Αγορές

Βυθίζουν το χρηματιστήριο οι ζοφερές προοπτικές σε τουρισμό και οικονομία


8η ημέρα πτώσης και επιδείνωση κλίματος

Οι εντεινόμενες ανησυχίες για την εξέλιξη της πανδημίας και τις επιπτώσεις της στην οικονομία – με αιχμή τις ζοφερή πραγματικότητα που βιώνει ο τουριστικός τομέας - αποτυπώνονται πλέον ξεκάθαρα στην καθημερινή εικόνα και στην πορεία του χρηματιστηρίου.

Η καταβύθιση μετοχών και δεικτών συνεχίζεται για 8η κατά σειράν συνεδρίαση, υπερβαίνοντας χρηματιστηριακούς κανόνες και “αξιώματα” τεχνικής ανάλυσης. Το ψυχολογικό κλίμα επιδεινώνεται, το αγοραστικό ενδιαφέρον ατονεί, οι προοπτικές γίνονται εξαιρετικά αβέβαιες.

Αναλυτές και χρηματιστηριακοί παράγοντες  επισημαίνουν ως αρνητικό καταλύτη  τα στοιχεία και τις εκτιμήσεις για τις επιδόσεις του τουριστικού τομέα, από τις οποίες θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό το βάθος της ύφεσης, αλλά και το μέγεθος των προβλημάτων που θα κληθούν να διαχειριστούν οι τράπεζες, αντιμετωπίζοντας ένα νέο κύμα κόκκινων δανείων που θα “σκάσει” τους επόμενους μήνες.

Αρνητική και η επίδραση από τις ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες κινούνται επίσης πτωτικά εν μέσω αναζωπυρούμενων ανησυχιών για ένα νέο κύμα πανδημίας. Κατά 1,6% υποχωρεί ο DAX στην Φρανκφούρτη, πάνω από 1% χάνουν άλλοι βασικοί δείκτες.

Στο ΧΑ το ψυχολογικό  κλίμα επιβαρύνεται και από τις εξελίξεις στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών σχέσεων, όπου τίποτε καλό δεν προμηνύει η απόφαση Ερντογάν για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Ελπίδες για αντίδραση

Πάντως παρά την αρνητική εικόνα  στο χρηματιστηριακό ταμπλό, η παρατεταμένη  οκταήμερη πτώση αυξάνει τις πιθανότητες μιάς ισχυρής τεχνικής αντίδρασης, η οποία θα έχει ενδεχομένως σημαντικό εύρος, αλλά περιορισμένη χρονική διάρκεια.
Θετική ένδειξη αποτελει το γεγονός ότι μετά το πρώτο ημίωρο της συνεδρίασης  υπάρχουν ενδείξεις ασθενούς και οι απώλειες σταδιακά περιορίζονται.
Πάντως, παρά το χαμηλό βαρομετρικό που διαμορφώνεται και τις αρνητικές τεχνικές ενδείξεις, οι πιθανότητες μιας τεχνικής αντίδρασης αυξάνονται.

Προς το παρόν ο ΓΔ υποχωρεί αρκετά χαμηλότερα από τις 630 μονάδες, που θεωρούνταν μέχρι χθες σημείο ισχυρής βραχυχρόνιας στήριξης. Πρώτο ζητούμενο είναι τώρα η επάνοδος του δείκτη πάνω από αυτή την “κόκκινη γραμμή”, ώστε να περιοριστούν οι πιθανότητες ενός ακόμη πτωτικού κύματος τις επόμενες μέρες.

Μετοχές και δείκτες

Κυρίαρχο στοιχείο η επιφυλακτικότητα, που “μεταφράζεται” σε  υποτονική συναλλακτική κίνηση και χαμηλό τζίρο (μόλις 8 εκατ. ευρώ σε μιάμιση ώρα συνεδρίασης.

Ο Γενικός Δείκτης έχει κινηθεί από τις 619,53 μονάδες (-1,77%) μέχρι τις 626,78 (-0,62%). Τώρα βρίσκεται στις  623, υποχωρώντας κατά 1,20%.από τις 641,6 μονάδες (+1,36%) μέχρι τις 629,02 (-1,57%) και τερμάτισε στις 630,72 μονάδες, με απώλεις 0,36%. Παραμένει προς το παρόν ισχυρή η στήριξη στις 930 μονάδες.
 Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης χάνει 1,25% στις 1.503 μονάδες.
Ο τραπεζικός δείκτης πήγε -2,94% και τώρα  οι απώλειες του έχουν περιοριιστεί σε 2,20%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα