Χρηστικά

Έκρηξη των απολύσεων καταγράφει η ΕΡΓΑΝΗ από τις 22 Μαΐου!


Ποιές είναι οι τέσσερις κατηγορίες εργαζομένων που προστατεύονται ακόμη από τις απολύσεις, με αντίτιμο μείωση μισθού κατά 20% ή μισθό 534 ευρώ τον μήνα

Έκρηξη των απολύσεων καταγράφει το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, από τις 22 Μαΐου που άνοιξε η σχετική εφαρμογή που δέχεται την υποβολή του εντύπου Ε6, το οποίο αφορά στην καταγγελία της σύμβασης εργασίας.

Η σχετική εφαρμογή ήταν κλειστή την περίοδο της καραντίνας και άνοιξε από τις 22 Μαΐου, δίνοντας την ευχέρεια στους εργοδότες να δηλώνουν τις απολύσεις στο ηλεκτρονικό σύστημα.

Η... κερκόπορτα των απολύσεων άνοιξε με εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, με την οποία επανήλθαν σέ κανονικές συνθήκες οι εργασιακές σχέσεις.

Ωστόσο υπάρχουν ακόμη τέσσερις κατηγορίες εργαζομένων, που προστατεύονται ακόμη, από τις απολύσεις, καθώς είτε δεν έχουν λήξει ακόμη οι αναστολές συμβάσεων είτε δεν έχει λήξει η περίοδος της προστασίας, μετά τις αναστολές.

Οι εργαζόμενοι που θα αποφύγουν την απόλυση, θα απολυθούν θα έχουν δύο επιλογές. Είτε να αποδεχτούν τη μείωση των αποδοχών τους κατά 20%, μπαίνοντας στο πρόγραμμα Συν-Εργασία είτε, εάν είναι εποχικοί στον τουρισμό και δεν επαναπροσληφθούν, να αρκεστούν στα 534 ευρώ τον μήνα.

Η επαναλειτουργία χιλιάδων επιχειρήσεων και η λήξη των αναστολών συμβάσεων για τους περισσότερους εργαζόμενους και η αβεβαιότητα των εργοδοτών για τις οικονομικές συνθήκες, άνοιξε το δρόμο για τις απολύσεις, με τα πρώτα στοιχεία να επιβεβαιώνουν τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις, για αύξηση του ποσοστού της ανεργίας, πάνω από το 20%.

Ποιοι εργαζόμενοι δεν μπορούν να απολυθούν

Οι εργοδότες, δεν μπορούν να απολύσουν τους εργαζόμενους οι οποίοι:

  1. Βρίσκονται σε αναστολή εργασίας και εργάζονται σε εποχικά ξενοδοχεία. Για τις κατηγορίες αυτές η αναστολή της σύμβασης εργασίας εφαρμόζεται συνδυαστικά με τη «Συν-Εργασία» μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου
  2. Εργάζονται σε επιχειρήσεις τουρισμού, εστίασης, μεταφορών, πολιτισμού, αθλητισμού είναι σε αναστολή σύμβασης εργασίας έως 30 Ιουνίου ή έως και 31 Ιουλίου και έχουν 30ήμερη προστασία μετά τη λήξη της αναστολής.
  3. Όσοι ήταν σε αναστολή σύμβασης εργασίας προστατεύονται για 45 μέρες μετά τη λήξη των αναστολών. Δηλαδή όσοι ήταν μέχρι και 31 Μαΐου, προστατεύονται κατά ανώτατο όριο, έως και τις 15 Ιουλίου.
  4. Οι επιχειρήσεις που επαναλειτουργούν κι εφόσον δεν κάνουν χρήση του μέτρου της παράτασης των αναστολών, αν δηλαδή ανακαλέσουν το 100% του προσωπικού τους σε ενεργή απασχόληση, μπορούν να προχωρήσουν σε απολύσεις, με βάση τις  κοινές διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας.

Επίσης πρέπει να διευκρινιστούν τα ακόλουθα: 

  • Οι επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, οι οποίες πλήττονται σημαντικά και έχουν θέσει σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων τους,  εμπίπτουν στις διατάξεις που αφορούν τόσο την απαγόρευση καταγγελίας σύμβασης εργασίας για το σύνολο του προσωπικού τους για το χρονικό διάστημα παράτασης αναστολής συμβάσεων εργασίας και πάντως μέχρι 31η Μαΐου 2020, όσο και την υποχρέωση να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας και με το ίδιο είδος σύμβασης εργασίας για 45 ημέρες από τον χρόνο λήξης της παράτασης αναστολής συμβάσεων εργασίας.
  • Σε περίπτωση που δεν κάνουν χρήση του μέτρου της παράτασης αναστολής συμβάσεων εργασίας εργαζομένων τους, έχουν υποχρέωση να διατηρήσουν τους ίδιους εργαζόμενους και με τους ίδιους όρους εργασίας που είχαν κατά την 21η Μαρτίου 2020 για 45 ημέρες μετά τη λήξη του χρόνου αναστολής των συμβάσεων εργασίας εργαζομένων τους.
     
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα