Αγορές

Οι τράπεζες έσωσαν την παρτίδα στο χρηματιστήριο


Ανακάμπτοντας δυναμικά την τελευταία ώρα τη συνεδρίασης, οι τραπεζικές μετοχές «έσωσαν την παρτίδα» το ΧΑ: Κράτησαν τους βασικούς δείκτες σε θετικό πρόσημο, απέτρεψαν τη διαγραφόμενη πτώση που θα επιδείνωνε το ψυχολογικό κλίμα και συντηρούν τις προσδοκίες για περαιτέρω ανάκαμψη της αγοράς.

Πρωταγωνίστρια η Εθνική σε ρόλο… «μοναχικού κούκου», που δεν έφερε μεν την Ανοιξη, οδήγησε όμως τον κλάδο σε εντυπωσιακό ριμπάουντ, βοηθώντας παράλληλα τους δείκτες να καλύψουν τις ενδοσυνεδριακές απώλειες.

Ανοιχτό στοίχημα η συνέχεια, που εξαρτηθεί κυρίως από τη στάση και τις επιλογές διεθνών χαρτοφυλακίων. Μάλλον ενθαρρυντική ένδειξη για τις προθέσεις τους αποτελούν ο αυξημένος όγκος συναλλαγών και ο υψηλός τζίρος την τελευταία ώρα της συνεδρίασης.

Αμφίσημες οι τεχνικές ενδείξεις, επιδέχονται πολλές ερμηνείες και οδηγούν σε αντιφατικές προβλέψεις. Προς το παρόν η περιοχή των 875 μονάδων παραμένει ανυπέρβλητο εμπόδιο και οι διαδοχικές ανεπιτυχείς προσπάθειες διάσπασης-υπέρβασης της αυξάνουν τις πιθανότητες μια διορθωτικής κίνησης.

Προεξόφληση

Η αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας από την S&P και τα νέα ιστορικά ρεκόρ στη Wall Street διαμόρφωσαν αρχικά κλίμα αυξημένων προσδοκιών. Όμως η συνέχεια επιβεβαίωσε την εκτίμηση ότι το ΧΑ βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή, καθώς

Χρηματιστηριακοί παράγοντες επισημαίνουν ότι ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει άνοδο 95%(!) από την αρχή του έτους και τα υψηλά κέρδη αποτελούν δέλεαρ για ρευστοποιήσεις. Η αγορά έχει ήδη προεξοφλήσει την αναβάθμιση από την S&P, όπως και μεγάλο μέρος των προοπτικών που δημιουργεί η υλοποίηση του σχεδίου «Ηρακλής» για τη μείωση των κόκκινων δανείων.

Ενδέχεται μάλιστα να επηρεασθεί αρνητικά τις επόμενες μέρες, λόγω της ασάφειας που επικρατεί όσον αφορά πτυχές αυτού του σχεδίου και των αποτελεσμάτων που θα επιφέρει σε κάθε τράπεζα η εφαρμογή του.

Οι τραπεζικές μετοχές παραμένουν στο επίκεντρο της προσοχής, συνεχίζοντας να δίνουν τόνο στις συναλλαγές και κατεύθυνση στην αγορά.

Μετοχές και δείκτες

Σε ρόλο λοκομοτίβας και σήμερα η Εθνική, ήταν αρχικά η μοναδική μετοχή υψηλής κεφαλαιοποίησης που κινούνταν ανοδικά, περιορίζοντας τις απώλειες του ΓΔ. Εδωσε πνοή στις συναλλαγές και έσυρε την αγορά σε άνοδο.

Ο Γενικός Δείκτης πήγε +0,45% στις 876,24 μονάδες, γύρισε -0,44% και τερμάτισε με κέρδη 0,13% στις 873,40.
 Ο FTASE25 σημείωσε άνοδο 0,18%, κλείνοντας στις 2.153,4 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε αρχικά +0,89%, άλλαξε κατεύθυνση στη συνέχεια φθάνοντας στο -0,41% και ανέκαμψε θεαματικά την τελευταία ώρα, τερματίζοντας στο απόλυτο υψηλό ημέρας με κέρδη +1,89%. Eurobank και Alpha +2,3%, Εθνική +2,1%, Attica +1,5%, Πειραιώς -0,3%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips  Motor OIl +1,2%,  ΔΕΗ και Τιτάν +1%,  ΟΤΕ +0,9%, ΕΧΑΕ +0,8%.

 Στον αντίποδα με τις μεγαλύτερες απώλειες Cenergy -3,1%, Coca-Cola -2,1%, Σαράντης και Μυτιληναίος -1,8%,  Φουρλής -1,1%, Lamda -1%

 

Διαβάστε επίσης