Χρηστικά

Κουτσουρεμένο τελικά το φετινό δώρο Χριστουγέννων


Πλήττονται εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που τέθηκαν σε αναστολή συμβάσεων εργασίας

Κουτσουρεμένο θα είναι τελικά το δώρο Χριστουγέννων που θα καταβληθεί φέτος στους εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα που τέθηκαν σε αναστολή συμβάσεων εργασίας.

Το ποσό του δώρου, θα υπολογιστεί επί των πραγματικών αμοιβών, δηλαδή εκείνων που ο εργαζόμενος πήρε «στο χέρι», που σημαίνει ότι μπήκαν και εξακολουθούν αν είναι σε αναστολή συμβάσεων, θα λάβουν μικρότερο δώρο από το κανονικό.Ενώ αρχικά η κυβέρνηση και ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης υπόσχονταν ότι το δώρο Χριστουγέννων, θα καταβληθεί στο ακέραιο, η τελική απόφαση είναι διαφορετική.

Αναλυτικότερα, η σχετική νομοθετική ρύθμιση, του περασμένου Σεπτεμβρίου, οι επιχειρήσεις των οποίων η δραστηριότητα έχει ανασταλεί με εντολή δημόσιας αρχής, καθώς και όσες ανήκουν στους κλάδους που πλήττονται σημαντικά καταβάλλουν το επίδομα εορτών Χριστουγέννων κατά τον χρόνο που ορίζεται στην σχετική ΚΥΑ του 1981, δηλαδή στις 21 Δεκεμβρίου.

Οι εργοδότες βαρύνονται με το τμήμα του Δώρου που αντιστοιχεί στον χρόνο κατά τον οποίο ο εργαζόμενος δούλεψε κανονικά, δηλαδή στον χρόνο κατά τον οποίο δεν ήταν σε αναστολή. Το ποσό του Δώρου που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα της αναστολής θα το πληρώσει το κράτος, με βάση το ποσό της ειδικής αποζημίωσης.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, δήλωσε την Κυριακή, πως το δώρο Χριστουγέννων θα υπολογιστεί με βάση «τον πραγματικό μισθό που έχει πάρει ο εργαζόμενος στην τσέπη του».

Προηγουμένως όμως υποστήριζαν ότι το δώρο των Χριστουγέννων του 2020, θα υπολογιστεί και θα καταβληθεί επί του ονομαστικού μισθού, που λαμβάνει κανονικά ο εργαζόμενος από τον εργοδότη του και το Κράτος θα κατέβαλε τη διαφορά.

Πως «κουρεύεται» το δώρο

Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι, οι εργαζόμενοι που ήταν ή είναι σε αναστολή, θα λάβουν κουτσουρεμένο  το ποσό του δώρου στις 21 Δεκεμβρίου.
Ο λόγος είναι επειδή, θα υπολογιστεί επί των αποδοχών που πραγματικά έλαβε ο εργαζόμενος και όχι επί των ονομαστικών.

Έτσι, αν για ένα μήνα έλαβε 534 ευρώ αντί π.χ. για 800 ευρώ, που είναι οι κανονικές αμοιβές του, το δώρο, θα υπολογιστεί επί των 534 ευρώ.

Αντίθετα, οι εργαζόμενοι μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης που έχουν ονομαστικό μισθό κάτω των 534 ευρώ, ευνοούνται, καθώς για τις ημέρες της αναστολής το δώρο θα υπολογιστεί επί υψηλότερων αποδοχών.

Πώς υπολογίζεται το Δώρο Χριστουγέννων

Για τον υπολογισμό του ποσού του Δώρου Χριστουγέννων λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό.
Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το Δώρο Χριστουγέννων αρχίζει από την 1η Μαΐου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους.

Αυτό σημαίνει, ότι, οι εργαζόμενοι που η σχέση εργασίας τους με τον εργοδότη είχε διάρκεια χωρίς διακοπή όλη τη χρονική περίοδο, δηλαδή από 1ης Μαΐου μέχρι 31ης Δεκεμβρίου κάθε έτους, δικαιούνται ολόκληρο το Δώρο που είναι ίσο με ένα (1) μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 25 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο, συν την προσαύξηση από το επίδομα αδείας.

Για τους μισθωτούς, που, η σχέση με τον εργοδότη δεν διήρκησε ολόκληρο το χρονικό διάστημα (από 1/5 έως και 31/12), δικαιούνται να λάβουν τμήμα του δώρου ανάλογο με τη χρονική διάρκεια της εργασιακής τους σχέσης.

Το αναλογικό Δώρο υπολογίζεται ως εξής: Καταβάλλονται 2/25 του μηνιαίου μισθού ή 2 ημερομίσθια, για κάθε 19 ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης.

Επίσης, και οι μισθωτοί που εργάστηκαν χρονικό διάστημα μικρότερο των 19ημέρων δικαιούνται ανάλογο κλάσμα του Δώρου.
Οι εργαζόμενοι που απασχολούνται λιγότερες από 5 ημέρες τη βδομάδα (για τους απασχολούμενους με πενθήμερο) και λιγότερες από 6 ημέρες τη εβδομάδα (για τους απασχολούμενους με 6ήμερο) δικαιούνται δώρο Χριστουγέννων 1 ημερομίσθιο για κάθε 8 πραγματοποιηθέντα ημερομίσθια μέσα στο διάστημα από 1η Μαΐου έως 31η Δεκεμβρίου.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα