Χρηστικά

Οι τελευταίες προθεσμίες για τα 534 και 800 ευρώ


Μέχρι και αύριο οι δηλώσεις των εργοδοτών στην ΕΡΓΑΝΗ - Μέχρι 11 Ιουνίου η υποβολή αιτήσεων από τους δικαιούχους των 800 ευρώ

Προθεσμία μέχρι και αύριο έχουν τρεις κατηγορίες πληττόμενων επιχειρήσεων, να υποβάλουν δηλώσεις στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ και να δηλώσουν τους εργαζόμενους που ήταν σε αναστολή για τον μήνα Μάιο.

Επίσης, την Πέμπτη λήγει η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων από τους δικαιούχους των 800 ευρώ, ενώ μέχρι την Παρασκευή, 12 Ιουνίου ολοκληρώνονται οι πληρωμές της ειδικής αποζημίωσης, μέχρι και 534 ευρώ, για τον μήνα Μάιο.

Οι επιχειρήσεις οι οποίες μπορούν να υποβάλλουν τις υπεύθυνες δηλώσεις στην ΕΡΓΑΝΗ, για να δηλώσουν την παράταση των αναστολών συμβάσεων.
Οι επιχειρήσεις οι οποίες μπορούν να υποβάλουν τις σχετικές δηλώσεις είναι: 

  1. Εκείνες που έμειναν κλειστές ολόκληρο τον Μάιο με κρατική εντολή.
  2. Οι επιχειρήσεις που επαναλειτούργησαν τον Μάιο
  3. Οι επιχειρήσεις που χαρακτηρίστηκαν από την αρχή πληττόμενες, με βάση του ΚΑΔ που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Επίσης από αύριο, Τετάρτη 10 Ιουνίου μέχρι και την Παρασκευή 12 Ιουνίου, θα γίνουν οι πληρωμές της ειδικής αποζημίωσης των 534 ευρώ, για τους εργαζόμενους, που ήταν σε αναστολή και εργάζονταν σε επιχειρήσεις που επαναλειτούργησαν τον Μάιο ή θεωρούνταν εξαρχής πληττόμενες βάσει ΚΑΔ.
Επίσης, αύριο, Τετάρτη 10 Ιουνίου, ολοκληρώνεται (ξεκίνησε από 5 Ιουνίου) η καταβολή των 534 ευρώ στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που παρέμειναν κλειστές όλο τον Μάιο με κρατική εντολή.

Μεταξύ αυτών είναι οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία 12μηνης διάρκειας, όπως και οι επιχειρήσεις εστίασης. Το μέγιστο ποσό που μπορεί να εισπράξει από το Κράτος ο εργαζόμενος ανέρχεται σε 534 ευρώ για ολόκληρο τον Μάιο, ενώ το ελάχιστο ποσό είναι 18 ευρώ, εάν παραμένει σε αναστολή για μία μόνο μέρα.
Παραδείγματα
Ειδικότερα, οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων που έμειναν κλειστές όλο τον Μάιο, η αναστολή των συμβάσεών τους παρατείνεται αυτοδίκαια και θα λάβουν το ανώτατο ποσό των 534 ευρώ. Οι υπόλοιποι, θα λάβουν αναλογία με βάση τις ημέρες, και συγκεκριμένα:

  • Εργαζόμενος που τέθηκε σε αναστολή στις 21 Μαρτίου η οποία έληξε στις 4 Μαΐου, μπορεί να τεθεί αναστολή άλλες 27 μέρες μέχρι και τις 31 Μαΐου.
  • Εργαζόμενος που τέθηκε σε αναστολή την 1η Απριλίου,  η οποία λήγει στις 15 Μαΐου, μπορεί να τεθεί αναστολή άλλες 16 μέρες μέχρι και τις 31 Μαΐου.
  • Εργαζόμενος που τέθηκε σε αναστολή στις 10 Απριλίου, η οποία λήγει στις 24 Μαΐου, μπορεί να τεθεί αναστολή άλλες 7 μέρες μέχρι και τις 31 Μαΐου.
  • Εργαζόμενος που τέθηκε σε αναστολή στις 16 Απριλίου, η οποία λήγει στις 30 Μαΐου, μπορεί να τεθεί αναστολή άλλη μία μέρα μέχρι και τις 31 Μαΐου.
  • Εργαζόμενοι που τέθηκαν σε αναστολή από 17 Απριλίου και μετά, η οποία λήγει της 31η Μαΐου ή αργότερα στις αρχές Ιουνίου, δεν μπορούν να τεθούν σε αναστολή συμβάσεων.

hmeres anastolhs

Για το επίδομα των 800 ευρώ

Ακόμη, έως και την Πέμπτη 11 Ιουνίου οφείλουν να υποβάλουν αίτηση για την ειδική αποζημίωση των 800 ευρώ, οι ειδικές κατηγορίες εργαζομένων, που εντάχθηκαν στους δικαιούχους.

Πρόκειται για τους εργαζόμενους, καλλιτέχνες, δημιουργούς και επαγγελματίες της Τέχνης και του Πολιτισμού που υπάγονται σε έναν από τους κωδικούς ειδικοτήτων και απασχολήθηκαν σε μία ή σε περισσότερες επιχειρήσεις- εργοδότες και έχουν ασφαλιστική ικανότητα σε ισχύ.

Επίσης, την Πέμπτη 11 Ιουνίου, λήγει η προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων στην ΕΡΓΑΝΗ, από τους δικαιούχους όλων των ειδικών κατηγοριών όπως είναι οι ξεναγοί, τουριστικοί συνοδοί, φορτοεκφορτωτές, καλλιτέχνες, αθλητές, μισθωτοί του τουρισμού.

Οι ημερομηνίες πληρωμής της ειδικής αποζημίωσης για τις κατηγορίες αυτές, θα ανακοινωθούν στις επόμενες μέρες και αφού φυσικά, θα πραγματοποιηθούν οι σχετικές διασταυρώσεις.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης