Χρηστικά

Οι 7 πληρωμές επιδομάτων, αναδρομικών και ενισχύσεων μέχρι τα Χριστούγεννα


Σε περισσότερους δικαιούχους το επίδομα των ελευθέρων επαγγελματιών - Ποια αναδρομικά είναι καθ΄οδόν

Επτά πληρωμές επιδομάτων και ειδικών ενισχύσεων είναι προγραμματισμένες να υλοποιηθούν έως το τέλος Δεκεμβρίου, οι οποίες θα έχουν αποδέκτες πληγέντες από την πανδημία, συνταξιούχοι και ευάλωτα νοικοκυριά.

Τα ποσά, βέβαια, είναι μικρά, ενώ η μεγάλη απογοήτευση εκατοντάδων χιλιάδων νοικοκυριών είναι η ακύρωση του κοινωνικού μερίσματος, το οποίο, παρά την εξαγγελία του πρωθυπουργού από το βήμα του Βουλής και τις προσδοκίες που καλλιέργησαν, κατόπιν, κυβερνητικά στελέχη, τελικά δεν δίδεται, παρά μόνο στα ευάλωτα νοικοκυριά.
Επίσης έκπληξη αποτέλεσε το έκτακτο επίδομα που δίδεται στους ελεύθερους επαγγελματίες, με τη λίστα των δικαιούχων να διευρύνεται, σε σχέση με την ομάδα των επαγγελματιών που ήταν οι αρχικοί αποδέκτες.
Στις καταβολές χρηματικών ποσών εντάσσονται και τα αναδρομικά των συνταξιούχων και των κληρονόμων.

Ποιοί θα λάβουν χρήματα και πόσα

Αναλυτικότερα τα επιδόματα που θα καταβληθούν μέχρι τα Χριστούγεννα σε εκατομμύρια δικαιούχους είναι τα ακόλουθα:

