Αγορές

Χρηματιστήριο: «Οχυρό» οι 875 μονάδες


 Στα βήματα του βασικού σεναρίου τεχνικής ανάλυσης κινείται η χρηματιστηριακή αγορά, επιβεβαιώνοντας μέχρι στιγμής την πρόβλεψη ότι η ανοδική κίνηση  θα ολοκληρωθεί ή θα ανακοπεί πρόσκαιρα στην περιοχή των 875 μονάδων, όπου εντοπίζεται ισχυρή αντίσταση.
 Η περιοχή αυτή αποδεικνύεται απροσπέλαστο «οχυρό», που η κατάληψη του προϋποθέτει αυξημένη «δύναμη πυρός» -  ισχυρότερο αγοραστικό ενδιαφέρον και μεγαλύτερο τζίρο.

Καταλύτη μπορεί να αποτελέσει και η νέα αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την S&P – αν ο αμερικανικός οίκος προχωρήσει σε αναβάθμιση. Η έκθεση θα δημοσιοποιηθεί αύριο το βράδυ και θα αποτιμηθεί στην αγορά τη Δευτέρα.

Κλειδί οι τράπεζες

Με ισχυρή ανοδική αντίδραση προς το τέλος της συνεδρίασης, οι δύο βασικοί δείκτες τερμάτισαν σήμερα με οριακά θετικό πρόσημο, δημιουργώντας πλασματικές εντυπώσεις για τη δυναμική της αγοράς. Οι τραπεζικές μετοχές κάλυψαν μεγάλο μέρος των ενδοσυνεδριακών απωλειών, αλλά ο κλαδικός τους δείκτης παρέμεινε στο κόκκινο.

Η συνολική εικόνα της συνεδρίασης επιτείνει την αβεβαιότητα όσον αφορά την περαιτέρω πορεία της αγοράς.
Βαρόμετρο θα παραμείνουν οι τραπεζικές μετοχές, που βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και δίνουν τάση στο ΧΑ.

Τα μηνύματα από τη σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τους τραπεζίτες είναι μάλλον αρνητικά για το χρηματιστήριο: Οι τραπεζίτες αναγκάσθηκαν να δώσουν διαβεβαιώσεις ότι θα επανεξετάσεις τις νέες προγραμματισμένες χρεώσεις, οι οποίες θα συνέβαλλαν στη βελτίωση της κερδοφορίας.
  Η αγορά αναμένει πάντως την επιβεβαίωση των πληροφοριών ότι οι τράπεζες θα εμφανίσουν  υψηλά κέρδη 9μήνου, χάρις στις υπεραξίας από την άνοδο τιμών των ομολόγων.

 Μετοχές και δείκτες

 Σήμερα οι τραπεζικές μετοχές κινήθηκαν  αρχικά ανοδικά και ο κλαδικός τους δείκτης πήγε +0,98%. Στη συνέχεια γύρισε καθοδικά στο -1,49%. Την τελευταία ώρα οι απώλειες περιορίστηκαν και έκλεισε -0,33%. Θετικό πρόσημο διατήρησαν η Attica Bank (+0,7%) και η Τρ. Ελλάδος (+0,4%). Με οριακές μεταβολές Πειραιώς και Alpha, στο -0,2%  έκλεισε η Eurobank. Η Εθνική Κέρδιζε !,9% και έκλεισε με απώλειες 1,2%.

Ο Γενικός Δείκτης πήγε μέχρι τις 876,59 μονάδες (+0,40%), όπου «έμεινε από καύσιμα». Διολίσθησε  μέχρι 0,40% και έκλεισε +0,10% στις 873,98%.
 Ο FTASE25 τερμάτισε με κέρδη 0,18% στις 2.167,65 μονάδες.
Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips  καλύτερες επιδόσεις σημείωσαν: Φουρλής +2,6%, Σαράντης +2,3%, ΕΛΠΕ και ΕΧΑΕ +1,7%, ΟΠΑΠ +1,1%, Motor Oil +0,6%.
Στον αντίποδα Μυτιληναίος -1,5%, ΟΛΠ -1,1%,  ΑΔΜΗΕ -0,7%, Cenergy και Ελλάκτωρ -0,4%.

Διαβάστε επίσης