Αγορές

Αντεξαν οι τράπεζες, ισορροπεί το χρηματιστήριο


Στο μεταίχμιο μεταξύ διόρθωσης και σταθεροποίησης παραμένει η χρηματιστηριακή αγορά, αναζητώντας στηρίγματα στα τρέχοντα επίπεδα τιμών, όπου  τα μεσοβραχυπρόθεσμα κέρδη είναι υψηλά και αποτελούν κίνητρο για ρευστοποιήσεις.

Παράλληλα όμως η εικόνα των τελευταίων συνεδριάσεων συντηρεί τις προσδοκίες για μία νέα ανοδική κίνηση προς τις 900 μονάδες – η οποία θεωρείται εφικτή εάν αυξηθούν το αγοραστικό ενδιαφέρον και ο ημερήσιος τζίρος.

Ο χαμηλός τζίρος – μόλις 32 εκατ. ευρώ σήμερα, συν 6,8 εκατ. σε πακέτα – είναι  μάλλον αρνητική ένδειξη για τη δυναμική της αγοράς. Υποδηλώνει ότι τα μεγάλα χαρτοφυλάκια τηρούν στάση αναμονής, αποφεύγοντας την ανάληψη βραχυχρόνιου ρίσκου.

Η επιλογή αυτή υπαγορεύεται από την εκτίμηση ότι το ΧΑ βρίσκεται τεχνικά σε κρίσιμη καμπή, καθώς η αντίσταση στην περιοχή των 875 μονάδων αποδεικνύεται απροσπέλαστο «οχυρό», που η κατάληψη του προϋποθέτει αυξημένη «δύναμη πυρός» - ενεργοποίηση ξένων funds κλπ.

Καταλύτη μπορεί να αποτελέσει η νέα αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την S&P – αν ο αμερικανικός οίκος προχωρήσει σε αναβάθμιση. Η έκθεση θα δημοσιοποιηθεί απόψε και θα αποτιμηθεί στην αγορά τη Δευτέρα.

Η αγορά ομολόγων σπεύδει να προεξοφλήσει θετική αξιολόγηση,  οδηγώντας υψηλότερα τις τιμές (χαμηλότερα τις αποδόσεις) των ελληνικών κρατικών χρεογράφων, που σημείωσαν σήμερα νέα ιστορικά ρεκόρ.
Η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε κατά 4 μονάδες βάσης στο 1,21%, ενώ του 5ετούς προσήγγισε το 0,46%, υποχωρώντας κατά 3,6 μ.β. από το χθεσινό κλείσιμο.

 Η συνεδρίαση- Μετοχές και δείκτες

Στο χρηματιστήριο οι βασικοί δείκτες κινήθηκαν στο κόκκινο καθ’ όλη τη δι΄’αρκεια της συνεδρίασης. Ο τραπεζικές τερμάτισε με οριακά θετικό πρόσημο στις μετασυνεδριακές δημοπρασίες

Ο Γενικός Δείκτης πήγε μέχρι -1,12% στις 864,22 μονάδες και τερμάτισε στις 872,3 με απώλειες 0,19%.
Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης έχασε 0,42%, κλείνοντας στις 2.158,58 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης βυθίστηκε στο -1,70% και το τελευταίο ημίωρο ανέκαμψε εντυπωσιακά καλύπτοντας πλήρως το χαμένο έδαφος. Εκλεισε με οριακή άνοδο 0,04%.
Με θετικό πρόσημο η Πειραιώς (+0,3%) και η Εθνική (+0,2%).  Αμετάβλητη η Alpha,  Eurobank -0,1%, Attica -0,5%.
Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips Μυτιληναίος και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +1,7%, ΑΔΜΗΕ και ΟΛΠ +1,2%, Cenergy +0,6%, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή +0,4%.
Στον αντίποδα με τις μεγαλύτερες απώλειες  Φουρλής -2%, ΕΧΑΕ -1,8%.  Coca-Cola -1,4% Τιτάν, ΕΛΠΕ και Motor Oil -1%.
Στα mid caps  ξεχώρισε η Intralot (+7%), που επανήλθε σε ανοδική τροχιά μετά από δύο ημέρες απωλειών. Ακολούθησε η Profile με +3,5%.

Διαβάστε επίσης