Αγορές

Παίρνει την κάτω βόλτα το χρηματιστήριο - Πιέσεις και στα ομόλογα


Η εκλογική αβεβαιότητα, ο προβληματισμός των διαχειριστών κεφαλαίων για το νέο πακέτο φοροελαφρύνσεων και παροχών και οι αναμενόμενες αλλαγές στους δείκτες της Morgan Stanley (MSCI) διαμορφώνουν ευμετάβλητο σκηνικό στο χρηματιστήριο. Νευρικότητα, διακυμάνσεις και υποτονικές συναλλαγές με μικρό τζίρο την πρώτη ώρα της συνεδρίασης. Σε πτωτική κατεύθυνση οι δείκτες

Αρνητική εικόνα και στην αγορά ελληνικών ομολόγων, όπου οι πιέσεις συνεχίζονται και οι αποδόσεις ανεβαίνουν, καθιστώντας πλέον βέβαιη την αναβολή  της σχεδιαζόμενης νέας ομολογιακής έκδοσης. Κατά 5 μονάδες βάσης ανεβαίνουν οι αποδόσεις του 10ετούς   και του 5ετούς ομολόγου (στο 3,55% και 2,47% αντίστοιχα).

Δυσμενής η επίδραση στο ΧΑ και από τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όπου επικρατούν σήμερα πτωτικές τάσεις, λόγω των ανησυχιών για τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας και την έκβαση του σιριαλ με το Brexit.

Στην ελληνική αγορά κυρίαρχο θέμα  οι ευρωεκλογές, η οξυνόμενη πολιτική αντιπαράθεση και η αξιολόγηση των νέων μέτρων.
Στο επίκεντρο της προσοχής οι τραπεζικές μετοχές, ενόψει αποτελεσμάτων τριμήνου και των σημερινών ανακοινώσεων της MSCI, η ποία αναμένεται ότι θα επαναφέρει την Εθνική και την Eurobank στον βασικό δείκτη.

Ο χαμηλός τζίρος υποδηλώνει ότι τα ξένα χαρτοφυλάκια παραμένουν θεατές, επιλέγοντας προφανώς να περιμένουν ασφαλέστερες ενδείξεις για την πορεία των αγορών και για την έκβαση της μάχης των ευρωεκλογών, που μπορεί να καθορίσει τις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις και το οικονομικό κλίμα.

Μετοχές και δείκτες

Οι βασικοί δείκτες ξεκίνησαν σήμερα με αρνητικό πρόσημο. Ενισχύθηκαν γρήγορα, κάλυψαν τις απώλειες, αλλά έχουν πάρει καθοδική κατεύθυνση, διολισθαίνοντας με αργό ρυθμό.

Ο Γενικός Δείκτης πήγε μέχρι τις 737,86 μονάδες (+0,25%) και αυτή την ώρα βρίσκεται στα χαμηλά ημέρας,υποχωρώντας κατά 0,60% στις 731,7 μονάδες.
 Ο FTSE 25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης χάνει 0,50%, στις 1.896,3 μονάδες.
Ο  τραπεζικός δείκτης έγραψε υψηλό 0,35% και τώρα βρίσκεται σε χαμηλό ημέρας, υποχωρώντας κατά 1,70%.

Από τις μετοχές του κλάδου θετικό πρόσημο διατηρουν μόνο η Τρ. Ελλάδος (+0,8%) και η Eurobank (+0,2%). Πειραιώς -5,2%, Alpha -2,8%, Attica -1%. Με οριακές απώλειες (-0,2%) η Εθνική.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ΑΔΜΗΕ +1,5%, ΟΛΠ+0,5% Aegean +0,4%, Coca-Cola +0,3%.
Στον αντίποδα ΔΕΗ -2,6%,  ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Ελλάκτωρ -2%,  Βιοχάλκο και Grivalia -1,5%,  ΟΠΑΠ -1,2%.

Διαβάστε επίσης