Αγορές

ΧΑ: Η Εθνική βάζει φρένο στην πτώση


«Ενας κούκος δεν φέρνει την Ανοιξη» - ούτε στο χρηματιστήριο: Η Εθνική συνεχίζει ανοδικά, αλλά δεν είναι ικανή να  βγάλει μόνη της «το κάρο από τη λάσπη» όπου έχει κολλήσει τις δύο τελευταίες εβδομάδες.

Η περιοχή των 875 μονάδων παραμένει ανυπέρβλητο εμπόδιο και οι διαδοχικές ανεπιτυχείς προσπάθειες διάσπασης-υπέρβασης της αυξάνουν τις πιθανότητες μια διορθωτικής κίνησης.
 Προς το παρόν η οι χρηματιστηριακοί δείκτες διολισθαίνουν, παραμένοντας στη ζώνη συσσώρευσης των τελευταίων εβδομάδων.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με κέρδη, που σταδιακά εξανεμίσθηκαν. Μετά τις 2:00 οι βασικοί δείκτες έχουν περάσει στο κόκκινο.  Οι απώλειες μετριάζονται λόγω των κερδών που σημειώνουν η Εθνική, η ΔΕΗ, ο Τιτάν  και λίγες μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.
 Η αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας από την S&P και τα χθεσινά νέα ιστορικά ρεκόρ στη Wall Street διαμόρφωσαν αρχικά κλίμα αυξημένων προσδοκιών. Όμως η συνέχεια επιβεβαίωσε την εκτίμηση ότι το ΧΑ βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή, καθώς ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει άνοδο 94%(!) από την αρχή του έτους και τα υψηλά κέρδη αποτελούν δέλεαρ για ρευστοποιήσεις.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες επισημαίνουν ότι η αγορά έχει ήδη προεξοφλήσει την αναβάθμιση από την S&P, όπως και μεγάλο μέρος των προοπτικών που δημιουργεί η υλοποίηση του σχεδίου «Ηρακλής» για τη μείωση των κόκκινων δανείων.
 Ενδέχεται μάλιστα να επηρεασθεί αρνητικά τις επόμενες μέρες, λόγω της ασάφειας που επικρατεί όσον αφορά πτυχές αυτού του σχεδίου και των αποτελεσμάτων που θα επιφέρει σε κάθε τράπεζα η εφαρμογή του.

Οι τραπεζικές μετοχές παραμένουν στο επίκεντρο της προσοχής, συνεχίζοντας να δίνουν τόνο στις συναλλαγές και κατεύθυνση στην αγορά.

Μετοχές και δείκτες

Σε ρόλο λοκομοτίβας και σήμερα η Εθνική,που καταγράφει τη  μεγαλύτερη άνοδο. Προβληματίζει η εικόνα στο ταμπλό των εμποροβιομηχανικών blue chips, όπου τα κέρδη είναι εξαιρετικά περιορισμένα.

Διολισθαίνοντας συνεχώς οι βασικοί δείκτες κινούνται τώρα στα χαμηλά ημέρας. Ο Γενικός Δείκτης πήγε +0,45% στις 876,24 μονάδες και τώρα βρίσκεται στις 870,5 υποχωρώντας κατά 0,20%
 Ο FTASE25 υποχωρεί κατά 0,25% στις 2.153,4 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε αρχικά +0,89% και τώρα έχει χάσει τα κέρδη του, υποχωρώντας οριακά (-0,05%). Η Εθνική από +2,5% έχει περιορισθεί σε +1,6%. Στο +0,4% η Alpha Bank. Στο κόκκινο  με απώλειες 1,3% Eurobank, Attica -1%, Πειραιώς -0,5%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips προηγούνται Τιτάν και ΔΕΗ με κέρδη περίπου 1%. Motor Oil, ΕΧΑΕ και Jumbo κερδίζουν 0,4%. Στο κόκκινο με απώλειες 0,3%-0,4%  Aegean, ΕΛΠΕ και Ελλάκτωρ.

Διαβάστε επίσης