Χρηστικά

Οι νέες αποδείξεις θα μαρτυρούν φοροδιαφυγή!


Όταν διαπιστώνεται διακοπής της ροής έκδοσης αποδείξεων σε ώρες αιχμής για το κατάστημα θα εκδίδεται εντολή φορολογικού ελέγχου

Τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες, που φοροδιαφεύγουν θα στοχοποιούν οι φορολογικές αρχές από τον Ιούνιο, που θα διασυνδεθούν με το σύστημα taxisnet όλες οι ταμειακές μηχανές.

Οι ταμειακές μηχανές θα είναι συνδεδεμένες με ένα server του Taxisnet και σε άλλον server θα καταγράφονται τα τιμολόγια που εκδίδονται. Τα δεδομένα των δύο αρχείων θα διασταυρώνονται σε πραγματικό χρόνο και θα εκδίδονται εντολές ελέγχου.

Αναλυτικότερα, κάθε απόδειξη καταστήματος που θα εκδίδεται από τον Ιούνιο και μετά, όχι μόνο θα περνάει απευθείας στο taxisnet, αλλά σε ειδικό κωδικό θα περιέχει όλες τις πληροφορίες της επιχείρησης που την εξέδωσε.

Εφόσον πέσει σε χέρια εφοριακού, με το σκανάρισμα του ειδικού κωδικού που θα φέρει υποχρεωτικά πάνω της, θα αποκτά πλήρη φορολογική εικόνα της επιχείρησης.

Οι αποδείξεις λιανικής πώλησης, που θα εκδίδονται από τις ταμειακές μηχανές οι οποίες, θα είναι συνδεδεμένες on-line με το taxis θα φέρουν στο πάνω μέρος ειδικό κωδικό QR Code, με το οποίο θα αποδεικνύεται η εγκυρότητα ή μη της κάθε εκδοθείσας απόδειξης. Μέσω αυτού του κωδικού θα είναι δηλαδή δυνατό να επιβεβαιώνεται αν η απόδειξη που εκδόθηκε από την επιχείρηση είναι ίδια με αυτή που έχει καταχωρηθεί στα ηλεκτρονικά της βιβλία.

Σημειώνεται, πως, κάθε απόδειξη που θα εκδίδεται, θα περνά σε πραγματικό χρόνο στα ηλεκτρονικά βιβλία που θα τηρεί υποχρεωτικά η επιχείρηση στο taxisnet.

Το γεγονός αυτό και σε συνδυασμό με την υποχρεωτική χρήση των ηλεκτρονικών τιμολογίων, θα επιτρέπει την αυτόματη έκδοση προσυμπληρωμένων περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ, εκκαθαριστικών αλλά των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος.

Πώς θα εντοπίζουν φοροφυγάδες

Παράλληλα, οι νέες αποδείξεις και τα ηλεκτρονικά τιμολόγια, θα μαρτυρούν και την ενδεχόμενη φοροδιαφυγή, που διαπράττουν καταστηματάρχες.

Οι ταμειακές μηχανές θα είναι συνδεδεμένες με ένα server του Taxisnet. Σε άλλον server του Taxinet θα καταγράφονται τα τιμολόγια που εκδίδονται.

Και τα δύο στοιχεία (αποδείξεις και τιμολόγια δαπανών), εκτός του ότι θα χρησιμοποιούνται για την προσυμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων, θα αποτελούν αξιοποιήσιμα στοιχεία για εντοπισμό ύποπτων κινήσεων.

Ειδικότερα, όταν διαπιστώνεται, ότι διακόπτεται η ροή έκδοσης αποδείξεων σε ώρες αιχμής για το κατάστημα ή όταν διαπιστωθεί ότι σε ένα χρονικό διάστημα οι δαπάνες είναι περισσότερες από τα έσοδα που καταγράφονται στο Taxisnet, τότε θα δίδεται σήμα για έλεγχο.

Υπενθυμίζεται ότι τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί ειδικό λογισμικό, το οποίο επιτρέπει το σβήσιμο από τη μνήμη των ταμειακών μηχανών, όσων αποδείξεων θέλει ο επαγγελματίας! Με τη διασύνδεση των ταμειακών με το taxis τα φαινόμενα αυτά θα εκλείψουν, εκτιμούν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών.

Οι υπηρεσίες που θα παρακολουθούν τη δραστηριότητα των servers, θα συντάσσουν λίστες με εταιρείες οι οποίες είναι ύποπτες, και τους καταλόγους αυτούς θα τους αποστέλλουν στα ελεγκτικά κέντρα της ΑΑΔΕ, για τη διεξαγωγή φορολογικών ελέγχων.

Επίσης, η λίστα των υπό έλεγχο επιχειρήσεων θα δεσμεύει και τους φοροελεγκτές, για τη διεξαγωγή των ελέγχων στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις, καθώς η υπηρεσία θα γνωρίζει εκ των προτέρων ότι «κάτι δεν πάει καλά» και άρα οι ελεγκτές θα πρέπει να επιστρέψουν είτε με πρόστιμα για παραβάσεις που διαπίστωσαν είτε με πειστικές εξηγήσεις, για τους λόγους που οδήγησαν στο «κενό» της έκδοσης αποδείξεων.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα