Αγορές

Πήρε την κατηφόρα το χρηματιστήριο, 7η ημέρα πτώσης


Πήρε την κατηφόρα το χρηματιστήριο, 7η ημέρα πτώσης

Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκεται πλέον το ελληνικό χρηματιστήριο, μετά από 7 ημέρες πτώσης που “ψαλίδισε” αρκετά τις αποτιμήσεις, επιδείνωσε το ψυχολογικό κλίμα και περιόρισε στο ελάχιστο τη διάθεση ανάληψης επενδυτικού ρίσκου.
Με απώλειες έκλεισε και η σημερινή συνεδρίαση, διαψεύδοντας τελικά τις προσδοκίες – αλλά και τις αρχικές ενδείξεις – για ισχυρή τεχνική αντίδραση.

Η αντίδραση εκδηλώθηκε με την έναρξη των συναλλαγών, οδηγώντας τον τραπεζικό δείκτη στο +2,73% και τον ΓΔ στο +1,36%. Αποδείχθηκε όμως πρόσκαιρη αναλαμπή χωρίς διάρκεια, που εγκλώβισε μάλιστα αρκετούς “βιαστικούς” παίκτες οι οποίοι έσπευσαν να αγοράσουν για να προλάβουν μιά γενικευμένη ανάκαμψη με αντιστροφή της βραχυχρόνιας τάσης.

Πάντως, παρά το χαμηλό βαρομετρικό που διαμορφώνεται και τις αρνητικές τεχνικές ενδείξεις, οι πιθανότητες μιας τεχνικής αντίδρασης αυξάνονται. Αλλωστε ο ΓΔ βρίσκεται πλέον στις 630 μονάδες, που αποτελούν περιοχή ισχυρής βραχυχρόνιας στήριξης, όπου μπορεί να κριθεί πιά κατεύθυνση θα πάρει η αγορά στη συνέχεια.

Σε αντίδραση-ανάκαμψη συνηγορεί η εικόνα των μεγάλων διεθνών αγορών, που κινούναι σήμερα ανοδικά. Κέρδη 1,35% καταγράφει αυτή την ώρα ο Dow Jones, στο +1,45% ο Nasdaq, κατά 1,40% ενισχύονται οι βασικοί δείκτες σε Λονδίνο, Παρίσι, Μαδρίτη, άνοδο 0,95% σημειώνει ο γερμανικός DAX.
Καταλύτης διαμόρφωσης κλίματος στις αγορές  θα παραμείνουν βέβαια οι  εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, καθώς αναζωπυρώνονται οι φόβοι ενός νέου κύματος.

Στο ΧΑ το ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε στοιχεία και εκτιμήσεις για τις επιδόσεις του τουριστικού τομέα, από τις οποίες θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό το βάθος της ύφεσης, αλλά και το μέγεθος των προβλημάτων που θα κληθούν να διαχειριστούν οι τράπεζες.

Κυρίαρχο στοιχείο η επιφυλακτικότητα, που “μεταφράζεται” σε  υποτονική συναλλακτική κίνηση και χαμηλό τζίρο (42,1 εκατ. ευρώ συν 9,3 εκατ. σε πακέτα).

Μετοχές και δείκτες

Στο ξεκίνημα της συνεδρίασης οι βασικοί δείκτες  κατέγραψαν υψηλά ημέρας. Στη συνέχεια μπήκαν σε τροχιά διολίσθησης μέχρι τις 13:30 και ανέκαμψαν σταδικά  στο δεύτερο ήμισυ της συνεδρίασης, χωρίς όμως να επανέλθουν σε θετικό έδαφος.
Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε από τις 641,6 μονάδες (+1,36%) μέχρι τις 629,02 (-1,57%) και τερμάτισε στις 630,72 μονάδες, με απώλεις 0,36%. Παραμένει προς το παρόν ισχυρή η στήριξη στις 930 μονάδες.
 Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης έχασε 0,44%% κλείνοντας στις 1.522,04 μονάδες.
Ο τραπεζικός δείκτης ξεκίνησε με άλμα +2,73% και στη συνέχεια βυθιστηκε μέχει -4,80%! Τερμάτισε με απώλειες 2,07%. Με θετικό πρόσημο μόνο η Τρ. Ελλάδος (+0,5%).  Attica Bank -3,7%, Πειραιώς -3%,  Alpha -2,5%, Εθνική -2,1%, Eurobank -1,3%.
Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ΟΤΕ +2,4%, Σαράντης +2,1%, Coca-Cola +1,8%, ΟΛΠ +1,2%, Aegean +0,8%, Ελλάκτωρ +0,4%.
 Με τις μεγαλύτερες απώλειες ΑΔΜΗΕ -2,5%, ΕΛΠΕ -2,1%, Βιοχάλκο, ΕΧΑΕ και ΟΠΑΠ -1,8%,  ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -1,3%,  -2,5%,  Jumbo -1,2%. Motor Oil  και Τιτάν-1,1%.

Στα mid caps με θετικό πρόσημο μόνον η Quest  και η Intercontinental (+0,8%). Με τις μεγαλύτερες απώλειες  Ιντρακάτ -6,3%, Πλαστικά Θράκης -4,3%, MIG -2,9%, ΕΥΑΘ -2,6^, Intracom -2,4%,.

Διαβάστε επίσης