Αγορές

Στην κόψη του ξυραφιού τα χρηματιστήρια - Εκτη ημέρα πτώσης στο ΧΑ


Οι  εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας  και οι εκτιμώμενες επιπτώσεις τους στην οικονομία συντηρούν την αβεβαιότητα στις αγορές, που κινούνται στο μεταίχμιο μεταξύ διόρθωσης και σταθεροποίησης. Αυξάνεται η μεταβλητότητα στα χρηματιστήρια μετοχών, καθώς επενδυτικά κεφάλαια μετακινούνται σε τοποθετήσεις χαμηλότερου ρίσκου. Οι πιέσεις αντισταθμίζονται από εισροές χρήματος που συνεχίζουν να διοχετεύουν άφθονο στις αγορές οι κεντρικές τράπεζες.

Εκτη ημέρα πτώσης  στο ΧΑ, όπου τίθενται πλέον σε δοκιμασία βραχυχρόνιες στηρίξεις. Χρηματιστές και αναλυτές θεωρούν πολύ πιθανή μία ισχυρή τεχνική αντίδραση, που θα καλύψει μέρος των απωλειών, αλλά δεν θα έχει μεγάλη χρονική διάρκεια. Μπορεί να εκδηλωθεί σήμερα ή στη συνεδρίαση της Δευτέρας, δίνοντας ανάσα στα χαρτοφυλάκια με margin.

Ασθενής ανοδική αντίδραση εκδηλώνεται στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όπου οι βασικοί δείκτες κινούνται με θετικό πρόσημο, καταγράφοντας οριακά κέρδη της τάξεως του 0,2%-0,3%.

Στο ΧΑ κυρίαρχο στοιχείο είναι η συναλλακτική άπνοια και ο μικρός τζίρος, που υποδηλώνει στάση αναμονής εκ μέρους των ξένων funds. Σε μιάμιση ώρα συνεδρίασης έχουν αλλάξει χέρια μετοχές συνολικής αξίας μόλις 8,6 εκατ. ευρώ.

Καταλύτης διαμόρφωσης  κλίματος είναι τα στοιχεία που δείχνουν αναζωπύρωση της πανδημίας, με πιθανή συνέχεια την ανάσχεση του τουριστικού ρεύματος που είχε ξεκινήσει και περαιτέρω επιδείνωση των προοπτικών σ' αυτόν τον κλάδο-αιμοδότη της ελληνικής οικονομίας.

Μετοχές και δείκτες

Από το ξεκίνημα της συνεδρίασης οι βασικοί δείκτες  κινούνται στο κόκκινο με  διακυμάνσεις και εναλλαγές κατεύθυνσης.

Ο Γενικός Δείκτης πήγε μέχρι -0,89% και τώρα βρίσκεται στο -0,55% στις 633,5 μονάδες. Κρίσιμη η στήριξη στις 620.

 Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης χάνει 0,60% στις 1.530,8 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης κάλυψε πρόσκαιρα τις απώλειες και βρέθηκε σε θετικό έδαφος (+0,07%). Στη συνέχεια πήρε καθοδική κατεύθυνση και τώρα κινείται στα χαμηλά ημέρας με απώλειες 1,10%. Alpha και Attica Bank -2,4%, Πειραιώς -1,2%, Eurobank  -0,5%%, αμετάβλητη η Εθνική .

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips μόνον 5 μετοχές διατηρούν θετικό πρόσημο. ΟΤΕ +0,7%, ΟΛΠ +0,6%, Coca-Cola και Jumbo +0,4%, Σαράντης +0,3%.

 Με τις μεγαλύτερες απώλειες Βιοχάλκο -2,4%, Motor Oil -2%,  ΑΔΜΗΕ, ΕΛΠΕ και ΕΥΔΑΠ -1,6% Φουρλής -1,5%.

Διαβάστε επίσης