημήτρης Κυριακόπουλος

Διαβάστε επίσης
Ετικέτες ΠΕΙΡ