Αγορές

Πρόσκαιρη αναλαμπή στο χρηματιστήριο


Πρόσκαιρη αναλαμπή αποδεικνύεται η ανοδική αντίδραση που εκδηλώθηκε σήμερα στο χρηματιστήριο μετά από έξι ημέρες πτώσης. Τα αρχικά κέρδη εξανεμίσθηκαν και οι δείκτες  κινούνται σε τροχιά διολίσθησης, με προοπτική “κοκκινίσματος”
 Ανάλογη εικόνα και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που ξεκίνησαν με κέρδη 1,2%-1,4%  καιτώρα αρκούνται στο +0,4% με +0,7%.

Καταλύτης διαμόρφωσης κλίματος στις αγορές οι  εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, καθώς αναζωπυρώνονται οι φόβοι ενός νέου κύματος, ενώ αβεβαιότητα επικρατεί όσον αφορά το μέγεθος των επιπτώσεων στην οικονομία.

Στο ΧΑ το ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε στοιχεία και εκτιμήσεις για τις επιδόσεις του τουριστικού τομέα, από τις οποίες θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό το μέγεθος της ύφεσης, αλλά και το μέγεθος των προβλημάτων που θα κληθούν να διαχειριστούν οι τράπεζες.
Κυρίαρχο στοιχείο η επιφυλακτικότητα, που “μεταφράζεται” σε  υποτονική συναλλακτική κίνηση και χαμηλό τζίρο (μόλις 9  εκατ. ευρώ σε μιάμιση ώρα συνεδρίασης).
Μέχρι στιγμής επιβεβαιώνονται οι προβλέψεις για τεχνική αντίδραση, που θα καλύψει μέρος των απωλειών αλλά δεν θα έχει μεγάλη χρονική διάρκεια.

Μετοχές και δείκτες

Στο ξεκίνημα της συνεδρίασης οι βασικοί δείκτες  κατέγραψαν υψηλά ημέρας και στη συνέχεια διολισθαίνουν χωρίς την παραμικρή αντίδραση.
Ο Γενικός Δείκτης πήγε μέχρι +1,36% (στις 641,6 μονάδες). Τώρα κινείται στις 635 μονάδες με κέρδη 0,30%. Παραμένει προς το παρόν ισχυρή η στήριξη στις 930 μονάδες.
 Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει οριακή άνοδο 0,15%% στις 1.531 μονάδες.
Ο τραπεζικός δείκτης ξεκίνησε με άλμα +2,73% και τώρα έχει χάσει όλα τα κέρδη του, κινούμενος στα επίπεδα κλεισίματος της Παρασκευής.  Εθνική +0,9%, Πειραιώς και Ελλάδος +0,4%, αμετάβλητη η Alpha. Στο κόκκινο Attica Bank -2,3%, Eurobank -1%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips Σαράντης +2%, Coca-Cola +1,7%, ΟΛΠ +1,5%, Ελλάκτωρ +1,2%, Μυτιληναίος +1%, ΔΕΗ +0,8%.
 Με τις μεγαλύτερες απώλειες ΟΠΑΠ -2,1%, Motor Oil και ΕΛΠΕ -1,1%,  Τιτάν και ΑΔΜΗΕ -0,4%.

Στα mid caps ΟΛΘ +1,9%, Quest +1,3%, Profile και Cenergy +1%. Στο κόκκινο Ιντρακάτ, Ιασώ και ΕΥΑΘ -2,7%, Intracom -2,5%, MIG -2%.

Διαβάστε επίσης