Αγορές

Το ράλι της Εθνικής έδωσε ελπίδες στο χρηματιστήριο


Αναθερμαίνονται οι προσδοκίες στο χρηματιστήριο, μετά το εντυπωσιακό come back της Παρασκευής και την επάνοδο του ΓΔ στην περιοχή ισχυρής στήριξης.
 Η θεαματική ανάκαμψη με λοκομοτίβα της τραπεζικές μετοχές αποδίδεται στη βελτίωση κλίματος που σημειώνεται στις διεθνείς αγορές  και στη αναμενόμενη  επαναφορά της Εθνικής και της Eurobank  στους δείκτες MSCI, η οποία θα προκαλέσει εισροές κεφαλαίων στο ΧΑ.

Ενόψει αυτής της προοπτικές, ισχυρά χαρτοφυλάκια έσπευσαν να ενισχύσουν τις θέσεις τους, «απογειώνοντας» τη μετοχή της Εθνικής (+8,5%) που έδωσε κατεύθυνση στην αγορά και συνέβαλε στη γενικότερη βελτίωση του ψυχολογικού κλίματος.

Θετική η επίδραση και από τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που κινήθηκαν ανοδικά με έντονη μεταβλητότητα, καθώς αμβλύνονται οι ανησυχίες για τον επαπειλούμενο εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας.

Αντίθετα, αρνητική παρέμεινε η εικόνα στην αγορά ελληνικών ομολόγων, όπου συνεχίζονται οι πιέσεις και οι αποδόσεις ανεβαίνουν, με αποτέλεσμα να παγώνουν τα σχέδια για νέα ομολογιακή έκδοση.

Μετοχές και δείκτες

Στο ΧΑ η συναλλακτική κίνηση ήταν υποτονική τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης. Ενισχύθηκε τις τελευταίες ώρες, καθώς η άνοδος λειτούργησε ως «κράχτης» για τοποθετήσεις και εσπευσμένο κλείσιμο ανοιχτών θέσεων. Ο συνολικός τζίρος ήταν 49,3 εκατ. ευρώ.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,01% στις 736,01 μονάδες, έχοντας κινηθεί μεταξύ 729,81 μονάδων (+0,16%) και 743,25 (+2,01%).
 Ο FTSE 25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο 0,43%, στις 1.905,32 μονάδες.

Ο  τραπεζικός δείκτης έγραψε υψηλό ημέρας  4,81% και τερμάτισε +3,58% στις 598,98 μονάδες.

Στο ταμπλό της υψηλής κεφαλαιοποίησης τις καλύτερες επιδόσεις σημείωσαν η Εθνική (+8,5%) και ο ΟΛΠ (+7,1%). Ακολούθησαν Πειραιώς +2,9%, Eurobank +2,5%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +2,3%,  Grivalia +1,8%, Alpha Bank +1,5%, Βιοχάλκο +1,3%.

Στο αντίποδα η ΔΕΗ, με -3,5% μετά από 4 ημέρες ισχυρής ανάκαμψης. Τιτάν και Jumbo -1,5% Coca-Cola και Aegean -1%

Διαβάστε επίσης