  1. Επίδομα στους ελεύθερους επαγγελματίες: Με διάταξη του τελευταίου νομοσχεδίου προβλέπεται εφάπαξ οικονομική ενίσχυση σε δικηγόρους, μηχανικούς και οικονομολόγους οι οποίοι επλήγησαν από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης λόγω πανδημίας. Ωστόσο το επίδομα επεκτείνεται και σε γιατρούς, οδοντιάτρους, γεωτεχνικούς και δικαστικούς επιμελητές, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, το ύψος του θα είναι 400 ευρώ. 
  2. Αναδρομικά συνταξιούχων: Αφορούν όσους έχουν αποχωρήσει με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης, οι οποίοι θα λάβουν αναδρομικές αποδοχές, μετά τον επανυπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών τους, με τους νέους συντελεστές αναπλήρωσης, που ισχύουν από 1η Οκτωβρίου 2019.  Τα μεγαλύτερα ποσά θα λάβουν οι συνταξιούχοι που έχουν αποχωρήσει από τις 13 Μαΐου του 2016 και μετά, ενώ μικρότερη αύξηση θα λάβουν περίπου 200.000 παλαιοί συνταξιούχοι που είχαν ήδη συνταξιοδοτηθεί μέχρι τον Μάιο του 2016, καθώς θα λάβουν την αύξηση που δικαιούνται σε 5 ετήσιες δόσεις έως το 2024. Τα αναδρομικά ποσά ξεκινούν από 180 ευρώ και ξεπερνούν σε κάποιες περιπτώσεις τα 3.000 ευρώ για 15 μήνες, μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2020.
  3. Αναδρομικά συντάξεων κληρονόμων: Πρόκειται για τους κληρονόμους συνταξιούχων, οι οποίοι δικαιούνται τα αναδρομικά για το 11μηνο από τον Ιούνιο του 2015 έως και τον Μάιο του 2016. Η σχετική πλατφόρμα άνοιξε και υποβάλλονται οι αιτήσεις από τους ενδιαφερόμενους.
  4. Αποζημίωση ειδικού σκοπού του Νοεμβρίου: Αφορά στους εργαζόμενους των πληττόμενων βάσει ΚΑΔ επιχειρήσεων και θα καταβληθεί, όπως έχει ανακοινώσει το υπουργείο Εργασίας στις 11 Δεκεμβρίου. Οι δηλώσεις των πληττόμενων εργοδοτών μπορούν να υποβάλλονται μέχρι τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου. Η αποζημίωση είναι με βάση την ημέρα αναστολής και αποτιμάται σε 26,66 ευρώ που αναλογεί σε 800 ευρώ τον μήνα. Η αποζημίωση που θα καταβληθεί σε κάθε εργαζόμενο θα είναι αναλογική των ημερών αναστολής. Για τις υπόλοιπες ημέρες, που ήταν ανοιχτή η επιχείρηση, οι εργαζόμενοι θα πληρωθούν από τον εργοδότη τους.
  5. Επίδομα 400 ευρώ στους μακροχρόνια ανέργους:  Μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου ή το αργότερο στις αρχές Δεκεμβρίου θα καταβληθεί το έκτακτο εφάπαξ επίδομα των 400 ευρώ σε 130.000 μακροχρόνια ανέργους, που ξεπέρασαν τους 12 μήνες συνεχόμενης ανεργίας. Δικαιούχοι είναι μακροχρόνια άνεργοι που δεν εισπράττουν δηλαδή το επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας ύψους 200 ευρώ, είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ,  ξεπέρασαν ή ξεπερνούν τους 12 μήνες συνεχούς εγγεγραμμένης ανεργίας στον ΟΑΕΔ- από 1/3/2020 έως και την 20ή Νοεμβρίου. Αυτό σημαίνει, ότι, όσοι είχαν ήδη συμπληρώσει 12 μήνες συνεχόμενης ανεργίας πριν από την 1η Μαρτίου του 2020 δεν δικαιούνται το επίδομα, καθότι υποτίθεται ότι ενισχύονται οι μακροχρόνια άνεργοι της περιόδου της πανδημίας. Επίσης, δεν είναι δικαιούχοι, όσοι έλαβαν την περασμένη άνοιξη την αντίστοιχη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση της άνοιξης που ήταν επίσης 400 ευρώ.
  6. Το κοινωνικό μέρισμα: Θα δοθεί μόνο στα νοικοκυριά, που είναι  δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Πρόκειται για 256.562 οικογένειες με συνολικά 482.335 μέλη, που θα είναι οι ωφελούμενοι. Στους συγκεκριμένους θα δοθεί, τον Δεκέμβριο, διπλό το ειδικό επίδομα που λαμβάνουν.  Αναφορικά με τα ποσά, για παράδειγμα, νοικοκυριό με ένα άτομο και μηδενικό εισόδημα θα λάβει 400 ευρώ αντί για 200 ευρώ. το επίδομα περικόπτεται στα 100 ευρώ τον μήνα (άρα θα λάβει 200 ευρώ συνολικά τον Δεκέμβριο), αν έχει εισόδημα 600 ευρώ το τελευταίο 6μηνο. Το ζευγάρι χωρίς παιδιά ή μονογονεική οικογένεια με 1 παιδί θα λάβει έως 600 ευρώ ή 440 ευρώ, αν το τελευταίο εξάμηνο, είχε άλλο εισόδημα ύψους, 600 ευρώ. Το ζευγάρι με ανήλικο παιδί θα λάβει έως 700 ευρώ, ενώ ζευγάρι με 2 ανήλικα παιδιά θα λάβει έως 800 ευρώ, ή 486 ευρώ, αν στο τελευταίο εξάμηνο είχε εισόδημα τουλάχιστον 600 ευρώ.
  7. Το δώρο Χριστουγέννων: Μέχρι την 21η Δεκεμβρίου θα πρέπει να καταβληθεί το Δώρο των Χριστουγέννων στους εργαζόμενους. Το δικαιούνται ολόκληρο, όσοι έχουν εργαστεί στον ίδιο εργοδότη, από την 1η Μαΐου έως και την 31η Δεκεμβρίου και ανέρχεται σε ένα μηνιαίο μισθό συν την αναλογία από το επίδομα αδείας του καλοκαιριού. Όσοι προσλήφθηκαν μετά την 1η Μαΐου λαμβάνουν αναλογικά το δώρο, για το διάστημα της απασχόλησής τους. Οι εργαζόμενοι που μπήκαν σε αναστολή, για το διάστημα της αναστολής που έλαβαν, 534 (ή 800 ευρώ τον μήνα από τον Νοέμβριο και μετά), θα λάβουν το δώρο όχι με βάση τις ονομαστικές τους αποδοχές, αλλά με βάση το ποσό της ειδικής αποζημίωσης για την αναστολή της σύμβασης εργασίας τους. Αυτό σημαίνει ότι θα λάβουν μικρότερο δώρο όσοι αμείβονται με περισσότερα από 534 ευρώ καθαρά ή 800 ευρώ.
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα