Αγορές

Οι τράπεζες δίνουν ώθηση στο χρηματιστήριο


Οι τραπεζικές μετοχές ενισχύονται στο ΧΑ και οι βασικοί δείκτες κινούνται σε θετικό έδαφος με μικρά κέρδη, αλλά η συνολική εικόνα της αγοράς δεν εμπνέει ιδιαίτερη αισιοδοξία. Εντονη μεταβλητότητα επικρατεί  στο πρώτο ήμισυ της συνεδρίασης, ενώ η συναλλακτική κίνηση είναι ζωηρή και ο τζίρος αυξημένος.

Καταλύτης για την αγορά οι αλλαγές στους δείκτες της Morgan Stanley (MSCI), η οποία αναβάθμισε τις μετοχές της Εθνικής και της Eurobank, επαναφέροντάς τις στον MSCI Greece Standard. Οι τράπεζες βρίσκονται ούτως ή άλλως στο επίκεντρο της προσοχής, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη κινήσεις μείωσης των κόκκινων  ανοιγμάτων τους με τιτλοποιήσεις και πωλήσεις δανειακών χαρτοφυλακίων, ενώ επίκεται η γνωστοποίηση των οικονομικών αποτελεσμάτων  πρώτου τριμήνου.

Ρευστό σκηνικό στην αγορά ελληνικών ομολόγων και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όπου τα αρχικά κέρδη έχουν περιορισθεί.

Στο ΧΑ ο προβληματισμός εστιάζεται στα θέματα του νέου πακέτου παροχών-φοροελαφρύνσεων και στην όξυνση της προεκλογικής πολιτικής αντιπαράθεσης, ενώ  αυξάνεται η αβεβαιότητα για την έκβαση της μάχης στις κάλπες.

Μετοχές και δείκτες

Οι βασικοί δείκτες ξεκίνησαν σήμερα με αξιόλογα κέρδη, τα οποία στη συνέχεια εξανεμίσθηκαν. Το τελευταίο ημίωρο ανακάμπτουν  με διακυμάνσεις και η εικόνα έχει βελτιωθεί.
Ο Γενικός Δείκτης πήγε από τις 732,04 μονάδες (+1,02%) μέχρι  τις 724,44  (-0,03%). Αυτή την ώρα βρίσκεται στις 727,8%, ενισχυόμενος κατά 0,43%.

 Ο FTSE 25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης κερδίζει 0,41%, στις 1.884,3 μονάδες.
Ο  τραπεζικός δείκτης έγραψε υψηλό +4,32% και τώρα βρίσκεται σε χαμηλό ημέρας, σημειώνει άνοδο 2,57%. Προηγούνται η Εθνική και η Attica Bank  με +4% και +2,8% αντίστοιχα. Ακολουθούν  Eurobank και Alpha +2,3%, Πειραιώς +1,5%.
Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips τα κέρδη είναι μικρότερα. Βιοχάλκο +1%, Τιτάν, Coca-Cola, Grivalia και Σαράντης +0,7%, ΕΧΑΕ +0,5%.   
Στον αντίποδα  Aegean και Φουρλής -1,7%,  ΟΠΑΠ -1,2%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΕΛΠΕ -0,9%.

Διαβάστε επίσης